Novosti i Publikacije

Što je novog

05.09.2019.
Ekonomska izdanja

Sva Coface izdanja

05.09.2019.
Ekonomska izdanja

Coface Adriatic / Balkan Top 50 - 2019 izdanje

Zemlje Adriatik regije su manja gospodarstva koja su otvorena za vanjsku trgovinu s većim brojem izvoza unutra regije, kao i prema zemljama Eurozone.

Pročitaj više
05.09.2019.
Ekonomska izdanja

Coface CEE TOP 500 tvrtki - 2019 izdanje

Analize pokazuju da je povoljno ekonomsko okruženje bilo korisno za 500 najvećih poduzeća u regiji, što je dovelo do većih prihoda. Međutim, razni izazovi uzrokovali su pad neto dobiti. Konkurencija je sve intenzivnija i potreban je veći promet da bi se mogao svrstati u rang u odnosu na prethodne godine.

Pročitaj više
09.07.2019.
Ekonomska izdanja

Anketa o plaćanjima u Aziji 2019: Pogoršanje trendova plaćanja zbog trgovinskog rata

Cofaceova anketa o plaćanjima u Aziji 2019. godine obuhvatila je više od 3.000 tvrtki u devet država (Australija, Kina, Hong Kong, Indija, Japan, Malezija, Singapur, Tajland i Tajvan). 63% anketiranih poduzeća navodi da su im 2018. plaćanja kasnila. Kašnjenje s plaćanjem se 2018. produljilo na prosječno 88 dana sa 84 dana prethodne godine. Plaćanja su najviše kasnila u Kini, Maleziji i Singapuru; te u sektorima energetike, građevinarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Pročitaj više
07.07.2019.
Ekonomska izdanja

Cofaceov pregled političkih rizika: temperatura raste na afričkom kontinentu

Afriku su posljednjih desetljeća redovito pogađali sukobi različitog intenziteta i naravi, što je uzrokovalo slabljenje investicijskih i trgovinskih tokova i usporavalo razvoj određenih država ovog kontinenta. U svojem najnovijem pregledu političkih rizika Coface analizira afrički kontinent s naglaskom na mogući razvoj sukoba, kao i rizike nestabilnosti koji utječu na gospodarski razvoj regije.

Pročitaj više
04.07.2019.
Ekonomska izdanja

Cofaceov barometar - Trgovinske napetosti ponovno u prvom planu globalne ekonomije

Svjetska trgovina zabilježila je pad u prvoj polovici godine i trebala bi, premda se u drugoj polovici godine očekuje blagi oporavak, pretrpjeti gubitak volumena od 0,7% na razini cijele godine prema Cofaceovom barometru.

Pročitaj više
03.07.2019.
Ekonomska izdanja

Country risk assessment map - July 2019

New edition of the country risk map - April 2019. Consult, download and print the map of the 161 countries assessed by Coface.

Pročitaj više
19.06.2019.
Ekonomska izdanja

Prirodni plin: između bljeska i sumraka

Donedavno se prirodni plin proglašavao "najčišćim" od fosilnih goriva, s izglednim porastom potražnje i proizvodnje. Međutim, tržište se naglo razvija, a obnovljivi izvori energije sve više postaju popularne i ekonomski održive alternative fosilnim gorivima.

Pročitaj više
18.06.2019.
Ekonomska izdanja

Maroko: usprkos poboljšanju, rokovi plaćanja su još uvijek predugi

Coface prezentira svoju četvrtu anketu o tome kako marokanske tvrtke izvšavaju svoje obveze plaćanja. Anketa je provedena početkom 2019. s ciljem praćenja razvoja uvjeta plaćanja i kašnjenja s plaćanjima između različitih ekonomskih čimbenika u Maroku.

Pročitaj više
28.05.2019.
Ekonomska izdanja

Stečajevi tvrtki u Francuskoj: mikropoduzeća na dnu vala

Pokret žutih prsluka snažno je utjecao na stečajeve tvrtki početkom godine, no slabljenje prosvjeda i ustrajan gospodarski rast imali su pozitivan učinak na stanje francuskih poduzeća u ožujku i travnju.

Pročitaj više
09.05.2019.
Ekonomska izdanja

Učinak tržišta luksuza na globalnu ekonomsku krizu: je li ovo vrijeme drugačije?

