Novosti i Publikacije
12.01.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Recesija, inflacija, Ukrajina, Kina, monetarna politika... 2023. kako je vidi Jean-Christophe Caffet, Coface glavni ekonomist

Jean-Christophe Caffet, Coface glavni ekonomist

 

Wansquare je pitao skupinu ekonomista i poslovnih čelnika za njihove prognoze za 2023. Evo što je rekao naš glavni ekonomist Jean-Christophe Caffet.

 
 
 
 
 

Kakvi su vaši izgledi za globalno gospodarstvo? Jeste li razvili nekoliko scenarija ovisno o razvoju rata u Ukrajini?

Posljedice rata u Ukrajini su teške i načelno trajne. Međutim, trebalo im je dulje nego što se isprva očekivalo da utječu na globalni gospodarski rast, unatoč ubrzanju inflacije uzrokovanom naglim rastom cijena robe, posebice energije. S izuzetkom Kine, 2022. će stoga biti puno bolja godina nego što smo se bojali u danima nakon početka invazije na Ukrajinu. Tri su glavna razloga za ovu razliku, ako ne u predviđanju, onda barem u vremenu procijenjenih učinaka sukoba: oporavak nakon pandemije koji je još uvijek na djelu i brzo ponovno otvaranje mnogih gospodarstava nakon Omicron soja; kvazi-kontinuirano slabljenje, od tada nadalje, poremećaja u globalnim lancima vrijednosti, unatoč kineskim ograničenjima u drugom tromjesečju; i snažna štednja, posebno kućanstava - pri čemu rezerve akumulirane tijekom pandemije djeluju kao jastuk.
 
Hitne mjere poduzete za rješavanje energetske krize, posebice u Europi, također su odigrale svoju ulogu u očuvanju aktivnosti i, u određenoj mjeri, društvene stabilnosti. Ali svi ovi elementi ne mogu trajati vječno, a izgledi za 2023. su u najmanju ruku sumorni, bez obzira na razvoj sukoba u Ukrajini. Očekujemo da će globalni rast sljedeće godine biti ispod 2%, u usporedbi s prosjekom od više od 3,0% u posljednjih deset godina.
 

Je li recesija neizbježna u Europi sljedećih mjeseci? A u Francuskoj?

Recesija u Europi na prijelazu godine čini se sasvim mogućom, ako ne i vrlo vjerojatnom. Zapravo, vjerojatno smo već u recesiji, sudeći prema najnovijim dostupnim statistikama i nedavno objavljenim vodećim pokazateljima.
 
Unatoč tome, trebali bismo izbjeći oštro smanjenje aktivnosti, s blago negativnim rastom u četvrtom tromjesečju 2022. i prvom tromjesečju 2023. Ukratko, izbjegnut je najgori mogući scenarij teške recesije zbog nedostatka fizičke energije zahvaljujući masovnoj kupnji ukapljenog prirodnog plina (LNG) tijekom cijele godine i posebno visokim temperaturama tijekom jeseni. To je omogućilo Europi da uđe u zimu s velikim zalihama prirodnog plina i da joj se izgledi poboljšaju u vrlo kratkom roku. Isto vrijedi i za  Francusku, koja bi trebala biti relativno manje pogođena od svojih većih susjeda ako bi se situacija naglo pogoršala, zbog manje ovisnosti o prirodnom plinu s jedne strane i ograničenije industrijske baze s druge strane.
 

Trebamo li se brinuti zbog razdvajanja između SAD-a i eurozone?

U kratkom roku, tj. u pogledu 9-12 mjeseci, ne možemo stvarno govoriti o razdvajanju između SAD-a i eurozone. Oba će gospodarstva doista značajno usporiti i to istovremeno. Ne može se isključiti ni recesija u Sjedinjenim Državama, iako očekujemo da će rast biti znatno veći nego u eurozoni tijekom cijele 2023. Dugoročno, međutim, moramo biti zabrinuti zbog razdvajanja dviju valutnih zona su svi razlozi koji su postojali prije sadašnje krize i koji ostaju (demografija, inovacije, produktivnost itd.), kojima sada moramo dodati diferencijal koji je u načelu održiv u smislu cijena energije, pa čak i pristupa resursima. Ako se vlasti s obje strane Atlantika ne pozabave problemom, ovo odvajanje će imati goleme posljedice na globalne (geo)političke, ekonomske i financijske ravnoteže.
 

Jeste li zabrinuti zbog usporavanja kineskog gospodarstva?

Jedna od glavnih neizvjesnosti za 2023. odnosi se na kinesku makroekonomiju. Konsenzusno stajalište, koje prihvaćamo više zbog pretpostavke nego zbog čistog uvjerenja, jest da će se kinesko gospodarstvo snažno oporaviti nakon što trenutačni bum završi. Ali izazovi s kojima se kinesko gospodarstvo suočava su brojni, među kojima je, kratkoročno gledano, ne samo kriza u sektoru nekretnina - koja se neće riješiti mjerama koje su nedavno najavile vlasti. Ono što me više zabrinjava je scenarij snažnog kineskog oporavka u drugoj polovici godine, jer bi to znatno zakompliciralo obnovu europskih zaliha prirodnog plina. Ne zaboravimo da je to ove godine znatno olakšano padom nabave kineskog LNG-a za oko četvrtinu. Jedna je stvar izgraditi terminale za ponovnu plinofikaciju u Europi, a sasvim je drugo staviti u pogon nove kapacitete za ukapljivanje: prema takvom scenariju, oni koji će biti pušteni u rad 2023. očito neće biti dovoljni da zadovolje svu potražnju...
  

Je li sadašnja inflacija, odakle god dolazila (sirovine, višestruke nestašice, povećanja plaća), prošla svoj vrhunac?

Inflacija je dosegla vrhunac u SAD-u, gdje je u padu već nekoliko mjeseci. Isto će vjerojatno biti i u Europi, gdje se očekuje značajan pad inflacije u prvoj polovici godine, iz jednostavnih aritmetičkih razloga - baznih učinaka posebno na energiju. Konačno, situacija je više mješovita u zemljama u usponu, kao što je to često slučaj.
 
Sada nije pitanje hoće li inflacija pasti, nego koliko. Izuzimajući energente i svježu hranu, tzv. temeljna inflacija ne pada ili neznatno pada. S obzirom na evoluciju plaća - doduše negativnu u realnim vrijednostima - i usporavanje produktivnosti, male su šanse da će se inflacija vratiti na cilj do kraja 2023. Osim, naravno, ako globalno gospodarstvo ne uđe u recesiju i cijene roba padnu s njim, što nije naš središnji scenarij. Naprotiv, u drugoj polovici godine mogli bismo vidjeti oporavak inflacije, sa značajnim posljedicama na vođenje monetarne politike.
 

Kakav će utjecaj monetarne politike središnjih banaka imati na realno gospodarstvo i financijska tržišta 2023.?

Kašnjenja u prijenosu monetarne politike na realno gospodarstvo tolika su da se učinci pooštravanja u 2022. najvećim dijelom tek trebaju vidjeti. Zbog toga će središnje banke iduće godine sigurno pauzirati, odnosno značajno usporiti tempo monetarnog stezanja, što je bez presedana u više od 40 godina. To ne znači da će ostati neaktivni i/ili da neće imati utjecaja ni na realnu ekonomiju ni na financijska tržišta, već da je njihov utjecaj na prvu funkcija onoga što su već učinili, dok na drugu ovisi o tome što rade - a time i o evoluciji inflacije.

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English