Novosti i Publikacije
23.05.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Smanjenje inflacije, smanjenje marži?

Smanjenje inflacije, smanjenje marži?

Ovo pitanje, koje je središnje za makro- i mikroekonomiju u srednjem roku, može se činiti trivijalnim i/ili paradoksalnim, ovisno o kutu iz kojeg promatramo inflaciju - na strani outputa i/ili inputa.
 
Marže su zapravo rastuća funkcija cijena proizvodnje, a pad cijena proizvodnje obično dovodi do pada marži, ako su sve stvari jednake.
 
Suprotno tome, marže su padajuća funkcija cijena inputa, a pad cijena inputa će a priori dovesti do povećanja marži, ako su sve stvari jednake.
 
Na makroekonomskoj razini, činjenica da je usporavanje potrošačkih cijena sada (gotovo) u potpunosti posljedica pada cijena roba može dodati dodatnu zabunu i zakomplicirati jednadžbu: ako inflacija nastavi padati, kako će se marže razvijati 2023.?
 
Iako se moglo očekivati da će nagli rast cijena roba u posljednje dvije godine smanjiti korporativne marže, dogodilo se suprotno: od kraja 2020. stopa marže nefinancijskih poduzeća porasla je za više od jednog boda u eurozonu, dok su cijene robe porasle za više od 60% u tom razdoblju (>100% za energiju). Tvrtke su tako otišle daleko dalje od jednostavnog prenošenja povećanja svojih ulaznih troškova na svoje kupce.
 
Osim ponekad oportunističkog ponašanja nekih tvrtki, nedavni rad ECB-a pokazuje da su veći jedinični profiti bili glavni čimbenik iza ubrzanja cijena u eurozoni 2022.
 
U kontekstu snažne potražnje, poduzeća su bila u mogućnosti favorizirati strategije marže bez (previše) straha od mogućih gubitaka tržišnog udjela, pretvarajući de facto dio viška štednje kućanstava u dobit prije oporezivanja.
 
Naravno, situacija je daleko od homogene: makroekonomsko promatranje općeg povećanja marži ne bi smjelo prikriti činjenicu da su one posebno porasle u pojedinim sektorima i prešle u lance vrijednosti – prema tržišnoj snazi različitih igrača.
 
 
Pročitajte cijeli članak, samo na francuskom, na Lettre du Trésorier da biste saznali više:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Vrh
  • Croatian
  • English