Novosti i Publikacije
23.11.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Njemačka industrija metala: Negativni izgledi, ali iznenađujuće pozitivno iskustvo plaćanja

Njemačka industrija metala: Negativni izgledi, ali iznenađujuće pozitivno iskustvo plaćanja

Situacija u sektoru metala u Njemačkoj nikada nije bila laka, ali postala je izazovnija s pojavom konkurencije kineskih metalnih proizvoda koje podupire država, kao i padom njemačkog automobilskog sektora od 2018. godine.
 
Unatoč izazovima, iskustvo plaćanja - paradoksalno - poboljšalo se tijekom godina u sektoru metala prema rezultatima naših godišnjih istraživanja o plaćanjima u Njemačkoj.

 

Sektor metala u Njemačkoj suočava se s nizom ekonomskih prepreka

Državno potpomognuta konkurencija iz Kine uspjela je nadmašiti europske tvrtke nudeći jeftinije proizvode. Tijekom godina, ovi poticaji doveli su do značajnog prekapacitiranja i prekomjerne ponude na globalnom tržištu, što je utjecalo na cijene industrijskih metala, posebno čelika i aluminija.
 
Industrijska transformacija Njemačke prema zelenim tehnologijama, posebno u automobilskoj industriji, pokrenula je industrijsku recesiju koja je pogodila i sektor metala.
 
Od sredine 2018., proizvodnja njemačkog sektora metala bilježi silazni trend. Uz ove izazove, porast cijena energije tijekom postpandemijskog oporavka i nakon ruske invazije na Ukrajinu povećao je troškove proizvodnje. Prema udruzi poslodavaca sektora metala i elektronike, bruto marža dobiti u sektoru smanjila se s 4,4% u 2017. na 3,5% u 2021. godini.[1] U svibnju 2023., 34% tvrtki u sektoru metala i elektronike navelo je da su tijekom 2022., imale vrlo niske profitne marže (između 0% i 2%) ili čak negativne profitne marže (14% ispitanika). U rujnu 2023. 15% poduzeća se priprema za gubitke dobiti u ovoj godini.

Rokovi plaćanja su svake godine sve kraći

Zbog snažnog sudjelovanja poduzeća iz sektora metala u godišnjem Coface istraživanju o iskustvu plaćanja poduzeća za Njemačku, moguće je usporediti ne samo ponašanje plaćanja nekoliko sektora u jednoj godini, već i rezultate sektora metala tijekom vremena.
 
Godine 2019., 82% poduzeća iz sektora metala tražilo je kratkoročne rokove plaćanja do dva mjeseca, dok je još 16% imalo mogućnost plaćanja nakon dva mjeseca. Situacija se osjetno promijenila. U 2023. godini, 53% poduzeća tražilo je plaćanja unutar prvih 30 dana nakon isporuke, a samo 5% dalo je rokove plaćanja dulje od dva mjeseca.
 
Prosječni rok plaćanja u sektoru metala smanjen je s 44 dana 2019. na 31 dan u 2023. U istom razdoblju, rok plaćanja za sve tvrtke u Njemačkoj se neznatno smanjio, s 34 dana na 32 dana.

Kašnjenja u plaćanju: uobičajena praksa, ali su kratka

Iako je udio poduzeća u sektoru metala u Njemačkoj koje prijavljuju kašnjenja u plaćanju porastao s 62% u 2022. na 77% u 2023., vrijeme kašnjenja je kratko. Jedan od glavnih razloga velikog broja kašnjenja je taj što je 32% ispitanih poduzeća smatra ovu praksu tržišnim standardom u 2023. godini. Sektor metala ostaje među njemačkim sektorima gdje većina poduzeća prima svoja plaćanja unutar prvih 30 dana nakon dospijeća plaćanja. U 2023. godini čak nisu prijavljena kašnjenja duža od 90 dana. Sveukupno, osim za 2020. godinu, prosječna kašnjenja plaćanja u sektoru metala ostala su konzistentno ispod prosječnog vremena kašnjenja plaćanja za cijelo gospodarstvo.

 

Odgode plaćanja u sektoru metala u Njemačkoj tijekom vremena

 

graph_mainstory1

Slike: Coface Istraživanje o plaćanjima

 

Rizici i izgledi

Unatoč pesimizmu, ono što se ističe u usporedbi s drugim sektorima jest da, iako je sektor metala ostao pesimističniji od ukupnog prosjeka, više nije među najpesimističnijima, već se nalazi neposredno ispod prosjeka ukupnog gospodarstva.
 
Među glavnim rizicima koje su poduzeća identificirala u 2023. su: izazovni uvjeti poslovanja i proizvodnje u Njemačkoj (za 21,4% ispitanika), rast cijena roba (17,9%), nedostatak stručne radne snage (12,5%) te politički rizici (11,6%).
 
Kao reakcija na političke rizike, čini se da se sektor metala ranije od drugih sektora prilagodio promjenjivom gospodarskom okruženju: 13,6% poduzeća već je provelo strategije za smanjenje rizika do 2023.
 

[1] Die Arbeitgeberverbände der Metall- und Elektro-Industrie: Zahlen 2022, https://www.gesamtmetall.de/zahlen-fakten/zahlenheft/

 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Njemačka industrija metala: Negativni izgledi, ali iznenađujuće poz... (153,53 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English