Novosti i Publikacije
26.05.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Kina: porast rizika plaćanja u građevinarstvu i energetici unatoč jačim gospodarskim izgledima

Kina: porast rizika plaćanja u građevinarstvu i energetici

Sveukupno, kinesko se gospodarstvo proširilo za 2,3% u 2020. godini, kao jedino veliko gospodarstvo koje bilježi rast, a Coface očekuje da će se BDP ubrzati do 7,5% u 2021. To bi bio najbrži tempo od 2013. i ugodno iznad minimuma od 6% koje su odredile vlasti.
 
U normalnim vremenima veći gospodarski rast trebao bi se pretvoriti u manje slučajeva kašnjenja plaćanja, ali oporavak je bio neravnomjeran u svim sektorima. Tako Coface istraživanje o korporacijskom plaćanju iz 2021. godine[1] pokazuje da su se uvjeti plaćanja u prosjeku 2020. godine skratili za 11 dana na 75 dana, dok je raspodjela uvjeta naginjala kraćem, a ne dužem razdoblju.
 
Konačno, poduzeća su također imala koristi od većih mjera fiskalne i monetarne potpore prošle godine, za koje se očekuje da će se ove godine dodatno smanjiti. Coface očekuje porast neispunjenih obveza i nesolventnosti u 2021. godini, posebno među sektorima koji su akumulirali veće rizike novčanog toka u 2020. godini usred usporavanja kreditnog rasta.

 

Bernard Aw, Coface ekonomist za azijsko-pacifičku regiju, rekao je:

 "Najnovije Coface istraživanje o korporativnom plaćanju u Kini pokazalo je kako kineska poduzeća poduzimaju potrebne korake za jačanje upravljanja kreditima 2020. godine zbog pandemije Covid-19. Uvjeti odgode plaćanja skraćeni su u mnogim sektorima, a primijenjeno je više alata za upravljanje kreditima, uključujući upotrebu osiguranja kredita i kreditnih izvješća, zajedno s uslugama naplate i faktoringa. Kao rezultat toga, manji broj poduzeća doživio je kašnjenja u plaćanju u 2020. u odnosu na prethodnu godinu.
 
Iako put pandemije ostaje neizvjestan, a održivi gospodarski oporavak daleko je od zajamčenog, kineska poduzeća optimistično gledaju na kineske gospodarske izglede, 73% ispitanika očekuje da će se rast ove godine poboljšati, u odnosu na 44% u 2020. To se poklopilo s više poduzeća koja očekuju ove godine bolje prodajne rezultate i poboljšane novčane tokove.
 

Ipak, istraživanje je pokazalo da se kreditni rizici povećavaju u određenim sektorima, što nalaže pomno praćenje u sljedećim mjesecima. Udio poduzeća u građevinarskom i energetskom sektoru koji su prijavili izuzetno duga kašnjenja u plaćanju (ULPD, preko 180 dana) koji su iznosili više od 10% godišnjeg prometa udvostručio se u 2020. na preko 60%, sugerirajući povećane rizike novčanog toka. Taj se razvoj preklopio s porastom neispunjenih obveza u kontinentalnoj Kini, posebno u sektoru građevinarstva i u prodaji nekretnina.
 
Gledajući unaprijed, Coface očekuje da će porasti iznos korporativnih obveza i stečaja u Kini u 2021. godini, posebno među sektorima koji su 2020. godine nagomilali veće rizike novčanog toka zbog pandemije."

 

Kašnjenja s plaćanjem[2]: Većina sektora imala je kraća kašnjenja, osim u građevinarstvu

Manje poduzeća doživjelo je kašnjenja u plaćanju u 2020. godini, pri čemu je 57% ispitanika prijavilo kašnjenja, u odnosu na 66% u 2019. Pad kašnjenja u plaćanju odraz je snažnog odgovora državne politike na ublažavanje utjecaja pandemije na poslovne aktivnosti, što je uključivalo porezne olakšice , jamstva za zajam i odricanje od kamata. Prema Coface istraživanju, poduzeća u 11 od 13 sektora izvijestile su o kašnjenju plaćanja, unatoč teškom kontekstu. Među njima su drvodijelstvo, farmacija, promet i ICT zabilježili najveći pad. Nije bilo promjena u maloprodaji, dok je u građevinarstvu zabilježen porast dospjelih plaćanja.
 
