Novosti i Publikacije
05.03.2024.
Korporativne vijesti

Coface objavljuje svoj strateški plan za razdoblje 2024.-2027.: "Power the Core"

Coface objavljuje svoj strateški plan za razdoblje 2024.-2027.: "Power the Core"

COFACE SA pokreće "Power the Core", svoj strateški plan za razdoblje 2024.-2027. s ciljem razvoja globalnog sustava za upravljanje kreditnim rizikom.

"Power the Core" gradit će se na uspjesima prethodnih strateških planova.

Coface je postavio čvrste temelje koji će podupirati njegov razvoj. Naime, postigao je sljedeće:

 • Izgrađena je najbolja infrastrukturu za procjenu rizika
 • Na ključnim tržištima razvio je vrhunske prodajne stručnjake
 • Pojednostavio svoj operativni model
 • Postavio je temelje za usluge poslovnih informacija (BI)
 • Definirao jasan plan društveno odgovornog poslovanja
 • Njeguje snažnu kulturu liderstva

Novi plan će produbiti i proširiti kvalitetu Coface franšize

Njegovi ciljevi su posebno:

 • Dosegnuti izvrsnost u podacima i tehnologiji
 • Produbiti i proširiti povijesnu Coface franšizu osiguranja potraživanja (TCI)
 • Profitabilno razvijati rast usluga poslovnih informacija prema dvoznamenkastoj stopi
 • Iskoristiti jedinstvenu kulturu ljudskih razmjera multinacionalne tvrtke sa snažnom predanosti i održivosti

Podizanje Coface financijskih ciljeva tijekom ciklusa

 • Kombinirani omjer od oko 78% kroz ciklus, što predstavlja poboljšanje od 2 postotna boda u usporedbi s Build to Lead strategijom
 • RoATE od 11,0% kroz ciklus, što predstavlja povećanje od 1,5 postotnih bodova s trenutnim kamatnim stopama
 • Omjer solventnosti prema gornjoj granici ciljanog raspona od 155%-175% s omjerom isplate od najmanje 80%
 • Dodatni doprinos usluga poslovnih informacija RoATE Grupe od 50 baznih bodova počevši od 2027. godine

Xavier Durand, Coface glavni izvršni direktor, komentirao je:

"Brojni uspjesi naših strateških planova Fit to Win i Build to Lead izgradili su čvrste temelje za Coface. Pokazali smo da se naša poslovanja nadopunjuju, što omogućuje razvoj referentnog ekosustava za upravljanje kreditnim rizikom kako bismo povećali vrijednost naše ponude za naše klijente.
 
Naš novi plan “Power the Core” ima za cilj izgraditi našu snagu, predanost i stručnost naših zaposlenika kako bismo ubrzali našu transformaciju. Osobito ćemo posebno ulagati u podatke i tehnologiju za naše usluge osiguranja potraživanja i poslovnih informacija. Dodatno ćemo ojačati naše liderstvo u osiguranju potraživanja istovremeno nastavljajući dvoznamenkasti profitabilni rast usluga poslovnih informacija.
 
Kako bismo postigli ove ambiciozne ciljeve, iskoristit ćemo našu jedinstvenu kulturu multinacionalne tvrtke, posvećene svojim klijentima i duboko predane našim odgovornostima u pitanjima održivosti.
 
Ponovno postavljamo naše financijske ciljeve kroz ciklus i sada težimo dodatnom pozitivnom doprinosu od 50 baznih bodova od usluga poslovnih informacija RoATE Grupe počevši od 2027. godine.
 
Predanost naših zaposlenika i partnera bit će, kao i za naš prethodni plan, ključni stup zajedničkog uspjeha u službi naših klijenata."

1. Čvrsti temelji: Plan "Build to Lead" ispunio je ili premašio sve svoje ciljeve.

Naš plan "Build to Lead" predstavljen je u veljači 2020. godine. Njegova provedba dogodila se u posebno nestabilnom okruženju: pandemija, izbijanje inflacije, brutalni porast kamatnih stopa, ponovni ratni sukobi u Europi. Coface je ostao dosljedan svojem strateškom smjeru i bio je sposoban osloniti se na svoju agilnost kako bi postigao ili premašio sve ciljeve svog plana.
 
Osim financijskih ciljeva, Coface je pojednostavio svoj operativni model, posebice smanjenjem broja IT sustava za 40% i smanjenjem svog indeksa IT složenosti za 25%.
 
