Novosti i Publikacije
07.09.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Ujedinjeni Arapski Emirati: svjetliji izgledi za 2021. nakon teške 2020. godine

Ujedinjeni Arapski Emirati: svjetliji izgledi za 2021. nakon teške 2020. godine

Ekonomiju UAE-a 2020. godine pogodio je dvostruki šok: pad cijena nafte i pandemija COVID-19. Prema preliminarnim procjenama, gospodarstvo UAE -a se smanjilo za 6,1% u 2020. Međutim, izgledi su svjetliji za 2021. Coface očekuje rast od 3,1% zahvaljujući brzoj kampanji cijepljenja, oštrom oporavku globalnog gospodarstva i skoku cijena energije.
 
Opseg ovog oporavka razlikovat će se po sektorima. Očekujemo da će učinak u turizmu, građevinarstvu i maloprodaji biti u korak s novim varijantama virusa. Pandemija COVID-19 će također biti odlučujuća za maloprodajni sektor, jedan od najraznovrsnijih i najrazvijenijih u regiji.
 
Nafta i promet imat će koristi od oštrog globalnog i regionalnog gospodarskog oporavka. U srpnju su se UAE dogovorili s grupom OPEC+ o povećanju reference o osnovnoj proizvodnji nafte. Unatoč izazovima, izgledi za naftni sektor UAE-a ostaju pozitivni, u skladu s nekim investicijskim projektima. Položaj UAE -a kao regionalnog trgovačkog središta podržat će njihov prometni sektor.
 
U tim će okolnostima normalizacija odnosa između UAE -a i Izraela biti isplativa u smislu trgovine i ulaganja u različitim sektorima. Sa Saudijskom Arabijom mogu se pojaviti neke neočekivane napetosti zbog natjecanja za status regionalnog središta, ali bi trebale ostati ograničene na gospodarsku sferu.
 
"UAE su jedno od najraznovrsnijih gospodarstava u regiji i igraju važnu ulogu kao regionalno trgovačko središte. Očekujemo da će rast biti podržan rastom cijena nafte, snažnom kampanjom cijepljenja u zemlji i oporavkom globalne trgovine. Ti će čimbenici rezultirati izravnim poboljšanjem operativnih uvjeta u brojnim sektorima, poput turizma, energije i maloprodaje, iako će brzina oporavka varirati." Komentirao je Seltem İyigün, Coface ekonomist za Bliski istok i Tursku.
 
"Organizacija Expa 2020 pomoći će zemlji u privlačenju turista, što bi zauzvrat podržalo građevinski sektor i nekretnine. Međutim, potonji će trebati više vremena da se vrate na svoje rezultate prije Covida. Doista, radeći od domaćih politika i pad emigracije nakon krize nastavit će vršiti pritisak na cijene nekretnina. U tom smislu, spremnost vlasti da slijede fiskalnu disciplinu također bi utjecala na završetak novih projekata. Izgradnja novih regionalnih saveza postala je važnija za UAE s obzirom na sve jaču konkurenciju za poziciju svog regionalnog središta iz Saudijske Arabije i Katara. Očekuje se da će normalizacija odnosa s Izraelom ponuditi važne mogućnosti za obje zemlje u smislu skromnosti i ulaganja u širok raspon područja kao što su turizam, poljoprivreda, obrana i energetika."

 

Održivi oporavak nakon COVID-19?

Nakon rata cijena nafte između Saudijske Arabije i Rusije u ožujku 2020., cijene nafte pale su na 20 USD po barelu, sa oko 70 USD početkom godine. Prema preliminarnim procjenama, gospodarstvo UAE -a smanjilo se za 6,1% u 2020. godini, u skladu s kontrakcijom globalnog gospodarstva. Nenaftno gospodarstvo smanjilo se za 6,2%, pri čemu su usluge smještaja i prehrane pale za 23,6%, trgovina na veliko i malo za 13%, a građevinarstvo za 10,4%. Međutim, izgledi za rast su svjetliji za 2021. i očekuju se na 3,1% iz nekoliko razloga: bazni učinak, više cijene nafte, jedna od najvećih svjetskih stopa cijepljenja i brži oporavak globalnog gospodarstva od očekivanog.
 
