Novosti i Publikacije
19.03.2024.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Kašnjenje u plaćanju u Kini nastavilo se skraćivati, ali tvrtke su sve opreznije

Kašnjenje u plaćanju u Kini nastavilo se skraćivati, ali tvrtke su sve opreznije

Istraživanje tvrtke Coface o ponašanju u plaćanju pokazuje da je više tvrtki spremno odobriti plaćanje u ratama u 2023. godini, ali su skratili prosječni rok sa 81 na 70 dana.

  • Kako su se kreditni uvjeti skraćivali, prijavljeno je više kašnjenja u plaćanju u 2023. godini. Međutim, prosječna kašnjenja u plaćanju smanjila su se na 64 dana s prethodnih 83 dana.
  • Nastavljen je negativni trend u vezi s izuzetno dugim kašnjenjima u plaćanju (ULPD, više od 180 dana).
  • Više od polovice naših ispitanika očekuje poboljšanje poslovnih uvjeta u 2024. godini, iako se predviđalo da će usporavanje potražnje biti oštrije ove godine. Intenzivna konkurencija i dalje se smatra najvećim rizikom za poslovanje u 2024. godini, ali se očekivalo da će se smanjiti od 2023. godine.

Junyu TAN, Coface ekonomist za Sjevernu Aziju, rekao je: "2023. godina bila je godina kada su se ekonomske aktivnosti uglavnom vratile u normalu nakon pandemije. Isti slučaj bio je i s poslovnim praksama tvrtki u vezi s uvjetima plaćanja. Kako su se tržišna konkurencija i prakse vratile u normalu, više tvrtki preuzelo je inicijativu u odobravanju plaćanja na rate.
 
Ali tvrtke su postale opreznije i ponudile su strože uvjete plaćanja. Coface istraživanje o korporativnom plaćanju u Kini za 2024. pokazalo je da su se prosječni uvjeti plaćanja smanjili u 2023. godini. Upotreba alata za upravljanje rizicima bila je također prisutnija u poslovanju.
 
Stroži uvjeti plaćanja doveli su do povećanja učestalosti kašnjenja u plaćanju. Ali to ne znači nužno pogoršanje novčane pozicije tvrtki. Ako se kašnjenja u plaćanju dodaju uvjetima plaćanja, ukupno prosječno vrijeme čekanja između kupnje proizvoda i plaćanja računa - poznato kao dani prodaje (DSO) - smanjeno je s 140 dana u 2022. na 136 dana u 2023. godini. To može ukazivati na poboljšanje ciklusa novčane pozicije tvrtki.
 
Gledajući prema naprijed u 2024., 53% naših ispitanika očekivalo je poboljšanje ekonomske perspektive jer se povećava podrška politike, smanjuje tržišna konkurencija i smanjuje se teret zaliha. Usporavanje potražnje u 2024. trebalo bi potaknuti povećanje državnih troškova kako bi se stabilizirao rast."

Kašnjenje u plaćanju: Prijavljeni su više kašnjenja, ali trajanje je skraćeno

62% naših ispitanika prijavilo je kašnjenje u plaćanju1 u 2023., što je povećanje s 40% u 2022. Ali povećanje učestalosti kašnjenja u plaćanju ne mora nužno značiti pogoršanje novčane pozicije tvrtki. U 2023. godini, kašnjenja u plaćanju značajno su se skratila, s 83 dana u 2022. na 64 dana.
 
Istraživanje je također pokazalo kontinuirani trend opadanja izuzetno dugih kašnjenja u plaćanju (ULPD-ova, iznad 180 dana) koji premašuju 2% godišnjeg prometa, prag za visoki rizik od neplaćanja - 80% takvih kašnjenja nikada nije plaćeno prema iskustvu tvrtke Coface. Samo je 33% ispitanika prijavilo takva kašnjenja, drugi najniži nivo od 2014. godine.
 
Graditeljstvo je nastavilo bilježiti najduža kašnjenja u plaćanju (84 dana) jer su promotori nekretnina i dalje bili pod ozbiljnim financijskim pritiskom s trajnim slabostima u prodaji novih domova. Tekstil se činio da ima najveće rizike od neplaćanja (ULPD-ovi preko 2% prometa) kada je došlo do kašnjenja. No, situacija se vjerojatno neće poboljšati u 2024. jer se odgađa potražnja i rastu troškovi radne snage.
 
Intenzivna konkurencija navedena je kao glavni razlog financijskih poteškoća kupaca, što može biti djelomično posljedica prekomjerne kapaciteta u nekim industrijama. Međutim, pritisak na troškove nije se činio značajnim teretom za kineske tvrtke, što je bilo u skladu s relativno slabim inflacijskim okruženjem u Kini.

Ekonomska očekivanja: Očekuje se umjerena konkurencija, ali izgledi potražnje nepovoljni

Gledajući unaprijed, povećana podrška politike mogla bi donijeti određeno povjerenje kompanijama budući je 53% naših ispitanika ostalo optimistično u pogledu gospodarskih izgleda za 2024. Farmacija se istaknula kao najoptimističnija zahvaljujući strukturnoj potražnji koja proizlazi iz starenja populacije. Automobilska industrija i građevinski sektor također su iznad prosjeka jer bi politička podrška električnim vozilima i investicijama u infrastrukturu trebala nastaviti. Tekstil je bio najpesimističniji jer se očekuje da će se zadržavanje potražnja smanjiti u 2024. godini, a troškovi rada povećavati.
 
Žestoka konkurencija i dalje se smatra najvećim rizikom s kojim se suočavaju korporativne operacije u 2024. godini. No, s obzirom na to da su mnoge tvrtke nudile velike popuste za povećanje prodaje u 2023. godini, očekuje se da bi se konkurencija trebala smanjiti u 2024. godini jer se smanjuju tereti na zalihama. Međutim, očekuje se da će usporavanje potražnje biti ozbiljnije jer se potražnja za ponovnim otvaranjem smanjuje dok kućni prihodi i poslovni profiti još nisu pružili novi impuls. U tom smislu, vlada će možda morati povećati potrošnju kako bi stabilizirala ukupnu potražnju.
 
1 Odgoda plaćanja odnosi se na razdoblje između datuma dospijeća plaćanja i datuma kada je plaćanje izvršeno, prema prosječnim navodima naših ispitanika.

Preuzmite ovu objavu za javnost : Kašnjenje u plaćanju u Kini nastavilo se skraćivati, ali tvrtke su ... (2,73 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English