Tržište luksuza je jedinstveno, uglavnom zbog činjenice da se njegovi proizvodi konzumiraju kao potreba za društvenom razlikom. To je pomoglo tvrtkama u tom sektoru da nadmaše ostale segmente sektora proteklih godina.

Pročitaj više
09.04.2019.
Ekonomska izdanja

Indiju koče gospodarske slabosti nakon pet godina Modinomike

Kad se Narendra Modi 2014. godine kandidirao za premijera, obećao je porast konkurentnosti industrijskog sektora Indije, što bi trebalo potaknuti gospodarski rast. Gospodarstvo je u boljem stanju nego 2014., no Indiju i danas muče brojne naslijeđene strukturne slabosti, a oduševljenje za premijera Modija je splasnulo nakon neujednačenih uspjeha njegovih ekonomskih reformi.

Pročitaj više
02.04.2019.
Ekonomska izdanja

Anketa o plaćanjima u Kini 2019: Dulja kašnjenja s usporavanjem rasta

Kinesko gospodarstvo doživjelo je izazove u 2018. godini. Korporativne obveznice u američkim dolarima učetverostručene su, dosegnuvši iznos od 16 milijardi USD, dok je broj stečajnih slučajeva rješen putem Vrhovnog suda Narodne Republike Kine porastao na 6,646.

Pročitaj više
02.04.2019.
Ekonomska izdanja

Meksiko i Brazil vode suprotnu energetsku politku

2019. godina bit će obilježena visokom volatilnošću na globalnom tržištu nafte. Cijena sirove nafte Brent će 2019. iznositi prosječno 65 USD prema Cofaceovim procjenama. U Meksiku moguće pogoršanje financijskog stresa s kojim se već suočava naftna kompanija Pemex. Očekivani pozitivan neizravan učinak naftne politike Brazila u srednjoročnom razdoblju.

Pročitaj više
26.02.2019.
Ekonomska izdanja

Tursko usporavanje gospodarstva se nastavlja, ali izvoz nudi neku potporu

Turska doživljava ozbiljno gospodarsko usporavanje, zajedno sa skokom inflacije, kao rezultat oštre deprecijacije lire tijekom 2018. godine.

Pročitaj više
07.01.2019.
Ekonomska izdanja

Jačanje likvidnosti u Aziji: nije sve tama i propast u 2019.godini

Azija je bila pod pristiskom zbog jačanja globalne likvidnosti u 2018.godini. Cofaceov indeks za mjerenje relativne osjetljivosti na odljeve ukazuje na povećanje razlika u Aziji.

Pročitaj više
06.12.2018.
Ekonomska izdanja

Francuske tvrtke u 2019.

Povećanje broja stečajnih postupaka, ali i veće marže omogućit će ublažavanje utjecaja usporavanja globalne trgovine

Pročitaj više
19.11.2018.
Ekonomska izdanja

Mala i srednja poduzeća u Kini: Financijske olakšice neće biti dovoljne za ublažavanje kreditnog opterećenja

Mala i srednja poduzeća mijenjaju se da bi osigurala financijska sredstva kako bi zadovoljili svoj obrtni kapital i dugoročne obveze za širenjem usred trgovinskog rata sa SAD-om i brzo pogoršanje uvjeta financiranja.

Pročitaj više
06.11.2018.
Ekonomska izdanja

Industrija energije vjetra: Troškovi proizvodnje će se povećati pod utjecajem trgovinskog rata i smanjenja likvidnosti

Europski proizvođači energije vjetra će vjerojatno zadržati vodeću poziciju u sljedećih 10 godina.

Pročitaj više
31.10.2018.
Ekonomska izdanja

Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze na pola puta u procesu diverzifikacije trgovine, i trebaju biti integrirani u međunarodne vrijednosne lance

Zahvaljujući svom strateškom položaju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) igraju središnju ulogu u regionalnom izvozu i ponovnom izvozu, što se pokazalo i njezinim različitim sporazumima o gospodarskoj suradnji te suradnji s drugim zemljama.

Pročitaj više
17.10.2018.
Ekonomska izdanja

A new deal of cards for emerging markets

The past quarter has been marked by a continued rise in oil prices and capital outflows from emerging markets, fuelling the depreciation of their currencies.

Pročitaj više
Vrh
  • Croatian
  • English