Prvi utjecaj ovog brzog uvođenja cjepiva i ukidanja zdravstvenih ograničenja osjetit će se u turističkom sektoru, koji je iznosio 7-8% BDP-a u 2019. Procjenjuje se da je međunarodni dolazak u UAE propao za oko 70%. Zahvaljujući cjepivu, vlasti su dopustile hotelima da ponovo rade punim kapacitetom. To bi trebalo omogućiti emiratu da maksimizira Dubai Expo, dugo očekivani šestomjesečni događaj koji bi trebao započeti u listopadu 2021. Oko 35% ukupnih turističkih dolazaka u UAE dolazi iz azijsko-pacifičkog područja, 27% iz Europe i 26% iz Bliski istok. Nakon što se ove zemlje ponovno otvore i posjetitelji budu cijepljeni, turistički sektor će se oporaviti.
 
Ne očekuje se da će se učinak prije COVID-19 odmah vratiti. 12 milijuna turista koji se očekuju 2021. bit će ispod razine prije krize, stvarajući prihod od 15 milijardi USD u odnosu na 35 milijardi USD u 2019. Oporavak će pratiti tempo cijepljenja u zemljama porijekla, ograničenja putovanja i trajne zdravstvene rizike u cijelom svijetu. Štoviše, odluka saveznih vlasti o provedbi fiskalne discipline smanjenjem rashoda za 5,3% do 2021. bit će opterećena završetkom novih projekata u sektoru turizma i ugostiteljstva.
 
Ova će fiskalna disciplina usporiti oporavak u nekretninama i građevinarstvu, koji se smanjio 2020. U prvom tromjesečju 2021. prosječne prodajne cijene i stope najma u Dubaiju i dalje su bile niže za 5% i 10% u odnosu na godinu ranije. Čini se da su se u Abu Dhabiju prosječne prodajne cijene stabilizirale u prvom tromjesečju 2021. godine, dok su prosječne stope najma i dalje bile 3,5% ispod njihove razine 2020. Ipak, UAE ostaju privlačno središte zahvaljujući svojoj političkoj stabilnosti i poslovnom okruženju. Vlasti su nedavno dopustile 100% strano vlasništvo domaćih tvrtki da potaknu izravna strana ulaganja i provele nove inicijative u vezi s vizama za iseljenike. Međutim, pandemija COVID-19 izazvala je bijeg iseljenih stručnjaka iz UAE.
 
Cijepljenje i oporavak u turističkim tokovima pozitivno će utjecati na maloprodaju, iako postupno. Nakon pada od 14,3% u 2020., očekuje se da će privatna potrošnja porasti za 1,1% u 2021., podržana poticajima vlade. Mjere uključuju federalnu potporu smanjenjem pristojbi, poreza i drugih nameta tvrtkama, kreditnih jamstava, povrata poreza. Za kućanstva, vlada je uvela odgodu plaćanja zaostalih rata i kamata na kredite i kreditne kartice, subvencije za vodu i električnu energiju, kao i razne bankovne olakšice.
 
Potrošnja na hranu i bezalkoholna pića trebala bi se povećati za 3,3% u 2021. u odnosu na 2020. Roba za domaćinstvo još je jedan segment koji će imati koristi od oporavka: očekuje se da će prodaja porasti za 4,9% u 2021., nakon što je smanjena za 9,2% u 2020., uz potporu penta -povećana potražnja jer su potrošači odgađali velike kupovine karata tijekom pandemije.

 

Ulje i transport jure na povratku globalne gospodarstva i trgovine

Rast cijena nafte također će pomoći ekonomskom oporavku UAE -a jer nafta čini oko 30% BDP -a i 50% fiskalnih prihoda. Do sada su 2021. cijene nafte porasle za gotovo 50% s kraja 2020. na 73 USD po barelu zbog rastuće globalne potražnje i nekih poremećaja u opskrbi. UAE izvozi oko 90% svoje nafte u Aziju. Ekonomski oporavak u Japanu, Južnoj Koreji i Kini bit će stoga ključan za izvozne prihode UAE -a. Uvjeti OPEC+ sporazuma dogovoreni u travnju 2020. - o smanjenju dijela proizvodnje nafte radi potpore cijenama nafte - kažnjavali su UAE.
 
