Novosti i Publikacije
08.02.2024.
Novosti o proizvodima

Poslovne informacije: bolje znati, bolje rasti!

Poslovne informacije: bolje znati, bolje rasti!

Kako možete procijeniti financijsko stanje poslovnih partnera pri odobravanju uvjeta plaćanja? Koja su rješenja dostupna za predviđanje potencijalnog neplaćanja od strane partnera? Koje su najbolje tržišne opcije za smanjenje rizika kod razvoja vašeg poslovanja? Coface usluge poslovnih informacija pomažu vam u donošenju sigurnih poslovnih odluka, pa tako možete kontrolirati komercijalni rizik i otvoriti nove prilike za rast vašeg poslovanja.
 

Što su poslovne informacije?

Prije nego što se upustite u poslovni odnos s kupcem ili dobavljačem, morate prikupiti i analizirati veliku količinu financijskih podataka. Zašto? Da biste imali bolju sliku o svom potencijalnom klijentu ili dobavljaču - i da li im možete vjerovati! Zato je upravljanje poslovnim rizikom tako važno za svako poduzeće koje želi rasti i razvijati se.
 
Poslovne informacije moćan su alat za donošenje sigurnih poslovnih odluka: ključne su za usporedbu solventnosti vaših poslovnih partnera i ključne za usmjeravanje vaše strategije kreditnog rizika u pravom smjeru. Kombinira jedinstvene komercijalne podatke s kvalificiranim financijskim informacijama: to vam daje pristup dubinskoj procjeni rizika - ili čak prediktivnoj analizi u nekim slučajevima - o financijskom stanju vaših partnera (klijenata i dobavljača). Poslovne informacije kamen su temeljac poslovne inteligencije: skup vrhunskih inovativnih rješenja temeljenih na iskorištavanju korisnih podataka i nove tehnologije. Informacije su znanje, a znanje je moć: donošenje ispravnih I sigurnih poslovnih odluka znači učinkovitije upravljanje rizicima i lakše uočavanje novih razvojnih prilika!
 

Koji su podaci najbitniji?

Unatoč svim vrijednim mjerama opreza za zaštitu od rizika neplaćenih računa (osobito rješenja osiguranja potraživanja), kašnjenje u plaćanju i nepodmirena dugovanja rizici su koji su ugrađeni u svaki poslovni odnos. Iz toga slijedi da je sposobnost predviđanja vjerojatnosti neplaćanja najvažnija za svako poduzeće.
 
Prvo, trebate procijeniti financijsko stanje svog poslovnog partnera i njegovu sposobnost da ispuni svoje obveze kratkoročno i srednjoročno te tijekom cijelog poslovnog odnosa. Kako biste uklonili loše poslovne odnose i smanjili rizik, trebate znati informacije o svom poslovnom partneru, njegovom ponašanju u plaćanju i poslovanju; osim toga, morate biti u stanju protumačiti njihove pokazatelje financijske stabilnosti i kreditnu povijest.
 
Za prikupljanje preliminarnih analitičkih podataka možete koristiti dva ključna izvora podataka:

  • Javni podaci: bilance, računi dobiti i gubitka, stanje duga, prihod, obujam nepodmirenih obveza, teret troškova, novčani tijek, itd. Ekonomska analiza ovih javnih podataka (kada su dostupni!) daje vam ranu naznaku sposobnost plaćanja vašeg poslovnog partnera. Ali budite oprezni: ova vrsta podataka je konačna i odražava prošlogodišnju poslovnu situaciju vašeg partnera. Postoji razlika od nekoliko mjeseci između datuma izvješćivanja i datuma objave bilance.
  • Privatni podaci: ove informacije se periodično i detaljnije ažuriraju; osim toga, podaci iz privatnih izvora su pouzdaniji. Iz toga proizlazi da je profesionalna poslovna inteligencija dobar izvor informacija koji nadopunjuje javne podatke. Može se koristiti za fino podešavanje analize situacije vašeg partnera i kako će se ona vjerojatno razvijati u nadolazećim mjesecima.

