Novosti i Publikacije
25.03.2024.
Korporativne vijesti

Zlouporaba identiteta i prijevare - "unosan posao" današnjice!

Zlouporaba identiteta i prijevare - "unosan posao" današnjice!

U posljednje vrijeme smo svjedoci kako su prijevare sve prisutnije, ne samo između poduzetnika nego u njima često sudjeluju i građani. Sve češće dobivamo upozorenja od raznih institucija kako da se od njih zaštitimo. Primjerice, u posljednje  vrijeme o tome nas informira i MUP ali i naše poslovne banke. Budući da sustavne prijevare i zloupotreba korporativnog identiteta postaju sve sofisticiranije među poduzećima diljem svijeta, sve više poduzeća postaje žrtvama djelovanja prevaranata. O tome će biti riječ u ovom tekstu. Kako slučajevi prijevara postaju sve veći, to potiče poduzeća da poduzimaju proaktivne mjere kako bi zaštitile svoju imovinu i identitet od ove prijetnje.
 
Prema našim internim analizama sve veći broj poslovnih subjekata u posljednje vrijeme morao je rješavati slučajeve zlouporabe identiteta. Na globalnoj razini, od ukupno 13 analiziranih sektora, u čak 10 sektora su evidentirani slučajevi prevare, od kojih su poljoprivreda, mesna industrija, voće i povrće, alkoholna pića i ribarstvo, te mineralni proizvodi, kemijska industrija i nafta sektori koji prednjače u broju prevarenih poduzeća. Praksa pokazuje da su poduzeća sa strožim internim procedurama provjere kupaca i narudžbi te adekvatno upravljanje kreditnim rizikom u daleko manjoj opasnosti da će biti žrtve nepoštene trgovačke prakse.
 
Kako prepoznati prijevaru?
 
S obzirom da su prevaranti na tržištu postali sve snalažljiviji, prijevaru možete prepoznati po ovim znakovima:

 • "Phishing "- lažna e-pošta, privitci s virusom, prijevara kreditnom karticom, prijevara s bankovnim računom, krađa gotovine, lažne bankovne web stranice...
 • "Kupci prevaranti" - promjena vlasništva/djelatnosti/adrese, izvrsni poslovni rezultati nakon promjene vlasništva (prema lažnim financijskim podacima)
 • "Krađa identiteta" - dostava na adresu koja nije službena, hitnost dostave ("hitno, u žurbi"), traženje odgode plaćanja ("jer su tako dobri, svi drugi im to nude")
 • "Kibernetički kriminal" uglavnom "prijevara direktora" - zahtjevi za hitno plaćanje, kada je uprava tvrtke odsutna (na odmoru), obavijest o promjeni broja žiro računa

Donosimo Vam dva slučaja koja će pobliže prikazati kako najlakše prepoznati prijevaru:
 
    1. Primjer prijevare kao sumnjive narudžbe
 
Pojedinci koji su se pretvarali da su zaposlenici velikih švedskih tvrtki (služili su se poznatim nazivima trgovačkih lanaca) predlagali su suradnju i isporuku robe. Što je pobudilo sumnje u ove narudžbe?
 
KONTAKT - u pismo je umjesto potpisa umetnuta slika kopije zaslona.
 
NAČIN KOMUNIKACIJE - u skandinavskim tvrtkama nije prisutna nemarna komunikacijska kultura, nepristojni izrazim, gramatičke pogreške ili loš engleski jezik.
 
"BEZ PLAĆANJA PREDUJMA" - kad je zatraženo plaćanje predujma za prvu isporuku stigao je oštar odgovor prevaranata: "Tvrtke koje su velike poput naše i prisutne na tržištu ne plaćaju predujam."
 
NESTANAK - kad nisu uspjeli postići brzi dogovor o otpremirobe. „predstavnicitvrtke” postali sunedostupni.
 
ŠTO JE PODUZETO DA SE SPRIJEČI PREVARA?
 