Tijekom razdoblja od 2020. do 2023. godine, Coface kombinirani omjer značajno je smanjen i dosegao je prosječnih 69,1%, što je razina znatno ispod cilja postavljenog u planu "Build to Lead" i na najboljoj razini u industriji. Omjer troškova stalno se smanjivao, dok je omjer gubitka imao koristi od prethodnih ulaganja u infrastrukturu upravljanja rizicima.
 
Prihodi su rasli u prosjeku za 6% godišnje, potaknuti rekordnim zadržavanjem i rastom prometa naših klijenata.
 
Tijekom posljednje 4 godine, povrat na prosječni materijalni kapital iznosio je 10,8%, što je iznad cilja od 9,5%.
 
Konačno, unatoč brojnim šokovima, bilo ekonomskim, financijskim ili političkim, Coface solventnost stalno je ostala iznad ciljanog raspona, što je omogućilo da Coface bude jedna od prvih europskih osiguravajućih društava koje je 2020. godine ponovno započelo s otkupom vlastitih dionica i isplatom dividendi dioničarima.
 
U 2019. godini usluge poslovnih informacija bile su još relativno ne razvijene. Od tada nastavljaju svoj razvoj i potvrđuju svoj potencijal rasta. Ova aktivnost ima snažnu sinergiju s osiguranjem potraživanja i oslanja se na istu infrastrukturu rizika. Trenutno je profitabilan unatoč značajnim ulaganjima u rast. Rast ove čiste uslužne djelatnosti, za koju nije potreban regulatorni kapital, dosegao je u prosjeku 13% između 2019. i 2023. godine.

2. Power the Core strategija ima za cilj razvoj globalnog referentnog okruženja za upravljanje kreditnim rizikom

Coface uvjerenje je netaknuto: osiguranje potraživanja je usluga koja pokazuje visoke prepreke za ulazak na tržište, raste i među kojima je Coface izgradio najbolju infrastrukturu rizika na tržištu. Potonji se oslanja na vlastite podatke i ocjene, globalnu pokrivenost, jedinstvenu globalnu platformu, iskustvo preuzimanja rizika tijekom cijelog ciklusa, čvrst regulatorni i pravni okvir te snažnu bilancu.
 
Naš strateški plan "Power the Core" će stoga, oslanjajući se na ove snažne temelje, proširiti i produbiti Coface franšize. Posebno će:

 • Namjerno ulažemo u podatke i tehnologiju kako bismo izgradili nove diferencirane mogućnosti procjena  i podataka, integrirajući najsuvremenije tehnike modela, posebno znanost o podacima i umjetnu inteligenciju. Investicije će biti posebno usmjerene prema tehnologiji i povezanosti za dobrobit naših klijenata.
 • Produbiti i proširiti našu franšizu za osiguranje potraživanja (TCI). Odlučno ćemo nastaviti s discipliniranim preuzimanjem rizika dok ćemo istovremeno nastaviti ulagati u rast, posebno na segmentima malih i srednjih poduzeća (SME) i tržišta, te pojednostaviti korisničko iskustvo.
 • Ostvariti profitabilan dvoznamenkasti rast usluge poslovnih informacija. Ulagat ćemo kako bismo dosljedno gradili prodajne timove, proširili izvore podataka, proširili primjene i nadogradili korisničke platforme.
 • Iskoristite Coface jedinstvenu kulturu. Dodatno ćemo poboljšati ponudu vrijednosti i postati atraktivan poslodavac te ispuniti svoje obveze prema društveno odgovornom poslovanju.

3. Power the Core strategija postavit će za Coface ambiciozne financijske ciljeve do 2027. godine i kasnije

Stroga će provedba strateškog plana omogućit tvrtki Coface postizanje poboljšanih financijskih ciljeva kroz ciklus:

 • Kombinirani omjer bez popusta od otprilike 78% kroz ciklus, što predstavlja poboljšanje od 2 boda u usporedbi s prethodnim planom
 • Povrat prosječnog materijalnog kapitala od 11,0% kroz ciklus. Ovaj cilj vrijedi na trenutnoj razini kamatnih stopa
 • Omjer solventnosti prema gornjoj granici ciljanog raspona od 155%-175% s omjerom isplate od najmanje 80% neto prihoda
 • Dodatni doprinos usluga poslovnih informacija RoATE Grupe od 50 baznih bodova počevši od 2027. godine

 >> Preuzmite prezentaciju nove strategije “Power the Core” i provjerite naš odjeljak Investitori za više informacija.
 
Želite podijeliti naše grafičke prikaze? Preuzmite ih sada.

Preuzmite ovu objavu za javnost : Coface objavljuje svoj strateški plan za razdoblje 2024.-2027.: "... (166,63 kB)
Vrh
 • Croatian
 • English