Novosti i Publikacije
13.09.2022.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Njemačkoj u 2022.: Poduzeća se pripremaju za novu krizu

Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Njemačkoj u 2022.: Poduzeća se pripremaju za novu krizu

Iako je teška gospodarska situacija uzela danak, 6. izdanje Coface istraživanja o iskustvu plaćanja poduzeća u Njemačkoj[1] pokazuje da će utjecaj na plaćanja poduzeća u 2022. biti umjerena i relativno manja od šoka za gospodarstvo.

Međutim, poduzeća su kratkoročno opreznija i vrlo pesimistična glede budućnosti.

 

 

Najkraće su ove godine na plaćanje čekala poduzeća u sektoru pakiranja papira (prosječno 18,4 dana), dok su najstrpljivija morala biti poduzeća u sektoru financija (prosječno kašnjenje 35,0 dana).

  • Broj i trajanje kašnjenja plaćanja povećao se, ali samo neznatno i s vrlo niske početne razine. To znači da se disciplina plaćanja pogoršala (+6 postotnih bodova istraživanih poduzeća koja su prijavila kašnjenja plaćanja u 2022.), ali ostaje ispod razine zabilježene u 2020. i daleko ispod razine prije pandemije.
  • Prosječno trajanje kašnjenja plaćanja povećalo se na 28,7 dana u 2022. godini (+1 dan), nakon skraćenja za 7 dana u 2021. godini.
  • Međutim, glavni zaokret dolazi iz ekonomskih izgleda koje poduzeća predviđaju. Nikada u povijesti ovog istraživanja poduzeća nisu bila toliko negativna o svojoj budućnosti.

 

Poduzeća nude kraće rokove plaćanja

Jedan od zaključaka istraživanja je da je ponašanje plaćanja postalo nešto restriktivnije, budući da njemačka poduzeća ponovno postaju nervozna i žele naplatu što je prije moguće. U usporedbi s prošlom godinom, manji broj poduzeća nude uvjete plaćanja (71% naspram 74%), što se posebno odnosi na poduzeća koje su aktivne uglavnom u Njemačkoj. Kratkoročni uvjeti plaćanja i dalje dominiraju s 90% poduzeća koje su osigurale uvjete plaćanja zahtijevajući da se plaćanja izvrše u roku od 60 dana u 2022. Sveukupno, prosječno kreditno razdoblje promijenilo se samo marginalno s povećanjem od 0,2 dana na 32,8 dana.
 
"Istraživanje upućuje na dva smjera. S jedne strane, poduzeća se čine opreznijima i stoga smanjuju rokove plaćanja. S druge strane, iako poduzeća radije daju kratkoročne rokove plaćanja jer njihovo povjerenje u kupce pada, tehnički razlozi - tržišni standardi, problemi u opskrbnom lancu, rokovi isporuke - prisiljavaju ih da nastave jamčiti ili čak produžiti uvjete plaćanja", objašnjava Christiane von Berg, Coface ekonomist za sjevernu Europu.

 

Kašnjenja u plaćanjima: poduzeća ipak imaju brzu naplatu

Trajanje prosječnog kašnjenja u plaćanju povećalo se za 1 dan i doseglo 28,7 dana u 2022. Ovo je drugi najniži prosjek kašnjenja u plaćanju od 2016.
 
Osim toga, broj kašnjenja u plaćanju blago se povećao s niskih 59% u 2021. na 65% u 2022. To je još uvijek ispod brojke iz 2020. (68%) i daleko ispod prosjeka prije pandemije od 82%.
 
"Kašnjenja plaćanja i dalje su uglavnom povezana s financijskim poteškoćama. A poduzeća nam govore da su te financijske poteškoće povezane s rastućim troškovima robe, inputa i troškova proizvodnje, s problemima u opskrbnom lancu, s visokim pritiskom konkurencije ili s nižom potražnjom u Njemačkoj. Nevjerojatno je da je utjecaj pandemije COVID-19 izgubio na značaju i da se više ne spominje, iako je jasno da je pandemija daleko od kraja." detalji Christiane von Berg.

 

Pesimistična očekivanja su pravilo

Iako je ponašanje plaćanja i dalje vrlo pozitivno, poduzeća nikada nisu bila tako pesimistična u pogledu poslovnih izgleda. Dok je njihovo stajalište o situaciji u 2022. godini uglavnom neutralno, 38% svih ispitanika očekuje lošije uvjete poslovanja u 2023. godini, dok je samo 14% njih optimističnije za 2023. godinu. A taj je pesimizam vidljiv u gotovo svim sektorima.
 
"Rekordna razina pesimizma među poduzećima u Njemačkoj može se lako objasniti, ali značajni i raznoliki rizici s kojima se suočavaju. Poremećaji u globalnom proizvodnom lancu i rastući troškovi neenergetskih roba i dalje su ključni problemi za izvozne izglede kompanija. Ali novi rizici kao što su rat u Ukrajini, povezane sankcije, kao i rastuće cijene energije također opterećuju umove kompanija." komentira Christiane von Berg.
 
"Čini se da su gospodarska situacija i makro izgledi također promijenili način na koji njemačka poduzeća vide mogućnost poslovnog razvoja. Njemačka ostaje prioritet za poslovni razvoj iako je zamah slabiji, a poduzeća izvješćuju da su sada manje usredotočene na Europsku uniju i Kinu i više zainteresirani od strane SAD-a i Europe (izvan EU). Potonje bi moglo biti povezano sa željom da se zaobiđu sankcije EU protiv Rusije i Bjelorusije."

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____

[1] Ovo novo Coface istraživanje o iskustvu plaćanja poduzeća u Njemačkoj provedena je u srpnju i kolovozu 2022., a sudjelovalo je 1070 poduzeća
 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Njemačkoj u 2022.: Poduzeća ... (617,26 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English