Novosti i Publikacije
20.02.2024.
Novosti o proizvodima

5 netočnih činjenica o osiguranju potraživanja

5 netočnih činjenica o osiguranju potraživanja

"Osiguranje potraživanja je preskupo i ne pokriva moje potrebe" ; "Upravljanje kreditnim rizikom je prepreka mom poslovnom razvoju", ili "Imam financijska sredstva za pokrivanje svih neplaćenih računa!" Jeste li ikada imali jednu od ovih misli? Preispitivanje stereotipa o osiguranju potraživanja moglo bi biti korisno, osobito u okruženju u kojem se potraživanja ubrzavaju, a rizik od nenaplativih dugova raste.

1. Upravljanje kreditnim rizikom koči prodaju

Jedan želi osigurati svoje poslovanje, drugi želi osvojiti nova tržišta. Tko kaže da vodtelja za upravljanje rizikom i poduzetnik imaju dijametralno suprotne ciljeve? Uostalom, koja je svrha sklapanja posla s klijentom ako nema resurse za ispunjenje svojih obveza? Mnogo je bolja ideja da vaši prodajni i kreditni timovi surađuju... što je moguće bliže!
 
Samo jedan nepodmireni račun može brzo i ozbiljno ugroziti vaše poslovanje, posebno s obzirom na nagli porast neplaćanja i nesolventnosti poduzeća od 2023., koji premašuje predpandemijske razine. Jeste li znali da se 80% poduzeća danas suočava s neplaćenim dugovima? I da 25% tih nepodmirenih faktura vodi tvrtke u stečaj?
 
Kada se obratite globalnom stručnjaku za osiguranje potraživanja kao što je Coface, možete učinkovitije upravljati rizikom i smanjiti svoju izloženost neplaćenim dugovima. Osiguranje potraživanja omogućuje vam siguran razvoj poslovanja i pomaže vam da donosite ispravne odluke kako biste učinkovitije upravljali svojom poslovnom strategijom. 

2. Zašto mi je zapravo potrebno osiguranje potraživanja? Poznajem svoje klijente jako dobro… i to već dugo!

Prva zamka koju treba izbjeći u upravljanju poslovnim rizikom? Donošenje svojih poslovnih odluka ne oslanjajte isključivo na standardnim provjerama kreditne sposobnosti ili javne evidencije financijskih izvješća i računa vaših klijenata. Nemojte se zavaravati lažnim osjećajem sigurnosti: opasnost je da ćete tek saznati da je vaš klijent ili dobavljač u (lošem) financijskom stanju... kada je njihov posao već na putu propasti! Tada će biti teško izaći iz poslovnog odnosa. Što je još gore, izložit ćete se velikim financijskim gubicima.
 
Kako biste mogli s potpunim povjerenjem razvijati svoje poslovanje, pobrinite se da imate sveobuhvatnu, točnu i ažurnu procjenu svoje izloženosti riziku. A to se mora temeljiti na vašim tržištima i dionicima zajedno s njihovim geografskim položajem. Coface usluge poslovnih informacija integriraju podatke u stvarnom vremenu iz više izvora kako bi se procijenilo postoji li vjerojatnost da će tvrtka propasti u sljedećih 12 mjeseci. To uključuje pristup bazi podataka koja se sastoji od 190 milijuna tvrtki, potvrda o neplaćanjima koje je prijavilo naših 50.000 klijenata, našu svjetsku mrežu poslovnih partnera i analizu koju je provelo naših 700 analitičara. A sve to dolazi s jamstvom: naši klijenti imaju koristi od istih podataka koji podupiru naše odluke o preuzimanju rizika. Ako se mi ne oslanjamo na to, zašto biste se vi?

3. Prevaranti ciljaju samo na velike tvrtke

Istina je da prevaranti gotovo uvijek idu linijom manjeg otpora, bez obzira na veličinu ciljane tvrtke ili industriju u kojoj posluju. Iako ne postoje službeni podaci o poslovnim prijevarama, sva istraživanja dolaze do istog zaključka: razmjeri problema su veliki. Štoviše, očito je postao veći posljednjih godina jer se digitalizacija širi.
 
Izvršni ste direktor, menadžer za upravljanje rizicima ili glavni financijski direktor? Budite oprezni: vaša bi tvrtka mogla postati žrtva prijevare. Prijevare koje uključuju lažne dobavljače, na primjer, jedan su od tri glavna izvora poslovnih prijevara. I premda financijski gubitak možda nije prevelik za velike tvrtke, manjim tvrtkama mnogo je teže podnijeti ga.
 
Uz Coface usluge poslovnih informacija i osiguranja potraživanja, možete povećati svoju sposobnost uočavanja potencijalnih prijevara. Naša rješenja vam pomažu da uvjerljivije kontrolirate svoju izloženost riziku i provodite preventivne mjere. Analiziramo vaše potencijalne klijente i dobavljače i obavještavamo vas o njima te dodatno provjeravamo jesu li oni ti za koje se predstavljaju. Također pratimo izvješća o prijevarama i redovito vas obavještavamo o svim sumnjivim aktivnostima u koje su uključeni vaši poslovni partneri.

4. Osiguranje potraživanja skupo je rješenje koje ne pokriva moje potrebe

Tvrtke uvijek misle da osiguranje potraživanja košta previše... sve dok njihovi poslovni partneri (klijenti ili dobavljači) poštuju svoje obveze! No jeste li svjesni stvarnog utjecaja koji samo jedan neplaćeni račun može imati na vaše poslovanje? Recimo da ste dužni 10.000 €, a vaša marža je 10% - vaša tvrtka će tada biti obavezna ostvariti dodatnu prodaju od 100.000 €!
 
