Novosti i Publikacije
23.06.2020.
Ekonomska izdanja

Focus: Jesu li poslovne bilance u Španjolskoj i Italiji spremne za COVID-19 šok?

Jesu li poslovne bilance u Španjolskoj i Italiji spremne za COVID-19 šok?

Španjolska i Italija naći će se među gospodarstvima koje je najteže pogodio COVID-19, a u 2020. će se smanjiti za 12,8%, odnosno 13,6%, prema Coface prognozama. Da bismo približili potencijalni utjecaj ove kontrakcije na bilance poduzeća, izveli smo simulacije razvoja solventnosti poduzeća, koristeći podatke središnje banke koji obračunavaju razlike između sektora i veličina poduzeća.
 

Rezultati sugeriraju da bi neka velika poduzeća u automobilskom i metalnom sektoru u Španjolskoj mogle patiti od malih rezervi za likvidnost. U obje zemlje, građevinarstvo i maloprodaja će odvući veći dug, kao i mala i srednja poduzeća iz tekstilne odjeće u Italiji. Općenito, primijetili smo veću prevalenciju ranjivih poduzeća u Italiji, čimbenik koji će utjecati na oporavak. Španjolski i talijanski BDP bi se 2021. trebao oporaviti za 10,2% i 8,9%, ostavljajući gospodarstvima 3,9% i 5,9% ispod razine 2019. godine.
 

Iako bi Q2 2020. trebao biti najizazovniji kvartal u godini, sada postoje dobri razlozi za misliti da će put ka oporavku biti dug i naporan. Unatoč neposrednim odgodama poreza, jamstvima likvidnosti, subvencijama za plaće i moratorijuma duga, vjerojatno mnoga ugrožena poduzeća neće preživjeti: za razdoblje 2020. - 2021. u odnosu na razinu iz 2019. godine.
 

Nadalje, mnoga poduzeća preživjela bi samo po cijeni znatno većeg utjecaja. Čak i uz ultra niske kamatne stope, veći dug će dovesti do trajno smanjenog ulaganja.
 

Stoga bi privremena kriza COVID-19 mogla izvršiti trajni silazni pritisak na potencijal rasta zemlje, ubrzavajući „japanizaciju“ eurozone. Imajući to u vidu, vrijedno je pomnije pogledati zdravlje španjolskih i talijanskih bilanci poslovanja. To bi trebalo pomoći u identificiranju džepova ranjivosti tamo gdje se vjerovatno ostvaruju široke zadane vrijednosti.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Focus: Jesu li poslovne bilance u Španjolskoj i Italiji spremne za CO... (1,65 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English