Novosti i Publikacije
14.03.2024.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Graditeljstvo i energetska tranzicija: koji su pokretači rasta u sektoru u krizi?

Graditeljstvo i energetska tranzicija: koji su pokretači rasta u sektoru u krizi?

Porast kamatnih stopa i cijena sirovina, globalni nedostatak radne snage: je li sektor graditeljstva pogođen krizom na svim frontama? Sektor se suočava s mnogim poteškoćama za koje očekujemo da će se nastaviti i ove godine. Međutim, postoji mnogo prilika za rast, zahvaljujući sve većim potrebama povezanima s energetskom tranzicijom.

 Stambene i poslovne nekretnine: kriza se zaoštrava

Pogođene rastućim kamatnim stopama, cijenama sirovina, promjenama na tržištu rada i ograničenim pristupom kreditima, industrije graditeljstva i nekretnina prolaze kroz razdoblje intenzivne ekonomske napetosti, kako u stambenom tako i u poslovnom sektoru.
 
"Stambeno tržište suočava se s dvostrukim ograničenjem: brzim rastom kamatnih stopa i globalnim nedostatkom radne snage. Tvrtke koje se bave poslovnim nekretninama, s druge strane, posebno su pogođene širenjem rada na daljinu - što je rezultiralo naglim pogoršanjem potražnje za radnim prostorima - i visokim kamatnim stopama, koje su znatno usporile broj transakcija nekretninama," ističe Jonathan STEENBERG, ekonomist za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, nordijske zemlje i sektor graditeljstva.
 
Ovi problemi utječu i na raznoliki sektor graditeljstva, s konkretnim učincima na učinkovitost. Rast cijena gradnje i zemljišta povećao je cijene investicija, dok rastuće kamatne stope smanjuju kreditnu sposobnost tvrtki koje se bave poslovnim nekretninama. "Unutar GSE-a, bilježimo prosječan pad od 40% u projektima poslovnih nekretnina. I to se odnosi na sve zemlje i tržišta na kojima djelujemo", napominje Roland PAUL, predsjednik Global Solutions & Engineering grupe (GSE), globalnog izvođača specijaliziranog za projekte poslovnih nekretnina s ključ u ruke rješenjima (dizajn, izgradnja, proširenje, renovacija, opremanje): tvornice, poslovni prostori, logistički centri.

Energetska tranzicija: prilike za stručnjake u građevinarstvu

Brojni poticajni planovi u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da je ulaganje u energetsku tranziciju sada na visokoj razini i može generirati konkretne prilike ili ključne pokretače rasta na kojima se može kapitalizirati.
 
Danas je trend više usmjeren na renovaciju nego na izgradnju. "Energetska učinkovitost sve se više naglašava u stambenim i poslovnim nekretninama, posebno s razvojem industrijskih lokacija, što je veliki izazov za industriju", objašnjava Abou DEMBELE, voditelj područja građevinske industrije i poduzetničkih jamstava za osiguranje rizika. Isto se odnosi i na proces reindustrijalizacije, koji je već u tijeku u nekoliko zemalja, i to ne samo u velikim gradovima. Ovaj se trend potvrđuje u mnogim sektorima djelatnosti. Iako energetska tranzicija stvara velika ograničenja za građevinsku industriju (ekološki standardi, administrativni postupci itd.), identificirane prilike su brojne i pružaju nove izvore rasta za igrače u sektoru:

  • čista građevinska gradilišta u smislu upravljanja okolišem;
  • očuvanje biološke raznolikosti u projektima izgradnje i renoviranja;
  • korištenje materijala koji smanjuju ugljični otisak;
  • uzimanje u obzir dobrobiti profesionalaca u sektoru.

"Tržište se može pokrenuti u dobrom smijeru. Međutim, jednostavno pridržavanje standarda neće biti dovoljno. Današnja građevinska industrija ima ulogu u savjetovanju svojih klijenata, koji imaju velika očekivanja kada su u pitanju ekološki aspekti. Od sada, ne možete graditi bez razmišljanja o svom CSR utjecaju", analizira Roland Paul.

Vrh
  • Croatian
  • English