Novosti i Publikacije
15.05.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

7 savjeta za učinkovitu procjenu i upravljanje poslovnim rizicima

7 savjeta za učinkovitu procjenu i upravljanje poslovnim rizicima

Neizvjesna gospodarska situacija može dovesti do velikih utjecaja na novčani tijek u mnogim poduzećima. Sprečavanje neplatiša ili trenutna naplata potraživanja ključni su za svako poduzeće.
 
Kako bismo vam pomogli da steknete uvid u vlastito kreditno upravljanje i poboljšate zaštitu rizika poslovanja, za vas smo pripremili 7 savjeta za učinkovitu procjenu i upravljanje poslovnim rizicima.

 

 

1- ostvarite direktan kontakt s odjelom upravljanja rizika

Prodajom i upravljanje rizikom dvije su odvojene funkcije u poduzeću.
 
Savjetujemo vam da uspostavite jasnu kreditnu politiku kupaca, uključujući kreditne uvjete, kreditna ograničenja i rokove plaćanja. I obavijestite klijente o ovim pravilima unaprijed kako biste izbjegli nesporazume.
 
Također možete razmisliti o ponudi popusta ili drugih poticaja za kupce koji prije roka plate svoje račune. To može pomoći u poticanju pravovremenih plaćanja i poboljšanju novčanog toka.

 

2- provjerite svoje poslovne partnere

Prije dogovora o kreditnim uvjetima, trebali biste provjeriti kreditnu sposobnost svojih poslovnih partnera pregledom njihove kreditne povijesti, kreditne ocjene i povijesti plaćanja. To vam može pomoći da izbjegnete klijente koji će vjerojatno kasniti s plaćanjem.
 
Ako nemate resurse za to, Coface će to učiniti umjesto vas. Zatražite poslovni izvještaj,  i usporedite ga s podacima koje posjedujete. Pogledajte najnoviije financijske izvještaje i provjerite profitabilnost vašeg poslovnog partnera. Analizirajte preporuke kreditnih limita da biste bolje odredili vjerojatnost neplaćanja.

 

3- pridružite se trgovačkoj udruzi ili strukovnom savezu iz vašeg sektora poslovanja

Pridruživanjem trgovačkim udrugama ili strukovnom savezu iz vašeg sektora u tijeku ste s trendovima, možete redovito pratiti svoje poslovne partnere, potencijalne kupce i dobavljače.

 

4- osigurajte svoje poslovne transakcije

Zaštitite svoje poslovanje kreditnim osiguranjem: ovo je način da procjenu i praćenje vašeg portfelja prepustite vanjskim suradnicima, ostvarite sigurnu naplatu i iskoristite usluge naplate potraživanja.
 
> Više o Coface rješenjima za osiguranje potraživanja

 

5- ako ih već nemate, sastavite jasan popis pravila

Ako kupac kasni s plaćanjem, odmah ga kontaktirajte kako biste ga podsjetili na njegovu obvezu. To vam može pomoći da izbjegnete kašnjenja u plaćanju i moguće neispunjenje obveza.
 
I zapamtite, vaša neodlučnost bi vas kasnije mogla koštati neplaćenih faktura vaših partnera.

 

6- točno odredite uvjete isporuke i sačuvajte dokaz da je roba primljena

Sačuvajte ili zatražite dokumente koji potvrđuju da je roba isporučena ili da su kupljene usluge. Morate osigurati da kupac nema izgovor da kasnije uskrati plaćanje.
 
I budite oprezni. Kada pristajete na posebne uvjete plaćanja, budite razumno fleksibilni, ali svakako u potpunosti dokumentirajte sve uvjete i pažljivo ih pratite.

 

7- pratite rizike poslovanja odgovarajućim alatima

Razmislite o automatiziranju procesa upravljanja kreditnim rizicima, kao što su provjere kredita, fakturiranje i podsjetnici za plaćanje. To može pomoći u pojednostavljenju operacija i smanjenju pogrešaka.
 
Redovito pratite kreditnu sposobnost svojih kupaca kako biste bili sigurni da ispunjavaju svoje obveze plaćanja. Lakše prepoznajte potencijalni problem i poduzimanje pravovremenih radnji.
 
Coface nudi učinkovita monitoring rješenja koja vas upozoravaju kada se situacija vašeg klijenta promijeni.

 

Bonus savjet: potražite savjet stručnjaka

Ako niste sigurni u najbolju praksu upravljanja kreditima: potražite savjet od financijskog stručnjaka ili stručnjaka za upravljanje rizicima kao što je Coface. Možemo vam pružiti smjernice o tome kako učinkovito upravljati kreditom i izbjeći poslovne rizike. > Kontaktirajte nas sada!
 

 

 

 

Preuzmite i podijelite našu analizu kako biste pomogli tvrtkama da izbjegnu kreditne rizike


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Vrh
  • Croatian
  • English