Novosti i Publikacije
13.03.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Neuspjeh Silicon Valley banke naglašava povećane rizike financijske stabilnosti usred monetarnog stezanja

Neuspjeh Silicon Valley banke naglašava povećane rizike financijske stabilnosti usred monetarnog stezanja

Dana 10. ožujka, kalifornijska i savezna bankarska regulatorna tijela zatvorila su Silicon Valley Bank (SVB) i zaplijenila njezine depozite navodeći i nelikvidnost i nesolventnost. Ovo je druga najveća propast neke američke financijske institucije nakon Washington Mutuala 2008. godine.
 
Iako je banka bila specijalizirana za bankarstvo tehnoloških startupova u području Silicijske doline, procijenjeno je da je SVB 16. najveća komercijalna banka u SAD-u s oko 209 milijardi USD u konsolidiranoj imovini na kraju 2022.
 

Iako se njen kolaps ne čini sustavnim, on naglašava utjecaj povećanja stope na financijsku stabilnost i povećani rizik u američkoj tehnološkoj industriji. Događaji su također podsjetnik da će utjecaj monetarnog stezanja tek biti pred nama.

 

Neuspjeh koji se pripisuje nedovoljno diverzificiranoj bazi kupaca, ali i trenutnom zaoštravanju monetarne politike

SVB specijaliziran za bankarske usluge za tehnološke i biotehnološke industrije. Tijekom pandemije, dok je kalifornijska tehnološka industrija doživljavala procvat, SVB je zabilježio značajan porast depozita (+86% u 2021.) i znatno je uložio u državne obveznice i vrijednosne papire osigurane hipotekom.
 
Ovaj poslovni model učinio je SVB osjetljivim na povećanje kamata na dva fronta:

  • Prvo, više kamatne stope posebno su teško pogodile bazu tehnoloških kupaca što je izazvalo pad financiranja rizičnog kapitala i povećalo potrošnju novca među tehnološkim tvrtkama. To je dovelo do odljeva sredstava klijenata SVB-a u 2022.
  • Drugo, kako je Fed podigao kamatne stope, cijena američkih vrijednosnih papira je pala, stvarajući pritisak na imovinu SVB-a.

Pogoršanje financija SVB-a i kasniji gubitak povjerenja njegovih klijenata i ulagača uzrokovali su nalet na banku. 9. ožujka dionice banke pale su za oko 60%. Istog su dana ulagači i deponenti pokrenuli povlačenje oko 42 milijarde USD. Nakon toga, regulatori nisu imali drugog izbora nego zatvoriti SVB. Vlasti su 12. ožujka objavile da će svi štediše biti zaštićeni i isplaćeni u cijelosti, nadilazeći jamstva koja su inače predviđena zakonom.

 

Primarna briga je rizik od zaraze

Za sada se problemi SVB-a više čine neobičnim nego sustavnim, iako Savezna korporacija za osiguranje depozita procjenjuje da američke banke imaju 620 milijardi USD nerealiziranih gubitaka. Velike američke banke razlikuju se od SVB-a. Zabrinutost je mnogo veća zbog regionalnih banaka sličnih profila kao SVB. Trgovanje dionicama nekoliko drugih banaka, uključujući First Republic Bank, PacWest Bancorp i Signature Bank, zaustavljeno je 10. ožujka, a regulatori su objavili da 12. ožujka zatvaraju Signature Bank, jednu od glavnih banaka u kripto industriji.
 
Kako bi zaustavili zarazu, američka regulatorna tijela najavila su novi hitni kreditni mehanizam s ciljem da se osigura "da banke mogu zadovoljiti potrebe svih svojih štediša" i izjavili da su spremni odgovoriti na sve pritiske likvidnosti koji se mogu pojaviti.

 

Kolaps SVB-a naglašava povećani rizik u američkoj tehnološkoj industriji

Rastuće kamatne stope umanjile su jednostavan pristup kapitalu koji je posljednjih godina potaknuo procjenu startupova i financirao ambiciozne projekte. Osim toga, industrija se također morala boriti s padom prihoda od oglašavanja povezanim s izazovnijim makroekonomskim okruženjem. Sve je to nedavno rezultiralo povećanim otpuštanjem radnika u industriji. Vjerujemo da bi više kamatne stope i nestanak velikog igrača u financiranju mogli stvoriti dodatna previranja za američku tehnološku industriju.

 

Ojačana dilema za središnje banke čije povećanje kamata tek počinje djelovati

Ovi događaji naglašavaju trilemu za Fed: treba održati stabilnost cijena, promicati maksimalno zapošljavanje, ali i osigurati financijsku stabilnost. Kolaps SVB-a pridonio je padu oklade ulagača na povećanje od 50 baznih bodova na sastanku od 21. do 22. ožujka. Događaji su također podsjetnik da je učinak monetarnog stezanja još uvijek jako odgođen, ne samo s makroekonomskog stajališta nego i, što je još opasnije, s financijskog stajališta.

 

 

Pročitajte našu procjenu rizika zemlje za SAD

Preuzmite ovu objavu za javnost : Neuspjeh Silicon Valley banke naglašava povećane rizike financijske ... (241,59 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English