Novosti i Publikacije
22.06.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Energetski sektor: izgledi i prilike u našem najnovijem podcastu

Energetski sektor: izgledi i prilike u našem najnovijem podcastu

Nedavna energetska kriza istaknula je ovisnost naših gospodarstava o energetskim resursima. S obzirom da fosilna goriva postaju sve manje dostupna i nužan je prijelaz na više dekarbonizirane alternative, ne bi li energija sutrašnjice mogla postati skuplja i manje dostupna? Odabrani odlomci iz nove epizode Coface Podcasta Trade Talk, s našim glavnim ekonomistom Jean-Christopheom Caffetom i Marc-Antoineom Eyl-Mazzegom, direktorom Centra za energiju i klimu pri IFRI-ju.

 

Rat u Ukrajini utjecao je na tržište energije, posebno na opskrbu plinom. Koju analizu možemo napraviti o prošloj zimi?

Jean-Christophe Caffet: Rizik od prekida opskrbe prirodnim plinom u Europi bio je vrlo stvaran. To se međutim nije dogodilo iz više razloga. Nenormalno visoke jesenske i zimske temperature omogućile su nam uštedu od oko 20 milijardi m3 prirodnog plina u Europi.
 
Drugi razlog je povećanje učinkovitosti koje su postigla kućanstva i smanjenje proizvodnje uočeno u energetski intenzivnim proizvodnim sektorima. Konačno, politika nulte stope Covid-a u Kini omogućila je Europi da osigura opskrbu ukapljenim prirodnim plinom (LNG). Kao rezultat toga, sada imamo velike zalihe prirodnog plina u Europi, što je dobar znak za nadolazeću zimu.

 

U pogledu ukapljenog prirodnog plina (LNG), da li je došlo do kakvih strateških promjena u pogledu opskrbe i/ili izgradnje infrastrukture u vrijeme krize?

Marc-Antoine Eyl-Mazzega: Povijesno gledano, protok plina u Europu uglavnom je bio plinovodom iz Rusije, u smjeru istok-zapad. Sada kada su ovi tokovi ruskog plinovoda uglavnom prekinuti, prebacili smo se na sustav zapad-istok u samo nekoliko mjeseci. Ovo je veliki preokret bez presedana!
 
Sudionici u sustavima prijenosa plina implementirali su tehničke mjere potrebne za preokret tokova, na primjer kako bi omogućili prolaz plina iz Francuske u Njemačku. Njemačka, najveće europsko tržište plina, nije imala infrastrukturu za uvoz LNG-a zbog povlaštenog odnosa s Rusijom. To se dramatično promijenilo: u hitnim slučajevima njemačka vlada odobrila je leasing različitih plutajućih postrojenja za regasifikaciju, koja su instalirana u rekordnom roku, što je Njemačkoj omogućilo uvoz velikih količina ukapljenog prirodnog plina i pristup tržištu LNG-a diljem svijeta.

 

Predstavljaju li ponovno otvaranje gospodarstva Kine i geopolitičko približavanje Kine i Rusije kratkoročnu prijetnju opskrbama plina?

Jean-Christophe Caffet: Rusija ne može preusmjeriti sav svoj prirodni plin u Kinu. Rusija stoga mora poslati svoj plin negdje drugdje. Kineska potražnja jedno je od glavnih pitanja koja imamo o 2024.: praktički je nestala, ali se prošle godine oštro smanjila. Ublažavanje sanitarnih ograničenja u Kini otvara put oživljavanju kineskog gospodarstva. Ovo je smjer predviđanja Cofacea, što sugerira ubrzanje kineskog LNG uvoza, već 15% više u odnosu na prethodnu godinu. To je daleko od straha od poremećaja tokova opskrbe u Europi... i, na prvi pogled, ne bi trebalo biti!
 
S druge strane, mi nemamo kontrolu nad onim što bi se moglo dogoditi u pogledu opskrbe, jer uvijek može doći do poremećaja u jedinicama za ukapljivanje. Ako bi došlo do fizičkih poremećaja, nastradale bi zemlje u usponu, kao 2022. godine, kada nisu mogle uskladiti cijene na međunarodnim tržištima prirodnog plina.

 

Puno se pričalo o plinu, ali u energetskoj i financijskoj krizi posljednjih desetljeća, fokus je bio na nafti. Kako je danas na tom tržištu?

