Novosti i Publikacije
27.04.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Coface Barometar za Q1 2021: SAD predvode globalni oporavak, a ekonomije u usponu zaostaju

Coface Barometar za Q1 2021: SAD predvode globalni oporavak, a ekonomije u usponu zaostaju

Više od godinu dana od početka pandemije, globalni gospodarski trendovi su neujednačeni zbog dugotrajnih nesigurnosti oko širenja virusa COVID-19. Ubrzanje procesa cijepljenja, kao i njegova učinkovitost, ključni su za gospodarski oporavak. U tom su kontekstu izgledi za povratak u normalu i nejednaki i nesigurni u svim zemljama i sektorima djelatnosti.

Kao što je navedeno u barometru, Coface pretpostavlja da će gospodarski oporavak dobiti zamah od ljeta 2021., kada će biti cijepljen dovoljno velik udio stanovništva u Sjedinjenim Državama i Europi. Međutim, postoji rizik od kašnjenja u uvođenju cjepiva, posebno zbog ograničenja u opskrbi proizvođača, što je posljedica nedostatka određenih komponenata i izvoznih ograničenja.

Unatoč tome, Coface globalna prognoza rasta revidirana je naviše za pola boda (+ 5,1% za 2021.), zahvaljujući jačem rastu od očekivanog u Sjedinjenim Državama. U ovom povoljnijem makroekonomskom izgledu, Coface očekuje poboljšanje u 35 sektora djelatnosti u odnosu na samo 3 u opadanju.

Uz Sjedinjene Države, nekoliko sektora svjetske ekonomije - industrija i globalna trgovina - vjerojatno će se do ljeta vratiti na razinu prije krize. Ipak, drugi sektori zaostaju, osobito u uslugama, a posebno oni koji uključuju fizički kontakt s kupcima, diljem europskih gospodarstava. Konačno, u nekim glavnim ekonomijama u usponu, oporavak koči i rastuća inflacija, koja prisiljava središnje banke da pooštre monetarnu politiku.

 

Američko gospodarstvo prelazi u režim "visokog pritiska"

Od početka 2021. ravnoteža iznenađujuće naginje na pozitivnu stranu, unatoč mnogim zdravstvenim neizvjesnostima.

Očekivani jaz u rastu između eurozone i Sjedinjenih Država uobičajen je, posebno u fazi oporavka. Dijelom su to posljedica slabijih automatskih stabilizatora u SAD-u, koji ubrzavaju prilagodbe zaposlenosti i dohotka.

Ali ovog puta, razlozi za američki jaz u rastu različiti su: manje restriktivna ograničenja mobilnosti nego u eurozoni, kako u 2020. godini, tako i početkom 2021. godine, i brže uvođenje cjepiva.

Razlikom u ekonomskoj politici također se može objasniti američka nadmoć. Američke Federalne rezerve (Fed) povećale su svoju bilancu. Program kupnje imovine Fed-a porastao je za oko 13% BDP-a u 2020., u usporedbi s 9% za Europsku središnju banku (ECB). Napokon, i što je najvažnije, veća fiskalna podrška omogućit će američkom gospodarstvu brži povratak na razinu BDP-a prije krize.

Usvojen u ožujku 2021. godine, novi američki plan potpore iznosi 1,9 bilijuna dolara (USD), a ukupni će fiskalni odgovor na krizu dovesti do ekvivalentnog iznosa od 27% američkog BDP-a, više nego kod bilo koje drugog razvijenog gospodarstvo. Coface očekuje da bi javni deficit mogao biti i do 56 milijardi dolara veći nego što bi bio bez poticajnog paketa.

Cilj ove strategije je staviti američko gospodarstvo pod "visoki pritisak", tj. provesti ekspanzivne monetarne i fiskalne politike koje potiču povratak na posao za najmanje zapošljive ljude (dugotrajno nezaposlene ili neaktivne zbog malodušnosti, niskokvalificirane ljudi i kategorije stanovništva koji pate od diskriminacije pri zapošljavanju).

