Novosti i Publikacije
07.07.2022.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Azija-Pacifik: tvrtke se suočavaju s rastućim kreditnim rizicima unatoč kraćim kašnjenjima plaćanja

Azija-Pacifik: tvrtke se suočavaju s rastućim kreditnim rizicima unatoč kraćim kašnjenjima plaćanja
Coface istraživanje o korporativnom plaćanju u Aziji za 2022.godinu, provedena između studenog 2021. i veljače 2022., pruža uvid u evoluciju ponašanja plaćanja i prakse upravljanja kreditima oko 2800 tvrtki diljem azijsko-pacifičke regije tijekom još jedne godine pandemije. Ispitanici su dolazili s devet tržišta (Australija, Kina, Hong Kong, Indija, Japan, Malezija, Singapur, Tajland i Tajvan) i 13 sektora koji se nalaze u azijsko-pacifičkoj regiji.

 

 

Nema pogoršanja u kašnjenju plaćanja unatoč utjecaju COVID-a, osim u Kini

Poboljšani ekonomski uvjeti u 2021. pridonijeli su znatnom padu trajanja kašnjenja plaćanja u cijeloj Aziji i Pacifiku, s padom s prosječnih 68 dana u 2020. na 54 dana u 2021., najnižu razinu u posljednjih 5 godina. Udio ispitanika s kašnjenjem u plaćanju ostao je stabilan na 64% u odnosu na 65% prethodne godine. Među devet obuhvaćenih gospodarstava, kašnjenja plaćanja su se najviše skratila u Maleziji i Singapuru. Nasuprot tome, Kina je bila jedina zemlja koja je zabilježila porast kašnjenja plaćanja, a ujedno je i zemlja s najdužim prosječnim kašnjenjem plaćanja.
 
Međutim, istraživanje je ukazalo na neke nedoumice. Udio ispitanika koji su spomenuli povećanje iznosa dospjelih obveza na 35% u 2021., naspram 31% u prethodnoj godini. Nadalje, više je tvrtki prijavilo ultraduga kašnjenja plaćanja (ULPD-ove) od više od 10% godišnjeg prometa, pri čemu je to povećanje uglavnom potaknuto Kinom gdje je već visoki udio od 27% u 2020. porastao na 40% u 2021. Udio ULPD-ova blago porastao u Australiji i Indiji, dok se stabilizirao ili smanjio u ostalih šest gospodarstava, uz značajan pad u Hong Kongu. Velika većina ULPD-ova nikada se ne plaća, pa se stoga rizici novčanog toka obično povećavaju kada ti ULPD-ovi čine više od 2% godišnjeg prometa tvrtke.
 
Gledano po sektorima, porast tvrtki s ULPD-om većim od 10% bio je posebno izražen u sektoru metala, za koji je porastao za 14 postotnih bodova na gotovo 23%, što je najveći zabilježeni među 13 sektora. Ostali sektori poput građevinarstva, ICT-a, transporta i tekstila također se suočavaju sa značajnim rizicima novčanog toka, više od 30% tvrtki koje su iskusile ULPD-ove izjavile su da takva kašnjenja predstavljaju više od 2% godišnjeg prometa.

 

Ekonomska očekivanja: održivi optimizam, ali velika zabrinutost zbog rastućih cijena materijala

Općenito, optimizam ostaje nepromijenjen, a 71% ispitanika očekuje da će se gospodarski rast poboljšati u 2022. Taj optimizam je, međutim, bio nejednak u cijeloj regiji. Singapur je optimističniji u usporedbi s azijskim prosjekom, s 83% (+17 pp) koji predviđaju veći rast. Tvrtke u Japanu i Tajlandu, gdje je oporavak bio relativno prigušen u 2021. i stoga s većim prostorom za snažniji oporavak u 2022., također su pokazale više povjerenja, obje su porasle za 14 postotnih bodova na 75%, odnosno 80%. Nasuprot tome, taj je udio bio samo 44% u Maleziji, pokazujući značajan pad (-29 pp) u usporedbi s prošlom godinom usred rastuće političke neizvjesnosti, s mogućnošću prijevremenih općih izbora u 2022.
 