Nakon prekida u pregovorima, UAE i Saudijska Arabija dogovorili su se o novoj osnovici proizvodnje od svibnja 2022. nadalje. UAE trebaju svoje prihode od nafte za financiranje svoje strategije ekonomske diverzifikacije i proširenje svojih kapaciteta na druge segmente.
 
Unatoč ovim kratkoročnim izazovima, izgledi za naftni sektor UAE-a ostaju pozitivni, u skladu s nekim investicijskim projektima čiji je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta zemlje.
 
Otpornost gospodarskog oporavka također će ovisiti o kontinuitetu uloge UAE -a u regionalnom središtu. Porast obujma međunarodne trgovine zahvaljujući ponovnom otvaranju gospodarstava i globalnim naporima cijepljenja podržat će trgovinu UAE -a, za koju se očekuje da će doseći 540 milijardi USD 2021. u odnosu na 478 milijardi USD 2020. Ugljikovodik čini oko 20% ukupnog robnog izvoza prihodi. Budući da se ključna roba koja se ponovno izvozi u zemlji sastoji od mineralnih proizvoda, plastike, kemikalija, metala i transportnih vozila, vrlo su osjetljivi na globalne cijene robe. Oporavak u svim tim kategorijama povećat će cestovni teret. Očekuje se i rast zračnog prijevoza u vezi s jačom domaćom potražnjom, organizacijom Expo 2020 i transportnim proizvodima za hitnu zdravstvenu zaštitu.
 
U novim gospodarskim uvjetima izgradnja saveza postala je važnija za iskorištavanje prilika. Stoga se moraju analizirati napori za normalizacijom odnosa između UAE -a i Izraela te nedavni nesuglasici sa Saudijskom Arabijom tijekom pregovora OPEC+.

 

Regionalne mogućnosti i izazovi

U rujnu 2020. UAE su postali treća arapska zemlja koja je pristala normalizirati svoje odnose s Izraelom. Dogovor predstavlja važne mogućnosti za obje zemlje u smislu trgovine i ulaganja. Za UAE ovo bi mogao biti ključni korak za jačanje napora za diverzifikaciju. Turizam, obrana, poljoprivreda i energetika bili bi glavni korisnici. Uvoz izraelske sirove nafte i drugih tekućina mogao bi se povećati za 5,9% u odnosu na godinu ranije. Dogovor bi UAE -u omogućio da preuzme dio ove dodatne potražnje. Normalizacija odnosa također bi UAE -u omogućila da ima koristi od izraelskih tehnoloških i inovacijskih kapaciteta. U travnju 2021. UAE su objavili strukturiranje investicijskog fonda od 10 milijardi USD za ulaganje u strateške sektore u Izraelu, uključujući energiju, vodu, proizvodnju, svemir, agrotehniku i zdravstvenu zaštitu. Obje zemlje također su u lipnju potpisale bilateralni sporazum o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji. Vlasti su priopćile da je bilateralna trgovina dosegla 675 milijuna dolara u roku od 10 mjeseci od potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa.
 
Glavni razlog sukoba između UAE -a i Saudijske Arabije zapravo je povezan s njihovom spremnošću da diverzificiraju svoja gospodarstva dalje od nafte. Trenutno UAE imaju status regionalnog trgovačkog središta. S druge strane, Saudijska Arabija, čije gospodarstvo više ovisi o nafti nego UAE, provela je strategiju koja ima za cilj nacionalnu transformaciju da postane poslovno i trgovačko središte. Sukob bi, međutim, trebao ostati ograničen na gospodarstvo jer se na političkom planu očekuje da će i dalje biti saveznici, osobito u razdoblju obilježenom neizvjesnostima oko regionalne stabilnosti. Čini se da se veze između zemalja GCC -a i američke administracije hlade. Nadalje, SAD razmatraju povratak nuklearnom sporazumu s Iranom, od kojeg su se povukle 2018. Ove bi neizvjesnosti trebale spriječiti prekid političkih veza između dviju teških država regija.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Ujedinjeni Arapski Emirati: svjetliji izgledi za 2021. nakon teške 20... (692,95 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English