Novosti i Publikacije
11.01.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Ponovno otvaranje Kine ima pozitivan, ali postupan utjecaj na potrošnju

Ponovno otvaranje Kine

Proces ponovnog otvaranja Kine došao je brže i prije nego što se očekivalo. Nakon što je u studenom najavila postupno ublažavanje svoje politike nulte stope zaraze Covidom, Nacionalna zdravstvena komisija je krajem prosinca konačno odlučila smanjiti razinu rizika od Covida-19.
 
Ekonomski, društveni i fiskalni troškovi politike nulte stope Covida doveli su do ogromne neizvjesnosti u gospodarstvu, koja je snažno opterećivala potrošnju i ulaganja.
 
Istodobno, stopa zaraze povezana s ukidanjem ograničenja izvršila je veliki pritisak na gospodarsku aktivnost. Očekuje se da će trenutačni val infekcija dosegnuti vrhunac sredinom siječnja, dok se procjenjuje da će drugi val - potaknut širenjem u ruralna područja - dosegnuti vrhunac početkom ožujka.
 
S obzirom na ovaj kontekst, Coface predviđa postupnu normalizaciju gospodarskih aktivnosti u ožujku sa čvrstim oporavkom koji počinje u drugom tromjesečju 2023.

Sve neodrživija politika nulte stope Covida

Mjere kontrole Covida uvedene u Kini naštetile su domaćoj potražnji s negativnim utjecajem na potrošnju kućanstava. Obavezno testiranje i strahovi od karantena ozbiljno su potisnuli potrošnju. Maloprodaja je ostala nepromijenjena u prvih 11 mjeseci 2022., a izgledi na tržištu rada su oslabili sa stopom nezaposlenosti koja je u studenom dosegla 5,7%.
 
Proizvodnja i logistika također su bile poremećene mjerama kontrole Covid-a, pri čemu je rast industrijske proizvodnje osjetno usporio na 2,2% u studenom, a rokovi isporuke dobavljačima naglo su se produžili.
 
Kina je također bila suočena sa slabljenjem vanjskih izgleda. Izvoz je bio jedan od ključnih pokretača rasta zemlje tijekom pandemije i 2022. godine, ali sada se očekuje da će vanjska potražnja biti mnogo slabija u 2023. s usporavanjem globalnog rasta. Izvoz robe u studenom je pao za 8,7% na godišnjoj razini.
 
Mogao se navesti argument za održavanje politike nulte stope Covida zbog kongresa Komunističke partije Kine u listopadu 2022. No stroge mjere kontrole, karantene i zahtjevi za masovnim testiranjem na kraju su potaknuli javne napetosti, što je doprinijelo demonstracijama u nekoliko gradova krajem 2022.

Ponovno otvaranje zamagljeno je neizvjesnošću

Očekuje se da će ponovno otvaranje Kine imati pozitivne za izglede za potrošnju, ali će njegov učinak biti postupan i vjerojatno ograničen.
 
Brzo širenje infekcija i imunitet stada trebali bi pridonijeti ekonomskoj normalizaciji u drugom tromjesečju 2023. Iako stopa infekcije smanjuje raspoloživu ponudu radne snage - što utječe na proizvodnju i logističku aktivnost - trebali bismo vidjeti normalizaciju u ovom području.
 
Ipak, iako očekujemo oporavak potrošnje u 2023. godini, on će biti postupan. Primijetili smo da se raspoloživi dohodak sporo oporavlja, štednja kućanstava ostaje visoka (40,3% BDP-a u trećem tromjesečju 2022.), a neto bogatstvo opada. Štoviše, stopa nezaposlenosti - koja je još uvijek visoka - i dalje će snažno opterećivati potrošnju. Razinu duga kućanstava također treba uzeti u obzir: udvostručio se u usporedbi s prije deset godina (62 % BDP-a u 2022. u usporedbi s 30 % u 2012.), ograničavajući prostor za potrošnju zaduženom.
 
Međutim, još uvijek je moguće da će potrošnja imati koristi od fiskalnog poticaja. Kreatori politike naglasili su "stabilnost" ove godine i obećali da će dati prednost domaćoj potrošnji i povećati osobni dohodak. Mjere za poticanje potrošača, poput kupona za potrošnju, mogle bi snažnije potaknuti potrošnju kućanstava.
 
Posljednje, ali ne i najmanje važno, ulaganja će vjerojatno i dalje kočiti rast ove godine, posebno u nekretnine. Iako se očekuje da će se stambeni sektor postupno stabilizirati uz sve veću potporu politike, rast ulaganja u infrastrukturu mogao bi biti blaži. S obzirom na slabljenje globalnih izgleda, izvozno orijentirane tvrtke vjerojatno neće ulagati u postrojenja.

Preuzmite ovu objavu za javnost : Ponovno otvaranje Kine ima pozitivan, ali postupan utjecaj na potrošn... (252,62 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English