Novosti i Publikacije
09.07.2020.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Sjedinjene Države: dvije brzine bankrotiranja poduzeća

Sjedinjene Države: dvije brzine bankrotiranja poduzeća

Budući da je epidemija COVID-19 teško pogodila Sjedinjene Države, Coface u svom osnovnom scenariju predviđa da će se BDP zemlje smanjiti za 5,6% u 2020. godini, prije nego što će se 2021. oporaviti za 3,3%. Bez obzira na to, ova prognoza je ugrožena ponovnom pojavom epidemije u nekoliko država, koje već zaustavljaju ili čak ukidaju nastavak aktivnosti nakon opsežnog zatvaranja u travnju.

 

 

Sa strane bankrota, najoštriji pad BDP-a trebao bi uslijediti velikim povećanjem prijava za bankrot. Unatoč tome, od početka krize, BDP je padao od veljače, vođen značajnim padom prijava za bankrot prema 7. poglavlju američkog zakona o stečaju [1] (likvidacija). Istovremeno, broj poduzeća koje traže zaštitu (reorganizaciju) Poglavlja 11 naglo je porastao (+ 48% na godišnjoj razini u svibnju), što ukazuje na to da bankroti povezani sa COVID-19 već kreću. Coface predviđanja o bankrotu procjenjuju da će se oporaviti u drugoj polovici 2020. godine, s očekivanim porastom od 43% između kraja 2019. i kraja 2021. godine.

Nadalje, Coface procjene pokazuju da bi "zombi" poduzeća, koja u posljednjem desetljeću predstavljaju više od 6% poduzeća u 2019. godini, također mogle biti gurnute u bankrot u narednim mjesecima. Vjerojatno će se povećati i broj poduzeća u teškoćama zbog nagomilavanja duga.

 

Bankrot u opadanju posljednjih mjeseci: sramotna situacija

U 2019. godini zabilježen je prvi godišnji porast stečaja od 2009. godine, s povećanjem postupaka pokrenutih u 2019. godini za 2,5% u odnosu na 2018. godinu [2]. Podaci objavljeni [3] nakon prvog tromjesečja 2020. pokazuju da je nakon skoka od 21% u siječnju, postupak stečaja poduzeća počeo opadati počevši od veljače.

Kao i u Europi, mjere za podršku likvidnosti poduzeća, čekanje i ispitivanje dužnika i zatvaranju stečajnih sudova mogao bi objasniti ovaj trend.

No, s obzirom na razmjere šoka i dok mjere potpore postupno isteknu, očekuje se da će se poslovni neuspjesi u Sjedinjenim Državama ubrzati.

Zdravlje zbirnih bilanci poduzeća naglašava da su zrakoplovni, maloprodajni, automobilski i energetski sektor najosjetljiviji na ovu situaciju.lerate.

The health of aggregate company balance sheets highlights that the aerospace, retail, automotive and energy sectors are the most vulnerable to this situation.

 

Stečaj i "zombifikacija" prijete poduzećima opterećenim dugom

"Zombi" poduzeća koja i dalje posluju unatoč nesigurnoj solventnosti i profitabilnosti, u narednim bi mjesecima mogle biti gurnute u bankrot. Još važnije, što je više poduzeća prisiljenih da smanjuju dug kako bi se nosile s gubicima prihoda, opasnost od bankrota dodaje se i prijetnji mnoštva poduzeća u nevolji.

 

[1] Poglavlje 7 - Likvidacija: obuhvaćajući gotovo 64% poslovnih stečajnih postupaka u 2019. godini, ovaj postupak pod nadzorom suda uključuje prodaju imovine i isplatu prihoda od prodaje vjerovnicima od strane sudskog zastupnika, u skladu s prioritetima koje je utvrdio Stečajni zakonik.

Poglavlje 11. - Reorganizacija: Ovaj postupak na koji se 2019. godine odnosilo preko 25% postupaka omogućava tvrtki da nastavi svoju aktivnost za vrijeme provođenja reorganizacije.
[2] Podaci koje je objavio Upravni ured sudova SAD-a

[3] Podaci koje je u prvom tromjesečju objavio Upravni ured Američkih sudova i unaprijed objavljene publikacije za mjesec travanj i svibanj Američkog Instituta za bankrote (ABI)

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Sjedinjene Države: dvije brzine bankrotiranja poduzeća (114,94 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English