Ispitanici sve češće spominju rastuće cijene sirovina kada ih pitaju o učinku pandemije COVID-19 na njihovu prodajnu uspješnost i novčani tok. Više od polovice (54%) tvrtki navelo je rast cijena sirovina kao ključni čimbenik, što je znatno više u odnosu na 31% u 2020. Cijene sirovina naglo su porasle u 2021., posebno sirove nafte, a znatno su porasle nakon sukoba u Ukrajini. To je pojačalo pritiske na troškove za tvrtke širom svijeta, uključujući Aziju i Pacifik, što je povećalo rizik od razvoja problema s protokom novca.

 

Marže azijskih poduzeća sve su više pod pritiskom

Danas se poduzeća suočavaju sa složenim okruženjem koje karakteriziraju poremećaji u opskrbnom lancu, geopolitičke napetosti i rastuća inflacija. Ograničenja opskrbe zadržala su se i u 2021., dijelom zbog novih varijanti virusa COVID-19 i novih lockdowna. Unatoč tome, svijet se postupno ponovno otvorio i privatna potražnja se oporavila. To je povećalo jaz između potražnje i ponude mnogih proizvoda i sirovina, što je dovelo do značajnog povećanja cijena. Pritisci na globalni lanac opskrbe malo su se smanjili početkom 2022., ali su ponovno potaknuti sukobom Rusije i Ukrajine. S obzirom na dominantnu ulogu obiju zemalja na globalnim robnim tržištima, sukob je doveo do daljnjeg porasta cijena sirovina, gurajući inflaciju na više, a time i plaće. Posljedično, to je utjecalo na profitabilnost poslovanja povećanjem troškova proizvodnje.
 
Nakon što su do 2021. uživale pod prigušenim inflatornim pritiscima, azijske zemlje sada bilježe brzo rastuću inflaciju, posebno u prehrambenim i energetskim artiklima. U nekim azijskim gospodarstvima stopa rasta indeksa potrošačkih cijena (CPI) premašila je cilj središnje banke. To je bio slučaj u Tajlandu, gdje je CPI zabilježio godišnji rast veći od gornje vrijednosti ciljnog raspona središnje banke od 3% peti uzastopni mjesec u svibnju. Ciljana inflacija također je probijena u Australiji, Indiji i na Filipinima. Nakon što je iskusila deflaciju tijekom 10 mjeseci tijekom 2020./2021., japanska je inflacija otišla iznad cilja Banke Japana s 2,5% u travnju. Suočene s ovim skokom troškova života, neke su zemlje odlučile povećati plaće kako bi pomogle potrošačima da se nose s tom situacijom. U Japanu, Južnoj Koreji i Singapuru podaci su otkrili da je rast prosječne plaće ubrzan od 2021. U jugoistočnoj Aziji, Malezija je uvela veliko povećanje minimalne plaće od 35% u svibnju 2022. Povećanje minimalne plaće također će se provesti na Filipinima u lipnju i Vijetnamu sljedeći mjesec.
 
"Poboljšani gospodarski uvjeti u 2021. pridonijeli su znatnom padu trajanja kašnjenja plaćanja diljem Azije i Pacifika. Međutim, poduzeća u regiji suočavaju se s rastućim kreditnim rizicima, pri čemu je više poduzeća prijavilo povećanje iznosa dospjelih obveza. Također su se češće susreli s iznimno dugim kašnjenjima plaćanja višim od 10% godišnjeg prometa, osobito u Kini, u mnogo manjoj mjeri, ali i u Australiji i Indiji," rekao je Bernard Aw, Coface ekonomist za Aziju i Pacifik.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Azija-Pacifik: tvrtke se suočavaju s rastućim kreditnim rizicima una... (546,21 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English