Novosti i Publikacije
28.02.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Koliko je Ujedinjeno Kraljevstvo? Protokol Sjeverne Irske i ostavka Nicole Sturgeon

Koliko je Ujedinjeno Kraljevstvo? Protokol Sjeverne Irske i ostavka Nicole Sturgeon

Ujedinjeno Kraljevstvo trenutačno prolazi kroz politička previranja, što pridonosi ionako teškoj gospodarskoj situaciji (Coface predviđa pad britanskog BDP-a od 1% u 2023.).
 
Nedavna iznenadna ostavka prvog ministra Škotske dolazi na vrhu rasprava koje je vodio premijer Ujedinjenog Kraljevstva u vezi s budućim Protokolom o Sjevernoj Irskoj, trgovinskog sporazuma koji trenutačno znači da Sjeverna Irska ostaje dijelom jedinstvenog tržišta Europske unije (EU).
 
Napetosti oko Protokola o Sjevernoj Irskoj već su rezultirale parlamentarnim izborima u Sjevernoj Irskoj, u svibnju 2022. nakon ostavke u znak protesta tadašnjeg premijera Paula Givana, koji je dio Demokratske unionističke stranke (DUP). Izbori su rezultirali time da je Sinn Féin, ljevičarska stranka koja podupire irsko ujedinjenje, postala najveća stranka u Sjevernoj Irskoj. Od tada je DUP bojkotirao Skupštinu, onemogućavajući samoupravu Sjeverne Irske.
 
Rishi Sunak, premijer Ujedinjenog Kraljevstva, stavio je rješavanje protokola o Sjevernoj Irskoj na vrh svojih političkih prioriteta, kao što je ilustrirano njegovim nedavnim putovanjem u Sjevernu Irsku.
 
U Škotskoj, prva ministrica koja se zalaže za neovisnost Nicola Sturgeon (iz Škotske nacionalne stranke, SNP) našla se pod velikim političkim pritiskom posljednjih mjeseci, osobito nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio da je referendum o neovisnosti Škotske izvan ovlasti škotskog parlamenta, što znači da bi trebao sporazum s parlamentom U.K. Ovaj pritisak, u kombinaciji s drugim političkim poteškoćama, doveo je do njezine odluke da podnese ostavku. Interni izbori za odabir njegova nasljednika održat će se u ožujku 2023.

 

Političke neizvjesnosti mogle bi se u konačnici pokazati korisnima za jedinstvo Kraljevstva

Iako je primijećeno da nacionalizam - neovisnost Škotske i ujedinjenje Irske - raste u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita, ankete i dalje pokazuju da je Škotska i dalje podijeljena po tom pitanju, a Sjeverna Irska još uvijek podržava ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bez jasne većine referendumi su malo vjerojatni u kratkom roku. Nedavni događaji mogli bi pomoći da se promijeni ravnoteža i oslabe nacionalističke tendencije: reformirani sjevernoirski protokol mogao bi biti prihvatljiviji za oba politička tabora u Sjevernoj Irskoj. Dolazak novog čelnika SNP-a u Škotsku također bi mogao pomoći u razbijanju mrtve političke točke. Trenutačni favoriti, Kate Forbes i Humza Yousaf, imaju odmjeren stav prema neovisnosti i čini se da ne podržavaju ideju de facto referenduma.
 
Budući da Ursula von der Leyen i Rishi Sunak raspravljaju o Protokolu na današnji dan, 27. veljače, vjeruje se da se napredak događa brzo i da bi se, na simboličan način, mogao riješiti prije 7. travnja, Velikog petka. Za nekoliko mjeseci, Ujedinjeno Kraljevstvo bi se moglo naći ujedinjenije nego što je bilo godinu dana prije, no to nije bez rizika jer će biti potrebni ustupci sa svih strana - DUP-a, euroskeptičnih konzervativaca i novog čelnika SNP-a - kako bi se na pravi način ublažio dugoročne političke napetosti.

Preuzmite ovu objavu za javnost : Koliko je Ujedinjeno Kraljevstvo? Protokol Sjeverne Irske i ostavka Ni... (242,79 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English