 

Eurozona: insolventnost poduzeća ostaje skrivena

Eurozona se vjerojatno prije 2022. godine neće vratiti razinu BDP-a prije krize. Ako se glavna ograničenja kretanja ukinu do kraja ljeta, to će ići paralelno s postupnim zaustavljanjem mjera poslovne podrške, što bi moglo dovesti do porasta nezaposlenosti. Uz to, povećanje duga poduzeća - omogućeno zajmovima za koje jamči država - vjerojatno će ograničiti njihov investicijski kapacitet.

Do sada glavne vladine mjere potpore provedene 2020. još su na snazi. Unatoč stabilizacijskom učinku državne pomoći, financijsko se stanje poduzeća znatno pogoršalo u 2020., što bi normalno trebalo dovesti do povećanja insolventnosti. Prema Coface procjenama, insolventnost bi se 2020. trebala povećati za 19% u Španjolskoj, 7% u Italiji i 6% u Francuskoj i Njemačkoj. Coface procjenjuje broj skrivenih insolventnosti na 44% onih zabilježenih u Francuskoj 2019. godine, 39% u Italiji, 34% u Španjolskoj i 21% u Njemačkoj.

 

Ekonomije u razvoju: rastuća inflacija prisiljava središnje banke na pooštravanje monetarne politike

Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda iz travnja 2021., trenutna će kriza trajnije utjecati na gospodarstva u razvoju od razvijenih gospodarstava.

U 2024. godini BDP u gospodarstvima u razvoju bit će 4% niži nego što bi bio da nije bilo COVID krize. Za razvijena gospodarstva razlika bi bila samo 1% (u usporedbi s 10% nakon globalne financijske krize). Postoji nekoliko razloga za ovo očekivano zaostajanje između oporavka razvijenih i zemalja u razvoju.

Prvo, postupak cijepljenja napredniji je u razvijenijim zemljama, čak i ako su neke ekonomije u razvoju na dobrom putu, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Čilea i, u manjoj mjeri, Turske i Maroka, gdje je najmanje 10% stanovništva u potpunosti cijepljeno do 8. travnja. No, osim ovih nekoliko slučajeva, činjenica je da su većinu doza cjepiva iskoristile Sjedinjene Države i Europa manje doza preostalo je za druge zemlje. Među četiri glavna područja za proizvodnju cjepiva (Kina, Sjedinjene Države, zapadna Europa i Indija), iskušenje da se provedu protekcionističke mjere sve je jače. Primjerice, Indija je već najavila privremeno zaustavljanje izvoza cjepiva, kako bi se dala prednost prprimjeni cjepiva u Indiji, gdje je broj slučajeva znatno porastao od početka ožujka.

Uz ove neizvjesnosti, mnoga su gospodarstva u razvoju dvostruko pogođena izloženošću gospodarskim sektorima koji su najteže pogođeni krizom (posebno turizam i promet).

Pozitivna je strana, međutim, što je rast cijena nafte i poljoprivrednih dobara dobra vijest za gospodarstva koja su prošle godine patila od suprotnog trenda. Uz to, pozitivni izgledi za američku potrošnju trebali bi potaknuti snažne količine izvoza, posebno među proizvođačima robe široke potrošnje.

S druge strane, povećanje američkog proračunskog deficita potiče odljev kapitala s tržišta u razvoju, dok najviše izgleda za rast američkog BDP-a povećavaju dugoročne američke kamatne stope, smanjujući jaz s kolegama s tržišta u nastajanju, čineći ih manje privlačnima za financijske ulagače. To je rezultiralo deprecijacijom valuta u razvoju, posebno u Turskoj i Brazilu.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Coface Barometar za Q1 2021: SAD predvode globalni oporavak, a ekonomi... (746,81 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English