Novosti i Publikacije
22.02.2022.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Barometar za Q4 2021. godine: Globalni oporavak nastavlja se u 2022., ali pred nama je neravan put

Barometar za Q4 2021. godine: Globalni oporavak nastavlja se u 2022., ali pred nama je neravan put

Dvije godine od početka pandemije, globalno gospodarstvo nastavlja se oporavljati, ali se i dalje suočava sa značajnim izazovima. Nakon smirivanja u 3. tromjesečju 2021., Omicron varijanta je istaknula nepredvidljivost pandemije i pogoršala jedan od glavnih čimbenika koji utječu na oporavak: poremećaje u opskrbnim lancima. Drugi veliki rizik je trajni pad inflacije.
 
U ovom vrlo neizvjesnom okruženju, Coface je napravio nekoliko izmjena u svojim procjenama rizika nakon posljednjeg ažuriranja u prethodnim tromjesečjima. Ukupno su nadograđene četiri procjene rizika zemlje, uključujući Dansku, a dvije su snižene. Što se tiče rizika prema sektorima, Coface je unaprijedio dvanaest procjena, posebice u industriji papira i drva, gdje su cijene i dalje u porastu, te je spustio pet ocjena, uglavnom u energetskom sektoru u Europi.

 

Val za valom: gospodarstva nastavljaju usporavati, ali u manjoj mjeri

Zdravstvena situacija ponovno je zahtijevala uvođenje ograničenja u mnogim zemljama. Međutim, iako su neke europske zemlje uvele djelomične mjere izolacije, mjere su općenito bile mnogo manje drastične nego prije. Izravni ekonomski učinci stoga su bili manje značajni, čak i ako su posljedice i dalje negativne za sektore kao što su zračni promet, turizam, hoteli i restorani.

 

Prekidi u lancu opskrbe će se nastaviti

Nakon što su u početku utjecale na automobilsku industriju, poteškoće u lancu opskrbe proširile su se na većinu sektora, od proizvodnje do građevinarstva. Iako je vrijeme povratka u normalnost i dalje teško predvidjeti, čini se da je konsenzus o postupnom popuštanju u 1. polovici 2022. previše optimističan i da će se poremećaji i materijalne nestašice vjerojatno nastaviti. To je dovelo do toga da Coface snizi svoje prognoze rasta BDP-a za 2022. za nekoliko europskih zemalja, kao i za SAD i Kinu.
 
Nadalje, iako se oporavak nastavlja, broj insolventnosti, koji je za sada još uvijek vrlo nizak u većini zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Francusku i Njemačku, trebao bi postupno rasti 2022., kao što je to već slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

Inflacija, ključna briga za sva gospodarstva u 2022

Drugi veliki rizik, inflacija, postaje sve važniji, posebice kako se nastavlja oporavak cijena roba, potaknut kratkoročnom inercijom ponude i geopolitičkim napetostima. Ovu inflaciju sada također pokreću cijene industrijskih proizvoda u mnogim gospodarstvima, budući da tvrtke prebacuju povećanje troškova proizvodnje na potrošačke cijene.
 
Ove visoke cijene robe pogoduju uobičajenim velikim pobjednicima. Očekuje se da će regija Zaljeva ostvariti snažan rast 2022. Norveška je zabilježila najveći trgovinski suficit ikad zahvaljujući snažnom izvozu nafte i plina. Konačno, mnoge afričke zemlje, čak i one pogođene oružanim sukobom ili političkim nemirima, još uvijek imaju koristi od visokih cijena energije, minerala, drveta i poljoprivrednih proizvoda.
 
U Sjedinjenim Državama, inflacija i problemi na strani ponude umanjili su zamah oporavka. Iako se očekuje da će rast BDP-a ostati solidan u 2022. (+3,7%), ti čimbenici i dalje će utjecati na aktivnost. U 4. tromjesečju 2021. godišnja stopa inflacije dosegla je 7,0%, što je najviša razina u posljednjih 40 godina. Kao odgovor na ovaj skok cijena, američke Federalne rezerve postale su agresivnije i nagovijestile su skori porast stope, što je potaknulo monetarno pooštravanje u nekim zemljama u usponu.
 
U Europi su poremećaji u lancima opskrbe, u kombinaciji s jakom potražnjom, doveli do viših cijena proizvođača i energije. Njemačka je doživjela najveću inflaciju u više od 30 godina. Situacija je donekle mješovita u ostatku europodručja: inflacija je i dalje relativno umjerena u Francuskoj, dok su cijene porasle u Španjolskoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu inflacija je porasla na 5,4% i dovela do toga da Bank of England postane prva velika središnja banka koja je podigla svoju kamatnu stopu u prosincu 2021., prije nego što je to učinila drugi put početkom veljače.
 
Naš glavni scenarij ostaje gotovo na vrhuncu inflacije, što će se ublažiti kako cijene energije i poteškoće u lancu opskrbe budu popuštali u drugoj polovici godine.

 

Inflacija će vjerojatno pogoršati društvene pritiske

Ovaj nagli porast inflacijskih rizika pogoršava društvene pritiske u zemljama u razvoju i zemljama u razvoju, koji su već bili pojačani povećanjem nejednakosti povezanih s pandemijom. U Africi visoke cijene energije i hrane, koje teško opterećuju kućanstva, imaju ograničenu potrošnju do te mjere da su se povećala nesigurnost hrane i siromaštvo. Fiskalna potpora, već vrlo ograničena na kontinentu zbog razine javnog duga, povučena je, a nezaposlenost je visoka u većini zemalja. Južna Afrika, Alžir, Angola, Mozambik, Nigerija, DRC, Zimbabve, Etiopija, Gvineja i Tunis primjeri su zemalja koje doživljavaju sve veći društveni pritisak kao rezultat krize.

 

Kina protiv principa

Usporavanje Kine produbilo se u 4. tromjesečju 2021., s godišnjom stopom rasta od 4,0%, najsporijim tempom od vrhunca pandemije 2020. Na gospodarski oporavak Kine utjecalo je usporavanje tržišta nekretnina, nastavak "nulte-COVID" strategije, koja je opterećivala potrošnju kućanstava, slab rast ulaganja i nestašicu energije. Kineski BDP je 2021. porastao za 8,1%.
 
Jako pogođena varijantom Delta u trećem tromjesečju 2021., azijsko-pacifička gospodarstva oporavila su se krajem godine, u skladu s ublažavanjem ograničenja. Većina gospodarstava regije vratila se na razinu BDP-a prije krize do kraja 2021., uz značajne iznimke Japana i Tajlanda. Međutim, nastavak oporavka mogao bi doprinijeti inflatornim pritiscima, osobito ako se tržišta rada zaoštre.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Barometar za Q4 2021. godine: Globalni oporavak nastavlja se u 2022., ... (147,52 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English