Novosti i Publikacije
08.04.2019.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Meksiko i Brazil vode suprotnu energetsku politku

Meksiko i Brazil vode suprotnu energetsku politku
 • 2019. godina bit će obilježena visokom volatilnošću na globalnom tržištu nafte
 • Cijena sirove nafte Brent će 2019. iznositi prosječno 65 USD prema Cofaceovim procjenama
 • U Meksiku moguće pogoršanje financijskog stresa s kojim se već suočava naftna kompanija Pemex
 • Očekivani pozitivan neizravan učinak naftne politike Brazila u srednjoročnom razdoblju

 

 

2018. godina bila je obilježena volatilnošću na globalnom tržištu nafte zbog različitih faktora. Na ponudu su značajno utjecale sankcije koje su SAD nametnule Iranu i Venezueli, dok je potražnju ugrožavala zabrinutost zbog učinka trgovinskog rata i posljedica vrhunca zadnjeg ekonomskog ciklusa. Coface procjenjuje da će u 2019. cijena sirove nafte Brent iznositi prosječno 65 USD, budući da se ove godine očekuje nastavak neizvjesnosti koje su prevladavale u 2018.

Brazil i Meksiko, najveće ekonomije Latinske Amerike, 2018. godine su dobile nove predsjednike, a energetska politika bila je ključni dio izbornih kampanja. Izgleda da ove dvije zemlje srednjoročno, uz izglednu volatilnost globalnog naftnog tržišta, slijede suprotan smjer.

 • U Meksiku, ljevičarski predsjednik Andrés Manuel López Obrador - gorljivi kritičar energetske reforme iz 2013. koja je otvorila tržište energenata privatnim ulaganjima - naizgled zauzima defenzivniji stav prema privatnom sektoru što se tiče naftne industrije. Novi natječaji za naftu se obustavljaju na tri godine, gradi se skupa rafinerija koja će smanjiti ovisnost o uvoznom američkom gorivu, a naglašava dominacija državne naftne kompanije Pemex u sektoru unatoč alarmantnoj razini vanjskog kapitala i nedavnom pogoršanju njezinog kreditnog rejtinga.
  Prema šestogodišnjem poslovnom planu, cilj Pemexa je povećati proizvodnju na 2,48 milijuna barela dnevno (bpd) do kraja 2024. godine, iako se to čini nerealnim s obzirom na veliku razinu ulaganja potrebnu da se preokrene tendencija pada proizvodnje nafte. Međunarodna rejting agencija Fitch Ratings navodi da će Pemex trebati ulaganja od 12 do 17 milijardi dolara kako bi se zaustavio pad proizvodnje i razine rezervi (otprilike 1,2% BDP-a Meksika). Također su sve veća strahovanja na tržištu da bi aktualna energetska politika mogla ugroziti fiskalnu ravnotežu tvrtke, što bi loše utjecalo i na bilancu države.
   
 • U Brazilu bi planovi nove desničarske vlade mogli otvoriti nove perspektive za naftnu industriju. Izgledan je porast proizvodnje nafte u narednim godinama. U svojem izvješću iz ožujka, OPEC navodi da će, od država koje nisu članice OPEC-a, Brazil 2019. biti na drugom mjestu po porastu godišnje proizvodnje nafte. Previđeni porast za 360.000 barela dnevno zaostaje samo za predviđenim porastom proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u. Plan otpornosti trebao bi pomoći državnoj naftnoj tvrtki Petrobras u daljnjem razduživanju i povećanju vrijednosti investicija te tvrtke, istovremeno stvarajući prilike za privatne ulagače.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Meksiko i Brazil vode suprotnu energetsku politku (328,99 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
 • Croatian
 • English