Navedena tvrtka zabilježila je podatke koji izazivaju sumnju. Zatraženo je djelomično plaćanje predujma. Ako je postojala sumnja, roba nije poslana bez plaćenog predujma. Tvrtka je kontaktirala i podijelila svoje sumnje s poduzećem koje se bavi upravljanjem rizikom i time pomogla drugim tvrtkama da se zaštite od potencijalnih gubitaka.
 
KOJA JE NAŠA PREPORUKA?
 
Prije potvrde narudžbe i slanja robe novom kupcu obratite pozornost i provjerite:

 • Ispravne detalje na narudžbi (da li je upotreba engleskog jezika i stila komunikacije bila točna, da li je bilo pritiska za bržom isporukom robe)
 • Podaci narudžbe moraju odgovarati podacima iz trgovačkog registra ili poslovnog izvještaja
 • Ispravnost internet stranice tvrtke (kad je napravljena, rade li poveznice i sl.)
 • Podudaraju li se logotipi na web stranici i u narudžbi
 • Ispravnost adrese dostave i kontakt osobe kojoj se roba treba isporučiti
 • I kod najmanje sumnje NE ŠALJITE ROBU BEZ PLAĆENOG PREDUJMA! – obavijestite Ministarstvo unutarnjih poslova i specijalizirana poduzeća za upravljanje rizikom poslovanja

    2. Primjer prijevare dugogodišnjeg poslovnog partnera
 
Tvrtka je od svog dugogodišnjeg poslovnog partnera dobila informaciju o promjeni bankovnog računa. Informacija je vrlo realistično predstavljena koristeći se uobičajenim komunikacijskim sredstvima i stručnom terminologijom. Poruka nije izazvala nikakve sumnje i bankovni račun je promijenjen. Nakon što je prijevara otkrivena praćenjem prijenosa novca velikih vrijednosti, ispostavilo se da su indicije o potencijalnoj prijevari zapravo postojale. Što je pobudilo sumnju u ove narudžbe?
 
Da li je partner poslao službeno pismo koje sadrži podatke o tvrtki? DA
 
Jeste li zvali poslovnog partnera da provjerite napravljene izmjene? NE
 
Jeste li provjerili pošiljatelja, odnosno njegovo ime i prezime te e-mail? DA
 
Jesu li prijenosi > 1.000 € odobreni s dva potpisa (načelo "četiri oka")? NE
 
No istraga je pokazala da nedostaje kontrola, e mail adresa se razlikovala u samo jednom simbolu!
 
Prava e-mail adresa bila je: ime.prezime@x.tvtka.com
 
Prevaranti su koristili: ime.prezime@x-tvtka.com
 
KOJA JE NAŠA PREPORUKA?
 
Prije nego što registrirate nove promijenjene bankovne podatke vaših poslovnih partnera u vašim sustavima ili provedete prijenos novca, provjerite valjanost takvih bankovnih podataka:

 • s vašim redovitim kontaktom pomoću sigurnih i uobičajenih podataka
 • ne prihvaćajte bankovne podatke unesene ručno, poslane e-mailom ili telefonom
 • neka vam prioritet bude originalni dokument koji je izdala banka u kojem se navode naziv banke, ime vlasnika računa i broj bankovnog računa. Na primjer, dopis s podacima iz banke ili izvod bankovnog računa (sa skrivenim povjerljivim podacima) može se tretirati kao vanjski dokument koji izdaje banka
SPREČAVANJE PRIJEVARA - PREVENTIVNE MJERE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ako ste žrtva prevare, prijavite je. U nekim slučajevima počinitelji se mogu identificirati i uz dovoljno dokaza mogu biti kažnjeni za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, za stečajnu prevaru, pronevjeru, zlouporabu, krivotvorenje, pranje novca i/ili rukovanje ukradenom robom. Potrebno je obratiti posebnu pozornost na detalje i preventivne mjere unutar poduzeća. Pozornost i odgovornost svih zaposlenika u poduzeću štiti poduzeće od velikih gubitaka! Nadamo se da će Vam naše preporuke koristiti.
 
Preuzmite 5 savjeta kako prepoznati i spriječiti prevaru

HR (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Vrh
 • Croatian
 • English