Novosti i Publikacije
15.05.2019.
Analize državnih rizika i gospodarstva

U usporavanju globalnog gospodarstva, luksuz i dalje nadmašuje, ali se suočava s novim izazovima

U usporavanju globalnog gospodarstva, luksuz i dalje nadmašuje, ali se suočava s novim izazovima

Krivotvorenje, e-trgovina, važnost kineskih potrošača, čak i ako je općenito relativno pošteđeno recesije, tržište luksuza mora se prilagoditi promijenjivom gospodarstvu ako ne želi izgubiti svoj izuzetan status.

Unatoč njihovoj navodnoj rijetkosti, posvuda su! Luksuzni porizvodi, od šampanjca do satova, automobile, nakita, visoke mode i kozmetike, raskošno su prikazani u časopisima, zaslonima I javnim prostorima. Svaprisutnost se odražava na ekonomsko zdravlje koje se ponekad smatra drskim usprkos usporavanju u drugim industrijama. Dugo vremena luksuzno tržište se pojavilo kao iznimka otporna na recesiju. Međutim, situacija nije tako jednostavna.

 

Tržište s jakim, ali izjednačavajućim specifičnostima

Luksuz se tradicionalno odlikuje visokokvalitetnim proizvodima s visokom cijenom za "nekoliko sretnika" koji žele pokazati svoj društveni status. Kultivirajući rijetkost i iznimnost, usmjerena je na populacije koje bi trebale izdržati usporavanje globalne gospodarske aktivnosti. No, ova slika se mijenja s novom populacijom koja želi pokazati svoj uspjeh.

Potaknuto rastom potrošnje srednje klase u Kini u 2018. godini tržište luksuza poraslo je za 5% (na 1,2 bilijuna eura), kineski potrošači sada čine 33% globalnih kupnji luksuznih proizvoda, a očekuje se da će zauzeti 46% globalnog tržišta luksuznih proizvoda, što predstavlja i priliku i prijetnju industriji luksuznih proizvoda, koja će sve više biti podložna ekonomskim neizvjesnostima srednje klase, osjetljivije na moguće gubitke kupovne moći.

 

Krivotvorenje i e-trgovina, između rizika i mogućnosti

Luksuz se također suočava s drugim prijetnjama kao što je krivotvorenje. Tržište procjenjuje da će doseći 1,8 trilijuna dolara u 2020.godini, a krivotvorenje često šteti slici uz financijsku štetu ciljanim markama. Potaknuta istom željom za društvenim priznanjem, kupnja krivotvorene luksuzne robe utječe na poželjnost marke i povjerenje kupaca. Na primjer, studija u Velikoj Britaniji pokazala je da 66% potrošača koji su kupili krivotvoreni proizvod bez njihova znanja nisu više imali povjerenja u dotičnu marku, a 44% je otišlo toliko daleko da su prestali kupovati robne marke zbog straha od krivotvorenja. S druge strane, neke krivotvorene robe povećavaju ugled izvorne marke, stvarajući želju za posjedovanjem izvorne stavke tog branda.

E-trgovina također ima vrlo poseban utjecaj na industriju luksuznih proizvoda. Iako je u 2018.godini predstavljala svega 10% prodaje, očekuje se da će se 2025.g. povećati na 25%. Međutim, mnogi se brandovi odupiru e-trgovini zbog straha od natjecanja u krivotvorenju s jedne strane (ako je poznato da ne prodajete online), ali prije svega da bi sačuvao jedinstvenu vezu koju je kupac stekao s prodavačem tijekom kupovine u svojim trgovinama, što je ključni element odanosti i razlike.

Zdravo luksuzno tržište je stoga dobro povezano s različitim globalnim čimbenicima I nije potpuno odvojeno od ostatka gospodarstva. Dok su izgledi dobri unatoč očekivanom globalnom gospodarskom usporavanju (Coface očekuje globalnu gospodarsku aktivnost u 2019. godini 2,9% dok je u 2018.godini bila 3,2%). Kineska gospodarska aktivnost, e-trgovina i krivotvoreni proizvodi predstavljaju rizike koji mogu kaznit tržište luksuza, ali I stvoriti prilike. Luksuzni brandovi moraju ostati oprezni kako bi zadržali svoju specifičnost, uzimajući u obzir evoluciju svog okruženja.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : U usporavanju globalnog gospodarstva, luksuz i dalje nadmašuje, ali s... (120,80 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English