Coface osiguranje potraživanja uključuje usluge naplate potraživanja koje pomažu u otklanjanju neplaćenih dugova:

  • Poslovne informacije: dizajnirane za pružanje procjene financijske solventnosti vaših poslovnih partnera (klijenata i dobavljača) u stvarnom vremenu na temelju njihovog ekonomskog i političkog okruženja.
  • Analize i procjene naših stručnjaka za upravljanje rizicima i osiguravatelja rizika omogućuju vam podatke za donošenje sigurnih poslovnih odluka i usmjeravaju vašu razvojnu strategiju u pravom smjeru za određeno tržište, sektor ili partnera.
  • Naplata nenaplaćenih računa.
  • Isplata odštete nenaplaćenih potraživanja zajamčeno vašom policom kreditnog osiguranja.

Naša globalna stručnost u upravljanju rizicima, visoko priznata više od 75 godina, pomaže vam da svoje poslovanje učinite profitabilnijim i sigurnijim. Svojim klijentima stavljamo na raspolaganje naše stručne procjene putem sveobuhvatnog portfelja rješenja: osiguranje potraživanja, osiguranje od pojedinačnog rizika, poslovne informacije i naplata potraživanja.
 
Coface stručnjaci za upravljanje rizikom i prodajni timovi pružaju podršku za više od 50.000 poslovnih klijenata diljem svijeta svih veličina i u svim sektorima kao dio njihovog upravljanja kreditnim rizikom. Dostava poslovnih informacija ključan je dio usluge koju nudimo klijentima, zajedno s pomnim praćenjem i procjenom vjerojatnosti neispunjavanja obveza te pristupom podacima o poslovnom riziku u stvarnom vremenu - sve u cilju zaštite vašeg poslovanja od visokorizičnih klijenata. 
 
"Iako ljudi često ne znaju za osiguranje potraživanja, ono je zapravo moćan alat za kontrolu komercijalnog rizika. Uključuje praćenje načina plaćanja postojećih klijenata, procjenu potencijalnih poslovnih partnera i prikupljanje poslovnih podataka u cijelom opskrbnom lancu.", Nicolas Garcia, komercijalni direktor Grupe.
 
Ovo je osobito važno u današnjem nesigurnom i nestabilnom gospodarskom okruženju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, osiguranje potraživanja umiruje vaše poslovne partnere: banke, dobavljače i klijente. To je znak dobrog upravljanja, otvara put boljim financijskim uvjetima za vaše transakcije. Zahvaljujući našoj jedinstvenoj mreži od 200 lokalnih stručnjaka i preko 250 pravnih partnera, ako pretrpite gubitak bilo gdje u svijetu, Coface će vam nadoknaditi štetu u prosjeku 90% s brzim povratom.
 
Novčani tokovi i zahtjevi za obrtnim kapitalom, olakšan pristup financiranju ili osiguravanje opskrbnog lanca: povrat ulaganja police osiguranja potraživanja teško je izmjeriti, ali korisnici su dobro poznati i priznati. Pogotovo jer to znači da možete bezbrižno razvijati svoje poslovanje. Što je nešto čemu jednostavno ne možete staviti cijenu!

5. Samoosiguranje je jeftinije!

Koja je svrha ugovaranja osiguranja potraživanja ako već imam odgovarajuću financijsku zaštitu au slučaju da poslovanje klijenta propadne? Iako je to u teoriji točno, to je rješenje koje rijetko pokriva sve osnove. Uz stvarni trošak neplaćenog duga, kada velika tvrtka propadne, to može stvoriti domino efekt s mnogim dobavljačima koji propadaju u roku od nekoliko mjeseci, izazivajući pustoš u sektoru u cjelini. Imate li dovoljno rezervi da pokrijete gubitak nekoliko klijenata ili dobavljača u tako kratkom roku? Imate li stručnost u naplati potraživanja? A što je s navikama plaćanja, lokalnim zakonima i posebnim zahtjevima?
 
Odlučujete se za samoosiguranje sve dok Vaši poslovni partneri ispunjavaju svoje obveze. Ali jeste li u potpunosti svjesni svih rizika za svoju tvrtku? Vaše poslovanje na domaćem i izvoznom tržištu uključuje produljenje rokova plaćanja klijentima iz dana u dan. Ali to je praksa koja vas izlaže riziku da klijent ili dobavljač ne ispuni obveze ili podnese zahtjev za stečaj. A ako se to dogodi, neplaćeni računi i nepodmirena dugovanja smanjit će vaš novčani tok i čak ugroziti opstanak vaše tvrtke. 
 
Zapravo, samoosiguranje je "rješenje" koje koristi više resursa - ljudskih i financijskih - od očekivanog, popis koji uključuje prikupljanje i analizu financijskih informacija o vašim partnerima; trgovačka i financijska arbitraža; odluke o nepodmirenim iznosima koji će se odobriti; prikupljanje neplaćenih računa; provjera solventnosti dužnika; i izvansudski pregovori nasuprot pravnim postupcima. Stvarnost je da je samoosiguranje isto što i nemati nikakvo osiguranje ili zaštitu. Dakle, preuzimate "slijepe" rizike, što znači da nema jamstva da će vaša tvrtka biti obeštećena ako pretrpi gubitak!

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English