Novosti i Publikacije
08.11.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Dulja i češća kašnjenja plaćanja u Francuskoj, manja poduzeća na granici pucanja

Dulja i češća kašnjenja plaćanja u Francuskoj, manja poduzeća na granici pucanja

Godine 2023. 97% francuskih poduzeća nudilo je uvjete plaćanja svojim kupcima, s prosječnim rokom od 48 dana.
 
Unatoč tome, 82% poduzeća zabilježilo je kašnjenje plaćanja od strane svojih klijenata u posljednjih 12 mjeseci. Većina je navela da su kašnjenja s plaćanjem učestalija i dulja nego prošle godine. Pogoršanje korporativnih navika plaćanja odražava se s neospornim porastom broja nesolventnosti s početka godine koji je čak premašio razine prije Covida.

 

Rokovi plaćanja1: dobro ustaljena praksa

Produljenje rokova plaćanja dobro je uhodana praksa u Francuskoj: 97% poduzeća nudi ih svojim klijentima, bez obzira na sektor i veličinu poduzeća. Prosječni vremenski okvir iznosi 48 dana, što je znatno više od uvjeta ponuđenih u Njemačkoj (32 dana) ili čak u Poljskoj (46 dana), ali još uvijek puno niže od onih ponuđenih u Kini (81 dan) i ostatku Azije (66 dana).
 
Dokaz raširenosti ove prakse u Francuskoj je da, iako su vrlo mala poduzeća relativno manje sklona odobravanju uvjeta plaćanja, 95% njih to i čini. Međutim, rokovi plaćanja su kraći. Na primjer, 35% njih nudi uvjete plaćanja kraće od mjesec dana, u usporedbi s oko 10% za poduzeća drugih veličina.

Kašnjenja u plaćanjima: situacija je napeta, velika i srednje velika poduzeća teško su pogođena

82% poduzeća doživjelo je kašnjenje plaćanja u 2023. To je češće nego u Poljskoj (61% poduzeća), Njemačkoj (76%) i Aziji (57%), gdje su rokovi plaćanja duži, ali su kašnjenja rjeđa.
 
Veličina poduzeća važan je čimbenik koji utječe na kašnjenja u plaćanjima. 70% VSP i MSP-a izjavilo je da su se kašnjenja plaćanja povećala, dok "samo" 53% srednje velikih i velikih poduzeća dijeli isto iskustvo. Nadalje, većina malih i srednje velikih poduzeća izvijestila je o češćim kašnjenjima u plaćanju u usporedbi s 2022. godinom. 54% malih poduzeća doživjelo je kašnjenja plaćanja duža od mjesec dana, a gotovo 20% navelo je kašnjenja plaćanja duža od dva mjeseca. Kao takvo, prosječno kašnjenje plaćanja iznosi 42 dana za mala poduzeća, u usporedbi s 38 dana za srednje velika poduzeća i "samo" 26 dana za veća poduzeća. Rezultati su zabrinjavajući jer je polovina malih poduzeća navela da zakašnjela plaćanja imaju "vrlo važan" ili "kritičan" utjecaj na njihov novčani tijek.
 
Među navedenim razlozima, 27% ispitanika navelo je financijske poteškoće svojih klijenata kao razlog za odgodu plaćanja, oko 41% njih sumnja da klijenti namjerno odgađaju plaćanja u svrhu upravljanja novčanim tokom.

Insolventnosti u Francuskoj u porastu

Nakon što je ostao posebno nizak do sredine 2022. godine, broj stečajeva poduzeća vratio se na razinu prije Covid-a krajem prošle godine. Zabilježeno je 39.098 stečajeva u prvih 9 mjeseci ove godine, što je povećanje od 34% u odnosu na 2022. i 4,5% više nego u 2019. godini.
 
Ova dinamika utječe na sve sektore. Nesolventnosti su potaknute kod subjekata koji ostvaruju prihod manji od 250.000 € (+8% u usporedbi s razdobljem siječanj-rujan 2019.), a oni koji ostvaruju prihod veći od 10 milijuna € također su zabilježili znatno više nesolventnosti nego u pred-pandemijska vremena (+8%).
 
Ovaj će se trend nastaviti tijekom sljedećih nekoliko kvartala, s pritiskom na marže i novčane tokove zbog restriktivnih uvjeta financiranja, ograničenije potražnje i rastućih troškova.

 

Insolventnost poduzeća po mjesecima
monthly corporate insolvencies

 

Pogoršavanje ekonomskih izgleda i višestruki rizici

90% ispitanih poduzeća očekuje pogoršanje ekonomskih uvjeta ili, u najboljem slučaju, da će aktivnost ostati stabilna u Francuskoj i diljem svijeta, očekivanja su koja dijele poduzeća svih veličina.
 
Unatoč uporno ograničenim izgledima rasta za Francusku i Europsku uniju u 2024. godini, ova dva tržišta i dalje su uvelike omiljena od strane izvoznih poduzeća (72% za Francusku i 60% za EU) koje ih vide kao najbolju priliku za svoje poslovanje sljedeće godine.
 
Usred neizvjesne globalne geopolitičke pozadine koja pogoduje nearshoringu2 i friendshoringu3, 12% ispitanih poduzeća izjavilo je da je već preselilo barem dio svojih aktivnosti. 84% poduzeća koje su preselila ili namjeravaju preseliti dio svojih aktivnosti planiraju to učiniti u Francuskoj.
 
 

[1] Rokovi plaćanja - vremensko razdoblje između trenutka kada klijent kupi proizvod ili uslugu i trenutka kada plaćanje postane dospjelo.
[2] Nearshoring - preseljenje gospodarske aktivnosti u zemlju koja je geografski blizu.
[3] Friendshoring - preseljenje ekonomske aktivnosti u zemlju koja je geopolitički saveznik.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Dulja i češća kašnjenja plaćanja u Francuskoj, manja poduzeća na... (125,86 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English