Jean-Christophe Caffet: I dalje je strukturno tijesno zbog nedovoljnih ulaganja u posljednjih deset godina i izostanka bilo kakvog zaokreta u američkoj proizvodnji nafte iz škriljca. Različite prognoze ukazuju na nove napetosti u drugoj polovici 2023., s tržištem u situaciji nedovoljne ponude. S mogućim skokom cijena nafte iznad sadašnjih razina (oko 75 dolara po barelu za Brent), to bi od ljeta moglo ponovno potaknuti inflaciju.
 
Marc-Antoine Eyl-Mazzega: Bez sumnje, bili smo uznemireni gašenjem kineskog gospodarstva i napetostima u lancima opskrbe, koji su usporili ovaj porast potražnje. Ali ponovit će se! Proizvodnja i ulaganja bit će nedostatni, a alternative za smanjenje potražnje za naftom ne razvijaju se dovoljno brzo. Dakle, pred nama je pravi izazov! Štoviše, politički, Saudijska Arabija i Rusija, saveznici unutar OPEC+, odlučile su da bi relativno visoka cijena nafte pomogla u podršci njihovim gospodarstvima. U Europi potražnja opada jer imamo vozila visokih performansi i koristimo električna vozila. Ostatak svijeta je, međutim, još daleko, posebno zemlje u razvoju, čije nacionalne valute padaju u odnosu na dolar, i za koje je težina nafte u njihovim platnim bilancama i gospodarstvima prevladavajuća.

 

Energija je glavna komponenta inflacije: trebamo li očekivati trajnu inflaciju?

Jean-Christophe Caffet: Demografija, usporavanje povećanja produktivnosti, reorganizacija vrijednosnih lanaca: postoji mnogo razloga za vjerovanje da će inflacija sigurno biti održiva. Cijene energije će rasti u sljedećih nekoliko godina zbog nedovoljnog ulaganja u današnje izvore energije, naftu i plin. Također se suočavamo s izazovom ulaganja u energiju budućnosti: zelenu i dekarboniziranu energiju. To predstavlja kolosalan iznos ulaganja (između 3 i 4 trilijuna svake godine) za postizanje cilja 0% 2050. Energija će stoga biti vektor inflacije za globalno gospodarstvo u godinama koje dolaze.

 

Pitanje opskrbe energijom očito uključuje pitanja nacionalnog suvereniteta i ekonomske održivosti. Koje su zemlje najviše u strahu po ovim pitanjima?

Jean-Christophe Caffet: Uglavnom zemlje u razvoju, prije svega one s malim ili nikakvim energetskim resursima, ali također i zemlje koje uvelike ovise o uvoznom kapacitetu i fleksibilnosti, koji se mogu preusmjeriti. Među zemljama u razvoju postoje one s kombinacijom poteškoća: u smislu resursa, makroekonomskih neravnoteža u najširem smislu, vanjskih neravnoteža, slabih valuta i niskih rezervi financijskih resursa, posebno deviznih rezervi. Postoje zemlje u ovoj situaciji na svim kontinentima, posebno u Africi i Južnoj Aziji.
 
Marc-Antoine Eyl-Mazzega: U Europi otkrivamo nove ranjivosti povezane s tehnologijama s niskim udjelom ugljika, industrijskim lancima opskrbe i činjenicom da posljednjih godina nismo obraćali dovoljno pozornosti na te probleme. Mnogi drugi igrači otišli su mnogo dalje i zauzeli dominantne položaje, poput Kine u rudarstvu, rafiniranju rudarstva, čistim tehnologijama mobilnosti, energiji vjetra... Kina može proizvoditi u vrlo velikim razmjerima i stoga može postići ekonomiju razmjera koju mi ne postižemo imati. Ako ne reagiramo, rizik je dvojak: izvršiti tranziciju uz gubitak poslova i biti visoko ranjivi na najmanji geopolitički ili geoekonomski šok. Upravo smo tu u Europi i zato moramo oživjeti industrijsku politiku. Hoće li prijedlozi na stolu biti dovoljni? Ili je prekasno? Ovo su problemi u igri!
 
Poslušajte najnoviju epizodu podcasta na našoj internet stranici i na društvenim platformama. I prijavite se da ne propusite novu epizodu!
 
Pročitajte naše procjene o energetskom sektoru

Vrh
  • Croatian
  • English