Novosti i Publikacije
01.10.2020.
Analize državnih rizika i gospodarstva

COVID-19 aktivator političkih rizika

COVID-19 aktivator političkih rizika

Godišnje ažuriranje Cofaceova indeksa političkog rizika objavljenog u Coface Q3 barometru naglašava dvostruki trend: s jedne strane, smanjenje rizika od sukoba na globalnoj razini, a s druge strane povećanje rizika političke i socijalne osjetljivosti. Prethodno navedeni rizici istaknutiji su u zemljama koje su jače bile izložene pandemiji koronavirusa.
 
Slično kao u prošlom tromjesječju, neizvjesnosti oko prognoza predstavljenih u ovom barometru vrlo su velike. Prvenstveno su povezani s globalnom zdrastvenom situacijom: od lipnja pandemija ponovno nastavlja s uzlaznom putanjom. Do otkrića cjepiva i/ili liječenja, poduzeća i kućanstva odgodila su troškove i investicijske projekte zbog ograničenja (tijekom razdoblja lockdowna) i iz predostrožnosti.
 
Coface predviđa globalnu stopu rasta BDP-a od -4,8% u 2020., nakon čega slijedi oporavak od 4,4% u 2021. BDP  u eurozoni i u SAD ostat će 3,5 boda, odnosno 2 boda ispod razine iz 2019. godine. Najmanje 3 godine će biti potrebno za povratak proizvodnje na razinu prije krize. Sukladno tome, prema Coface predviđanjima oporavak svjetske trgovine bit će samo djelomičan: + 3,5% u 2021. nakon -13% ove godine.
 
Očekuje se da će ova trajno niža razina gospodarske aktivnosti u usporedbi s razinama prije krize potaknuti povećanje siromaštva, nejednakosti u dohotku, a time i socijalno nezadovoljstvo.
 
Godišnje ažuriranje Coface indeksa političkog rizika, objavljenog u ovom Q3 barometru, pokazuje u kojoj mjeri pandemija COVID-19 - pored svojih ljudskih i ekonomskih utjecaja - pogoršava te političke rizike. Uz tradicionalne pokazatelje koji se koriste za mjerenje ovih rizika, Coface je ove godine dodao indeks izloženosti pandemiji koji mjeri javno mišljenje o vladinom upravljanju zdravstvenom krizom. Uz potencijalno uzrokovanje povećanja broja novih građanskih nemira, iskazivanja nezadovoljstva povezanih sa situacijom COVID- 19 također se može pojačati intenzitet društvenih pokreta naslijeđenih iz razdoblja prije COVID-a, poput onih viđenih u Hong Kongu, Francuskoj i Čileu.

 
Promatrajući razvijenija gospodarstva, stupanj nezadovoljstva stanovništva o upravljanju zdrastvenom krizom najveći je u Španjolskoj, USA, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.
 
Od zemalja u razvoju, Iran i Turska su među zemljama s najvišom razinom socijalnog rizika. Nekoliko zemalja Latinske Amerike (Brazil, Meksiko, Peru, Kolumbija) te Južna Afrika, predstavljaju visoki politički i socijalni rizik i veliku izloženost COVID-19 krizi.

 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : COVID-19 aktivator političkih rizika (348,40 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English