Financijske poteškoće kupaca bile su glavni razlog kašnjenja u plaćanjima. Nedostatak financijskih sredstava bio je drugi najčešći razlog - nakon oštre konkurencije - koji sugerira da ekonomski džepovi možda neće imati pristup državnoj potpori.

 

Oporavak potiče optimizam, ali više cijene i dalje ostaju glavna briga

S obzirom da je Kina jedino veće gospodarstvo koje bilježi rast BDP-a u 2020. godini, a nedavni gospodarski podaci ukazuju na stalnu ekspanziju u prvom tromjesečju 2021., prema istraživanju poduzeća su općenito optimistična u pogledu ekonomskih uvjeta. Preko 70% ispitanika očekuje rast u 2021., za 44% u odnosu u 2020.godinu. Ovaj je optimizam popraćen većim udjelom poduzeća koja predviđaju veću prodaju i novčane tokove tijekom sljedećih 12 mjeseci. Slijedom toga, većina (62%) ispitanika očekuje da će se njihovo poslovanje vratiti na razinu prije COVID-19 za manje od godinu dana, dok gotovo četvrtina procjenjuje ovo razdoblje između jedne i dvije godine. Više cijene bile su najčešći utjecaj koji su spomenuli ispitanici, gdje je gotovo dvije trećine izjavilo da je pandemija dovela do porast cijena roba, jer su vladine mjere remetile globalne lance opskrbe.
 
Unatoč pandemiji, 47% ispitanika priznalo je da nije koristilo nijedan alat za upravljanje kreditnim rizicima za ublažavanje rizika novčanog toka u 2020. godini, kao ni 40% ispitanika u 2019. Istodobno je veći udio primijenio više od jednog alata za upravljanje rizicima. Postotak poduzeća koja koriste kreditno osiguranje povećao se sa 17% u 2019. na 27% u 2020., dok je 31% u 2020. koji koriste poslovna izvješća, znatno više od 19% u 2019. I faktoring i naplata potraživanja zabilježili su rast u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 10%, odnosno 13%.

 

Neizvršenje financijskih obveza i nesolventnost porasle bi 2021. godine

Na prvi pogled možda se čini da rezultati našeg istraživanja ne ilustriraju vezu između rizika novčanog toka i nepodmirenja financijskih obveza, ali sektorska raspodjela pokazuje jačanje veze. Trend neispunjenja korporativnih obveza u Kini raste od prvog slučaja 2014. godine, s manje od milijarde USD u 2015. na rekordnih 27 milijardi USD u 2020. godini, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. U prva četiri mjeseca 2021. godine zadane vrijednosti obveznica porasle su za više od 70% na 18 milijardi USD, uglavnom u području nekretnina, zrakoplovstva i elektronike. Naše istraživanje predviđa da je velik dio ovih sektora također imao visok rizik novčanog toka, a 67% ispitanika u građevinarstvu prijavilo je preko 10% godišnjeg prometa vezanog za ULPD (ultra duga kašnjenja u plaćanju), uz 29% u ICT-u i 19% u prometu.
 
Gledajući unaprijed, Coface očekuje porast korporativnog neplaćanja i nesolventnosti u 2021. godini, posebno u sektorima koji su akumulirali veće rizike novčanog toka u 2020. godini, kao što je navedeno u našem istraživanju korporativnog plaćanja za Kinu 2021. godine. To su sektori s najvećim udjelom ULPD-a koji iznose preko 10% godišnjeg prometa, uključujući građevinarstvo (67%), energetiku (62%) i maloprodaju (30%).

 

[1] Ovo istraživanje o korporativnom plaćanjima u Kini za 2021. godinu provedeno je između veljače i travnja ove godine, a anketirano je preko 600 poduzeća u 13 širokih sektora smještenih u kontinentalnoj Kini.
[2] Kašnjenje u plaćanju - razdoblje između datuma dospijeća plaćanja i datuma kada je plaćanje stvarno izvršeno.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Kina: porast rizika plaćanja u građevinarstvu i energetici unatoč j... (701,89 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English