Novosti i Publikacije
26.07.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Da li je nagla potražnja za metalima koji se koriste za proizvodnju električnih vozila održiva?

Da li je nagla potražnja za metalima koji se koriste za proizvodnju električnih vozila održiva?

Metali koji se koriste u električnim vozilima, poput litija, kobalta i bakra, glavna su odrednica revolucije koja se trenutno odvija u automobilskoj industriji. Strogi propisi, programi državne potpore i povećana upotreba električnih vozila u određenim regijama snažno potiču potražnju za tim metalima, koji su sada neophodni u proizvodnji baterija. No, neravnoteža između ponude i potražnje utječe na porast cijena, iako je tržišni udio električnih vozila i dalje mali. Prema posljednjoj analizi Coface ne predviđa veće promjene u kretanjima cijena tijekom sljedeće dvije godine.

Različite konfiguracije baterija ili moguća upotreba vodika kao izvora energije neće smanjiti pritisak na upotrebu ovih metala, iako visoki troškovi njihove integracije pridonose promicanju istraživanja i razvoja alternativnih tehnologija. Međutim, ti bi napori mogli dugoročno promijeniti situaciju uz jaku konkurenciju među zemljama koje žele steći prednost u sljedećoj generaciji vozila.

 

Metali koji su potrebni za proizvodnju baterija i stoga imaju koristi od snažnih strukturnih trendova

Segment električnih vozila nastavlja globalni rast, s tržišnim udjelom od 13% u 2020. u odnosu na 8% u 2019. prema podacima Međunarodne agencije za energiju:

  • Dok je prodaja automobila u padu za 6%, prodaja električnih vozila porasla je za 41% u 2020. godini, zbog velikog interesa u Europi.
  • U prvom kvartalu 2021.godine prodaja električnih vozila skočila je za 41% u odnosu na prvo tromjesječje 2020. godine, a očekuje se da će prodaja porasti za 70% u ovoj godini.

Do 2035. godine na nekim će se tržištima, uključujući Europu, zabraniti prodaja motora s unutarnjim izgaranjem, čime će se ukloniti konkurencija za elektromotore

Ovaj trend vrši pritisak na metale potrebne za proizvodnju vozila: litij, kobalt, grafit, nikal, rijetke zemljane elemente, aluminij i bakar. Baterije koriste desetake ako ne i stotine kilograma metala, osobito aluminija, koji čini otprilike polovicu ukupne težine baterije, zatim bakra, grafita i nikla.

Zbog svojih prednosti u težini i sposobnosti da učinkovito štiti od sudara, aluminij se ne koristi samo u baterijama već i u drugim dijelovima vozila, poput šasije ili unutarnjih ploča. Zanimljiv je da je bakar bitan za proizvodnju baterija, ali ga koriste i dobavljači električne energije koji moraju razviti nove mreže kako bi se prilagodili elektrifikaciji voznih parkova i novim energetskim potrebama.

 

Rast potražnje premašuje ponudu, stvarajući pritisak na proizvodnju i cijene

Coface očekuje da će cijene nikla, aluminija i bakra porasti za 34%, 25% i 47% između 2020. i 2021. godine. Osim toga, očekuje se da će potražnja značajno porasti između 2020. i 2050. Potražnja za bakrom za proizvodnju električnih vozila će se povećati za 9,9% godišnje tijekom tog razdoblja, dok će nikl vjerojatno rasti po godišnjoj stopi od 11,8%.
Glavni proizvođači ovih vrlo traženih metala su Demokratska Republika Kongo (DRK), Australija, Indonezija, Čile i Rusija, potaknule su vlade ovih zemalja da izmijene svoje rudarske propise kako bi uhvatile veći udio generirane dodane vrijednosti, ali i za jačanje ekoloških propisa radi zaštite lokalnih zajednica.

Pritisak na poduzeća koja se bave rudarstvom i metalima da poboljšaju ponudu i odgovore na te trendove bit će snažan.

Coface očekuje da če poduzeća u ovom sektoru morati povećati ulaganja u dugotrajnu imovinu kako bi ostvarile rast, dok istodobno moraju osigurati profitabilnost, što je kratkoročno značajno izazov. Sektor je bio duboko pogođen pandemijom početkom 2020., s obzirom na pad cijena i istodobnog pada potražnje i zatvaranja zemalja. Budući da su gospodarski izgledi u to vrijeme bili lošiji, proračuni za istraživanje i povećanje kapaciteta smanjeni su čak i prije nego što se trend preokrenuo.

 

Mnogi izazovi zaostaju zbog smanjenja potrebe

Proizvođači baterija i njihovi kupci pokušavaju smanjiti potrebu za kobaltom, ali i pronaći alternativne izvore energije. Vodik se općenito navodi kao obećavajuće alternativno rješenje koje bi moglo smanjiti ukupne troškove u sektoru, a istovremeno smanjiti teret za okoliš. Međutim, Coface ne očekuje da će vodik imati veći utjecaj u ovom desetljeću bez snažnih vladinih poticaja.

Osim toga, ne očekuje se od glavnih aktera u proizvodnji baterija - koji uključuje krajnje korisnike, poput proizvođača automobile - da će kratkoročno dati prednost vodiku jer su uložili velika sredstva u baterije u skladu sa strogim propisima koje su donijela različita tijela.

Mjere za podmirivanje rastuće potražnje i smanjenje utjecaja na okoliš ukljućuju recikliranje i kružnu ekonomiju. Iako se volja za razvojem uporabe električnih vozila temelji na postizanju ciljeva Pariškog sporazuma i borbi protiv klimatskih promjena, vađenje metala, kao i svaki rudarski proces, ima značajan utjecaj na okoliš i zajednice. U DRC-u su krčenje šuma i dječji rad rasprostranjeni. Takva se pitanja moraju rješavati kako bi revolucija električnih vozila imala svoje pravo mjesto.

S prodajom milijuna električnih vozila, recikliranje će biti ključno pitanje u nadolazećim godinama, a mnoga poduzeća žurno razvijaju svoje poslovanje u ovom segmentu. Recikliranje kobalta i nikla relativno je razvilo, s ukupnom stopom od 60%, ali litij se rijetko reciklira s ukupnom stopom od samo 1%. Stoga postoji prostor za poboljšanja, osobito s boljim gospodarenjem otpadom.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Da li je nagla potražnja za metalima koji se koriste za proizvodnju e... (486,15 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English