Međutim, ako želite kvantificirati rizik što je točnije moguće, kreditni rejting vašeg poslovnog partnera nije jedini važan čimbenik koji treba uzeti u obzir. Morate analizirati njegovu cjelokupnu situaciju, njegove odnose od 360° i njegov sektor tako da odredite njegovu poziciju u opskrbnom lancu. Drugim riječima, ne radi se samo o tome kome prodajete, već i o tome od koga kupujete... i o opsegu rizika koji je uključen. I upravo tu vam Coface može pomoći!
 

Pretvaranje podataka u znanje i iskorištavanje novih mogućnosti za rast

Dakle, sada znate koje su vam informacije potrebne da biste bolje procijenili financijsku situaciju svojih poslovnih partnera. Ali kako možete iskoristiti to bogatstvo podataka za učinkovito planiranje svoje poslovne strategije i ograničavanje rizika? Vaši klijenti i potencijalni klijenti danas očekuju da brzo odgovorite na njihove zahtjeve o trgovinskom kreditu: ako potrošite previše vremena na pregled njihove situacije, velika je vjerojatnost da ćete propustiti (dobar?) posao. Ali ako prebrzo tjerate naprijed, mogli biste na kraju djelovati ili previše oprezno ili previše optimistično, što bi neizbježno imalo utjecaja na financijski povrat i likvidnost vaše tvrtke.
 
"Kao svjetski lider u upravljanju rizikom, u tvrtki Coface, mislimo da su poslovne informacije više od samih podataka. To je kamen temeljac informiranog donošenja odluka i ključni pokretač uspjeha u današnjem brzom poslovnom svijetu. Naša platforma za informacijske usluge, iCON by Coface, koristi se ekonomskom inteligencijom i moćnom Coface svjetskom mrežom. Pomaže tvrtkama poput vaše da sirove podatke pretvore u vrijedno znanje i jedinstvene uvide, tako da možete zaobići nenaplative dugove i uočiti nove poslovne prilike" - Matthieu Garnier, direktor usluga poslovnih informacija Grupe.
 
iCON by Coface pruža jedinstvene uvide u vaše poslovno okruženje i daje vam konkurentsku prednost:

  • Poslovna izvješća: Coface izračunava profil rizika u vaše ime kako biste mogli saznati sve što je potrebno znati o financijskom stanju vaših poslovnog partnera i njihovom ponašanju u plaćanju.
  • Kreditna ocjena: Coface analiza rizika neplaćanja pomaže vam u procjeni partnerove sposobnosti da ispuni svoje financijske obveze u sljedećih 12 mjeseci (snaga, profitabilnost, omjeri solventnosti, plaćanje i iskustvo u potraživanjima).
  • Prilagođena kreditna obavijest: procijenite koliko je vjerojatno da će tvrtka propasti; kontrolirajte svoje rizike koristeći prilagođene, lako razumljive kreditne preporuke koje uključuju procjene rizika države i druge ugovorne strane uz Coface trenutne kreditne preporuke.
  • Financijski omjeri: Peer Groups pruža prodorne uvide koji se lako iskorištavaju putem podatkovnog znanstvenog rješenja što znači da možete usporediti financijske omjere tvrtke s istima.
  • Ekonomski uvidi: ova dinamična nadzorna ploča pomaže vam predvidjeti rizike i na prvi pogled odrediti najbolje mogućnosti ulaganja prema državama i industriji. Oslanja se na znanost o podacima, ključne ekonomske pokazatelje i rezultate koje su generirali Coface ekonomisti: poslovno okruženje i makroekonomija; bankarski, ekološki, politički i društveni rizici; indeks plaćanja i rizik kupca, itd.

Istražite iCON by Coface za donešenje najboljih kreditnih odluka i sigurno upravljanje poslovnom strategijom, a da budete korak ispred konkurencije! 
 

#5. Partner od povjerenja koji će vaše rizike svesti na minimum

iCON by Coface nije samo pružatelj podataka: mi smo također vaš partner od povjerenja koji vas vodi kroz složeno poslovno okruženje. Naša je uloga podržati vašu tvrtku i pružiti vam informacije koje su potrebne za donošenje sigurnih poslovnih odluka, smanjenje rizika i osvajanje tržišnih prilika. Kada odaberete Coface, dobivate puno više od same usluge: dobivate stratešku prednost.
 
Transformirajte svoje poslovanje danas pomoću iCON by Coface i otkrijte svijet mogućnosti kroz prizmu informacija.

Vrh
  • Croatian
  • English