Novosti i Publikacije
16.03.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Paradoks nesolventnosti poduzeća u Europi: Čudo i iluzija

Paradoks nesolventnosti poduzeća u Europi: Čudo i iluzija

Coface Focus - paradoks poslovne nelikvidnosti u Europi: čudo i iluzija.
 
Ekonomska kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 najavila je velike poslovne propuste i nesolventnosti u Francuskoj i u cijeloj eurozoni u cjelini. Ali, čak i ako stvarni utjecaj krize COVID-19 ostaje neizvjestan, broj nesolventnosti je zapravo pao u svim glavnim europskim gospodarstvima. Prema istraživanju tvtke Coface, globalnog lider u osiguranju potraživanja, jaz između očekivanog pogoršanja financijskog zdravlja poduzeća i broja nesolventnosti sugerira da postoji velik broj "skrivenih nesolventnosti" koje su odgođene, a ne spriječene. To sugerira da i u Francuskoj i u Europi postoji velik broj neživotnih poduzeća čiji je neuspjeh samo pitanje vremena.

 

SLIČAN TREND U GLAVNIM ZEMLJAMA EUROZONE

U Francuskoj sudbina 22.000 poduzeća ostaje neriješena: očekuje se da će se ove "skrivene nesolventnosti" postupno ostvariti do 2022. godine. Coface procjenjuje broj skrivenih insolventnosti na 8.600 u građevinskom sektoru, 1.800 u maloprodaji, 1.500 u proizvodnji, 1.200 u sektoru poslovnih usluga i 800 u transportu. Do sada, iako je ekonomska kriza nejednako utjecala na sektore, broj insolventnosti pao je u svim sektorima, uključujući one koji su u mirovanju nekoliko mjeseci. Slično tome, sve francuske regije zabilježile su očit pad u broju insolventnosti u 2020. godini, u rasponu od 34% u francuskoj regiji Bretanji do 49% na Korzici. U Francuskoj, bez državnog fonda solidarnosti, operativni rezultat ugostiteljskog sektora smanjio bi se za oko 109%, umjesto 17% prema uočenim rezultatima tvrtke Coface. Utjecaj insolventnosti na gubitak radnih mjesta ipak je ograničen na 126 000, što je najniža razina od 2006. godine.
 
U Njemačkoj Coface procjenjuje da je broj skrivenih insolventnosti 21% ispod razine iz 2019. (na oko 3.950 insolventnosti). Na početku pandemije, Coface je očekivao rast nesolventnosti za 9% tijekom 2020. godine, ali na kraju su pali za 15%. Ovaj je rezultat djelomično posljedica toga što je njemačka vlada privremeno nametnula moratorij na postupak zbog insolventnosti kako bi poticajnim mjerama dala vremena da stupe na snagu. Međutim, njemački metalni i automobilski sektor, koji su u recesiji već puno prije pandemije, zabilježili su rast nesolventnosti u odnosu na 2019. godinu.
 
U Španjolskoj su se izostanci pokazali učinkovitima. Primjerice, u maloprodajnom sektoru, simulacije tvrtke Coface pokazuju da su mjere praćenja ograničile pad dobiti na -26% u drugom tromjesečju, u usporedbi s -67% da nisu uspostavljene. Ove mjere unatoč tome nisu uspjele spriječiti meteorski porast nesolventnosti u turističkom sektoru, što je 90% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine u drugoj polovici 2020. Globalno se procjenjuje da su u Španjolskoj skrivene insolventnosti oko 1.600 (34% razine iz 2019.).
 
U Italiji Coface procjenjuje razinu skrivenih insolventnosti na oko 39% razine iz 2019. (ili 4.100 insolventnosti). Prema Coface izračunima, međutim, nesolventnost se trebala povećati za 7%.

 

ZABRINJAVAJUĆI IZGLEDI

Ne očekuje se da će se sve skrivene insolventnosti očitovati 2021. godine. Kontinuitet moratorija na insolventnost, mjere potpore i podrška banaka bit će presudni. Proces "nadoknade" insolventnosti od 2021. nadalje izravno će biti u korelaciji sa stopom po kojoj se restriktivne mjere završavaju, a koja će zauzvrat biti određena brzinom uvođenja cijepljenja. Ovaj će postupak također ovisiti o spremnosti država da nastave pružati potporu, pogotovo jer će velika većina poduzeća početi otplaćivati državne zajmove tek od 2022. godine (kao što je slučaj u Francuskoj, na primjer).

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Paradoks nesolventnosti poduzeća u Europi: Čudo i iluzija (702,04 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English