Novosti i Publikacije
04.07.2019.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Cofaceov barometar - Trgovinske napetosti ponovno u prvom planu globalne ekonomije

Cofaceov barometar - Trgovinske napetosti ponovno u prvom planu globalne ekonomije

Trgovinski rat između SAD-a i Kine, poteškoće u automobilskom sektoru, usporen rast tranzicijskih zemalja ... drugo tromjesečje 2019. godine obilježeno je usporavanjem globalne ekonomije.

Svjetska trgovina zabilježila je pad u prvoj polovici godine i trebala bi, premda se u drugoj polovici godine očekuje blagi oporavak, pretrpjeti gubitak volumena od 0,7% na razini cijele godine prema Cofaceovom barometru. Prema očekivanjima, svjetski gospodarski rast će se smanjiti s 3,1% u 2018. na 2,7% u 2019. godini, a zatim ostati stabilan u 2020. godini. U tom kontekstu, Coface predviđa da će ove godine u većini zemalja porasti broj stečajeva poduzeća[1].

 

Napetost u sektorima ... osobito u autoindustriji

Autoindustrija, metalurgija, distribucija, industrija odjeće - brojni su sektori koji dobro ilustriraju ranjivosti globalne ekonomije. Coface je stoga povisio svoju procjenu kreditnog rizika automobilskih tvrtki u 13 zemalja, po drugi put u šest mjeseci za mnoge od njih (i za gotovo sve procjene rizika automobilskog sektora u Europi).

U automobilskoj industriji jasno se odražavaju globalni ekonomski problemi. Istovremeno je pogođena cikličkim usporavanjem u mnogim regijama, političkim rizicima vezanim uz trgovinski protekcionizam i promjenama u ponašanju potrošača (npr. visoka razina opreme za kućanstvo u Kini i novi propisi protiv zagađenja u Europi).

 

Trgovinske napetosti utječu na globalno gospodarstvo

Trgovinske napetosti između Kine i Sjedinjenih Država pridonijet će usporavanju američkog gospodarstva zajedno s nižom domaćom potražnjom, pri čemu se gospodarski rast procjenjuje na 2,5% ove godine a samo na 1,3% u 2020., u usporedbi s 2,9% u 2018. godini. Što se tiče Kine, trgovinski rat je uzrokovao pad njezinog izvoza u SAD za 10% u prva četiri mjeseca ove godine.

Općenitije, neizvjesnost oko ishoda pregovora između kineske i američke vlade i ozračje napetosti koje je stvorio ovaj trgovinski rat nastavljaju opterećivati razinu poslovnog povjerenja. Pokazatelji poslovnog povjerenja u mnogim zemljama svijeta pali su tijekom protekle godine, posebno u proizvodnim sektorima. To je slučaj u Njemačkoj, gdje su pokazatelji poslovnog povjerenja, na primjer IFO, u lipnju dosegli najnižu razinu u posljednjih pet godina. Godišnja stopa industrijske proizvodnje je u padu. Coface prognozira gospodarski rast od 0,8% ove godine u usporedbi s 1,5% prošle godine, tako da je Njemačkoj dodijelio lošiju ocjenu rizika zemlje, A2 umjesto A1. Tri gospodarstva koja su ovisna o njemačkom također su dobila lošiju ocjenu rizika: Češka i Slovačka (s A2 na A3), te Austrija (s A1 na  A2). Procjena poslovnog rizika pogoršana je i za Island (na A3). Pozitivno je to što tvrtke u Uzbekistanu (sa C na B) i Kirgistanu (sa D na C) imaju koristi od daljnje relativne političke i ekonomske otvorenosti ovih zemalja.

_____

[1] Coface izrađuje predviđanja stečajeva poduzeća za 38 država u svijetu

 

Download the new country risk assessment map

 

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Cofaceov barometar - Trgovinske napetosti ponovno u prvom planu global... (97,54 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English