Novosti i Publikacije
10.05.2022.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Rat u Ukrajini: Mnogo (velikih) gubitnika, malo (pravih) pobjednika

Rat u Ukrajini: Mnogo (velikih) gubitnika, malo (pravih) pobjednika

Više od dva mjeseca od početka rata i ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače, izgledi za brzo rješavanje rata čine se sve manje izglednim. Sankcije Rusiji i dalje traju, ali povratak na predratne uvjete čini se gotovo nemogućim, čak i u slučaju prijevremenog okončanja sukoba.
 
Coface je revidirao svoju procjenu učinaka ove krize na svjetsko gospodarstvo za 2022. godinu za oko jedan postotni bod, ali će se posljedice sukoba posebno osjetiti u drugoj polovici godine i nastavit će se u 2023. i dalje.
 
Politički rizik, koji je značajno porastao kao posljedica globalne pandemije, pogoršan je rastućim cijenama hrane i energije.Ekonomske posljedice rata neće poštedjeti nijednu regiju svijeta. Nakon uzastopnih prevrata 1920-ih, uvjereni smo: svijet se promijenio i ništa neće biti kako je bilo.

 

Nemir u Europi

Značajna uloga Rusije i Ukrajine u proizvodnji mnogih osnovnih proizvoda, te strah od poremećaja u opskrbi, potaknuli su nagli rast cijena, što je rezultiralo padom raspoloživog dohotka kućanstava, a time i potrošnje. Promjenjivost i neizvjesnost također će snažno utjecati na odluke poduzeća o ulaganjima, budući da će se njihova financijska situacija vjerojatno značajno pogoršati s visokim ili čak sve većim troškovima proizvodnje.
 
Uz gospodarstva srednje i istočne Europe, koja imaju važne gospodarske veze s Rusijom, najizloženije su zemlje zapadne Europe zbog velike ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. Njemačka i Italija, čija su gospodarstva najviše ovisna o ruskom plinu, vjerojatno će biti pod snažnim utjecajem (negativan utjecaj od 1,6 pp na rast BDP-a). Utjecaj će vjerojatno biti slabiji, ali i dalje značajan u ostatku Europe.

 

Učinci inflacije pisilili su FED da djeluje brže od očekivanog

S druge strane Atlantika, utjecaj na rast trebao bi biti skromniji zbog ograničenog obujma trgovine i financijske izloženosti s Rusijom i Ukrajinom. Ipak, u Sjedinjenim Državama, ukupna stopa inflacije dosegla je najvišu razinu u zadnjih 41 godinu, uglavnom zbog cijena hrane i energije. Isključujući ove stavke, mjesečni rast cijena je usporen, ali ostaje znatno iznad ciljanih 2% američkih Federalnih rezervi, koje su stoga djelovale brže od očekivanog.
 
Nakon prvog povećanja ključne kamatne stope u ožujku, većina članova Odbora za monetarnu politiku izrazila je podršku "neutralnoj" stopi do kraja 2022., koja se procjenjuje na između 2 i 3%. Ovo bi bio jedan od najagresivnijih ciklusa pooštravanja od 1990-ih i pomogao bi umjerenom rastu SAD-a. Predviđeni rast američkog BDP-a za 2022.godinu stoga je smanjen na 2,7%.

 

'Uvozena inflacija' i poremećaji lanca distribucije neće zaobići nijednu regiju

Afrika, za koju se procjenjuje ukupan neto negativni učinak od 0,5 postotnih bodova, savršen je primjer kako trenutna situacija utječe na gospodarstva u razvoju, uz pojačavanje inflatornih pritisaka i početak politike pooštravanja Fed-a koja utječe na kapitalne tokove.
 
Ni Azija neće biti pošteđena posljedica rata, što je povezano s usporavanjem u Kini zbog širenja varijante omikron. Procjenjuje se da će dugotrajniji sukob u Europi ili nova eskalacija imati neto negativan učinak na rast BDP-a od 20% u 2022. godini.
 
Latinska Amerika je još jedna regija koja je osjetljiva na pooštravanje politike Feda, ali bi trebala imati koristi od rasta cijena roba. Koliki će biti neto učinak rata u regiji - procjenjen na -0,1 postotni bod - još je neizvjestan i možda se neće u potpunosti osjetiti u bliskoj budućnosti.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Rat u Ukrajini: Mnogo (velikih) gubitnika, malo (pravih) pobjednika (334,71 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English