Novosti i Publikacije
18.04.2023.
Korporativne vijesti

Daljnje zaoštravanje situacije na tržištu nafte

Daljnje zaoštravanje situacije na tržištu nafte

Početkom travnja Saudijska Arabija, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžir i Oman najavili su zajedničko smanjenje proizvodnje nafte za više od 1,1 milijun barela dnevno. Ova obveza slijedi nakon prvog smanjenja proizvodnje koje je OPEC+ najavio u listopadu 2022. Dolazi zajedno s odlukom Rusije da smanji proizvodnju za oko 500 000 b/d kao odgovor na provedbu zabrane EU-a na uvoz ruske nafte i naftnih proizvoda morem.
 
Ukupno smanjenje predstavlja oko 3,7% globalne potražnje. To potvrđuje naše mišljenje da će se napetosti na naftnom tržištu nastaviti i u 2023. Povratkom mjera zemalja proizvođača teško je da će doći do dugo očekivanog pada cijena, unatoč neizvjesnosti oko globalnog gospodarskog rasta. Stoga zadržavamo našu prognozu volatilnosti tržišta i cijene od 90 dolara po barelu u 2023.

 

Vijest koja je iznenadila, ali nije bez osnove

Najava smanjenja proizvodnje i njezinih razmjera bili su iznenađenje jer su dužnosnici OPEC+ smatrali da prilagodba nije potrebna. Ipak, nekoliko je razloga za ovu odluku.

  • Smanjenje je "mjera predostrožnosti usmjerena na potporu stabilnosti tržišta nafte". OPEC+ smatra da su prognoze potražnje za naftom nešto manje optimistične. Nedavni potresi u bankarskom sektoru upozorili su da gospodarsko okruženje ne dopušta puno prostora za opuštanje. Coface se slaže, predviđajući usporavanje rasta globalnog BDP-a na 2% u 2023., nakon 3,1% u 2022.
  • Cijene nafte su znatno pale. Dosegnuli su najnižu točku, gotovo 48% od najviše 139 dolara, dosegnute nakon ruske invazije na Ukrajinu. Cilj poteza je stoga potaknuti više cijene, dok se mnogim proizvođačima nafte vjerojatno neće svidjeti cijene ispod 80 dolara.
  • Odluka ukazuje na sposobnost kartela da ostvari cjenovnu dominaciju u vrijeme kada je rast proizvodnje američkih naftnih igrača prigušen. Na njih utječu stroži kreditni uvjeti, usporavanje produktivnosti u zastarjelim naftnim bazenima, kao i nedostatak radnika.
  • Konačno, bilo je i nekih napetosti s Washingtonom u vezi s korištenjem strateških rezervi nafte (SPR). Američka administracija naredila je smanjenje zaliha kako bi obuzdala rast cijena nakon rata u Ukrajini, a nedavno je rekla da će trebati godine da se te zalihe obnove.

 

Povećane tenzije ne ugrožavaju globalne ekonomske izglede, iako bi trebale podržati prihode naftne industrije

Zabrana uvoza ruske sirove nafte iz EU-a držala je tržište nafte pod pritiskom unatoč slaboj potražnji. Uz pogoršanje ovih napetosti, očekujemo da će cijene nafte ostati nestabilne, krećući se u rasponu od 90 do 110 USD u drugoj polovici 2023. Odluka OPEC+ također bi se trebala poklopiti s gospodarskim oporavkom u Kini. Kako je Kina jedan od vodećih svjetskih potrošača nafte (oko 40% granične potrošnje između 2000. i 2019.), brži i/ili snažniji gospodarski oporavak dodatno će pooštriti ravnotežu između ponude i potražnje, što će dovesti do viših cijena.
 
Globalno gledano, ovi uzlazni pritisci na cijene nafte mogli bi promijeniti izglede za inflaciju. Iako su niže cijene energije bile jedan od glavnih - ako ne i jedini - čimbenika niže inflacije u razvijenim gospodarstvima u posljednjim kvartalima, taj bi se doprinos mogao preokrenuti u drugoj polovici 2023., što bi ponovno izvršilo pritisak na ukupne stope inflacije.
 
Odluka OPEC+ također ukazuje na zaoštravanje odnosa između SAD-a i Saudijske Arabije. Joe Biden pozvao je zemlju i ostale članice OPEC-a da povećaju proizvodnju kako bi ograničili prihode Rusije, koja pomaže u financiranju rata u Ukrajini. Osim energetske politike, američka administracija pozorno prati produbljivanje veza između Saudijske Arabije i Kine, što posebno ilustrira pristanak kraljevine da se pridruži Šangajskom vijeću za suradnju kao "partner u dijalogu".
 
Međutim, ova prognoza je dobra vijest za naftne i plinske tvrtke. Njihova već visoka profitabilnost imat će koristi od viših cijena. Zapadne naftne i plinske kompanije izvijestile su o dobiti od 219 milijardi dolara u 2022. Uz prognozu od 90 dolara po barelu, Coface očekuje da će njegova dobit dosegnuti oko 160 milijardi dolara 2023. godine.

Preuzmite ovu objavu za javnost : Daljnje zaoštravanje situacije na tržištu nafte (357,15 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English