Novosti i Publikacije
17.05.2023.
Korporativne vijesti, Analize državnih rizika i gospodarstva

Kako je Coface upravljao i ublažio utjecaje rusko-ukrajinskog sukoba u 2022.?

Kako je Coface upravljao i ublažio utjecaje rusko-ukrajinskog sukoba u 2022.?

Invazija Rusije na Ukrajinu 24. veljače 2022. pokrenula je jedan od najvažnijih ratova u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Ovaj oružani sukob i brojne ekonomske sankcije poduzete protiv Rusije stvorili su ozbiljne ekonomske, financijske i inflatorne posljedice za cijeli svijet. Za zemlje koje su izravno pogođene sukobom, situacija rizika također se značajno promijenila s pogoršanjem makroekonomskog okruženja i pogoršanim komercijalnim rizicima.
 
 
 
U tom kontekstu Coface je 2022. godine prilagodio svoje procjene ruskih, bjeloruskih i ukrajinskih rizika i smanjio svoju izloženost u tim zemljama. To je učinjeno u bliskoj suradnji s klijentima s kojima je Coface bio u stalnom kontaktu. Coface je uspostavio namjensku radnu skupinu kako bi svakodnevno komunicirao sa svim svojim dionicima, prije svega svojim klijentima.
 
Što se tiče konkretno Rusije, provedene su sljedeće akcije:

  • Coface je skrupulozno pratio sve sankcije poduzete protiv Rusije, poništavajući izlaganja o sankcioniranim tvrtkama i subjektima pod kontrolom sankcioniranih osoba. Nije osiguran daljnji rizik u sankcioniranim sektorima ili sankcioniranim subjektima.
  • Grupa je značajno smanjila svoje aktivnosti u zemlji: izloženost Grupe na Rusiju sada predstavlja manje od 0,1% ukupne izloženosti tvrtke Coface.
  • Coface održava izloženost u ograničenom broju sektora koji nisu pod sankcijama i koji zadovoljavaju osnovne potrebe lokalnog stanovništva kao što su farmaceutski ili poljoprivredno-prehrambeni sektor.
  • Coface više ne sklapa nove poslove u zemlji.
  • Coface održava ograničenu lokalnu prisutnost kako bi ispunio svoje obveze prema svojim klijentima uz strogo poštivanje međunarodnih sankcija. Grupa je značajno zadržala svoje sposobnosti naplate potraživanja.

Coface nastavlja svakodnevno pomno pratiti situaciju te će nastaviti djelovati u potpunoj suradnji i transparentnosti sa svojim klijentima i svim relevantnim dionicima.

Vrh
  • Croatian
  • English