Novosti i Publikacije
04.07.2019.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Cofaceov pregled političkih rizika: temperatura raste na afričkom kontinentu

Cofaceov pregled političkih rizika: temperatura raste na afričkom kontinentu

Brojni sukobi, terorizam, društvene i političke napetosti bez naznaka smirivanja u bliskoj budućnosti čine Afriku i dalje osjetljivim i nestabilnim područjem.

Afriku su posljednjih desetljeća redovito pogađali sukobi različitog intenziteta i naravi, što je uzrokovalo slabljenje investicijskih i trgovinskih tokova i usporavalo razvoj određenih država ovog kontinenta. U svojem najnovijem pregledu političkih rizika Coface analizira afrički kontinent s naglaskom na mogući razvoj sukoba, kao i rizike nestabilnosti koji utječu na gospodarski razvoj regije.

 

Jačanje sukoba

Promatrajući sukobe povezane s islamističkim skupinama u regiji Sahela i sukobe političkog porijekla, ponekad isprepletene s etničkim, vjerskim ili čak jezičnim pitanjima, naši pokazatelji političkog nasilja potvrđuju ponovno jačanje nasilnih događaja u odnosu na početak 21. stoljeća. Tijekom 2018. na cijelom je kontinentu bilo gotovo dvostruko više sukoba nego prije 10 godina.

Broj žrtava također se udvostručio i premašio brojku od 70.000 smrtnih slučajeva godišnje po treći put u 30 godina (nakon Zaljevskog rata 1990.-1991. i Eritrejsko-etiopijskog rata 1999.-2000.). Istovremeno se širi terorizam kao još jedan oblik političkog nasilja, osobito u područjima koja su već pogođena sukobima.

 

Koje će zemlje biti izložene nestabilnosti u sljedećim mjesecima?

Nakon alžirskog i sudanskog proljeća, moguća je pojava mobilizacijskih pokreta u podsaharskoj Africi.

Iako se demokratska praksa, barem u svojoj izbornoj dimenziji, proširila afričkim kontinentom od ranih 1990-ih, neki noviji primjeri, počevši od Demokratske Republike Kongo, Sudana i Alžira, pokazuju da ona nije nužno podržana čvrstim političkim i institucionalnim okvirom.

Štoviše, kako pokazuju događanja iz 2011. u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, u kontekstu napretka instrumenata mobilizacije (pristup internetu, demografski pritisak, itd.), ogorčenje stanovništva potaknuto društveno-ekonomskim pritiscima (osobito nezaposlenost i endemsko siromaštvo) izlaže neke afričke zemlje riziku budući nestabilnosti. Iako to neće nužno dovesti do velikih sukoba kao u Libiji ili čak do promjene režima, osjetljivi društveno-ekonomski kontekst može dugoročno izazvati nemire koji mogu, u najmanju ruku, stvoriti neizvjesnost u političkom okruženju.

Naš indeks političke i društvene osjetljivosti pokazuje da bi u 10 zemalja - Angola, Kamerun, Čad, Džibuti, Egipat, Etiopija, Mauritanija, Mozambik, Uganda i Demokratska Republika Kongo - mogli nastati ili se nastaviti politički nemiri. Razvoj instrumenata mobilizacije osobito je jedan od čimbenika povećanog rizika koji bi potencijalno mogli potaknuti destabilizaciju drugih zemalja u dugoročnom razdoblju.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Cofaceov pregled političkih rizika: temperatura raste na afričkom ko... (96,44 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English