Novosti i Publikacije
17.03.2021.
Ekonomska izdanja

Bliski istok i Afrika: Uključujući promjene, nestabilne cijene nafte dovode do različitih učinaka u proizvodnim zemljama

Procjena rizika naftnog sektora u Africi i Bliskom istoku

Negativan utjecaj COVID-19 pandemije na rast globalnog BDP-a i obujam trgovine izazvao je nagli pad cijena nafte. Nakon pada na 15 USD sredinom travnja, Brent crude cijene sirove nafte oporavile su se u prosjeku na 41,7 USD za 2020. godinu u odnosu na 64,3 USD iz 2019. godine.
 
Coface očekuje da će cijene nafte u narednim kvartalima ostati nestabilne, s prosječnom prognozom za 2021. godinu od 60 USD po barelu u vrijeme pisanja ovog članka. Ovaj privremeni pad cijena različito je utjecao na izvoznike nafte u Africi i na Bliskom istoku, u skladu s ovisnošću njihove nacionalne proizvodnje o nafti, kao i njihovom fiskalnom snagom i međunarodnim rezervama. Zemlje poput Omana, Irana, Angole, Konga, i Ekvatorijalne Gvineje imaju veći stupanj ovisnosti o nafti u smislu BDP-a. Bahrein, Alžir, Čad, i Nigerija imaju manji udio u svojoj nacionalnoj proizvodnji, ovisno o sektoru ugljikovodika, ali uvelike ovise o nafti u smislu izvoza i fiskalnih prihoda. Stoga su obje kategorije suočene s većim rizikom ekonomskih poremećaja zbog nestabilnih cijena energije. Izuzetak su zemlje s većim međunarodnim rezervama i jakim financijskim rezervama (Saudijska Arabija, Abu Dhabi, Kuvajt i Katar) jer se njihovi Alžir i Libija su izuzetak, jer se njihovi međuspremnici koriste za brisanje deficita (Alžir) ili su je UN zamrznuo (Libya) - mogu raspolagati jačom fiskalnom moći. Međutim, njihova pogoršana financijska situacija (širi proračunski deficit i veći državni dug) suzdržat će ih. Štoviše, ulaganja u naftu i plin odgođena su ili je došlo do usporavanja njihove realizacije. Slijedom toga, ove su zemlje sve više zainteresirane za ulaganja u aktivnosti koje ne uključuju naftu. Obnovljivi izvori za njih stoga mogu predstavljati važan izvor diverzifikacije (Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija), uz klasični turizam, financije, promet i građevinarstvo (Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati), poljoprivredu, šumarstvo i druge eksploatacijske djelatnosti (Kamerun, Čad, Kongo, Gabon).

 

Preuzmite našu cjelovitu publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Bliski istok i Afrika: Uključujući promjene, nestabilne cijene nafte... (756,20 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English