Novosti i Publikacije
16.02.2021.
Ekonomska izdanja

Coface anketa o korporativnim plaćanjima u Poljskoj 2021. godine: programi podrške smanjili su kašnjenja plaćanja poduzeća tijekom pandemije

Coface anketa o korporativnim plaćanjima u Poljskoj 2021. godine

Peto izdanje Coface ankete o korporativnim iskustvu plaćanja u Poljskoj provedeno je u studenom 2020., a u istraživanju je sudjelovalo 330 poduzeća. U to je vrijeme Poljsku pogodio drugi val pandemije COVID-19, sa znatno većim brojem infekcija nego tijekom prvog vala u proljeće. Ipak, mjere u jesen bile su nešto manje restriktivne kako bi se ograničilo ekonomsko smanjenje. Prema preliminarnim podacima, rast BDP-a u Poljskoj pao je za 2,8%, a zatim bi se prema Coface prognozi trebao oporaviti u 2021.godini, dosegnuvši 4,0%.
 

Unatoč najdubljoj recesiji zabilježenoj nakon sloma komunizma, poljsko gospodarstvo i poduzeća podržane su raznim vladinim mjerama usmjerenim na ublažavanje utjecaja pandemije na poslovnu aktivnost. Te mjere također su utjecale na kašnjenja u plaćanju, koja su se paradoksalno smanjila usprkos značajnom ekonomskom smanjenju koje je izazvala pandemija. Zapravo, naša studija pokazuje da su poljska poduzeća u 2020. godini imale prosječna kašnjenja plaćanja od 48 dana, tj. 9 dana manje nego u našem prethodnom istraživanju iz 2019. godine. Poljoprivredno-prehrambeni sektor najbolje je prošao, kašnjenja s plaćanjima bila su "samo" 33 dana. Još jedan paradoks je da je najveći napredak u skraćivanju kašnjenja zabilježen u prijevozu (44 dana kraći nego godinu dana ranije), dok je sektor bio u središtu krize, a zatim slijedi građevinski sektor (25 dana kraći). Međutim, unatoč tim poboljšanjima, prijevoznička i građevinska poduzeća ponovno su doživjele neka od najdužih kašnjenja u plaćanju, gotovo 78, odnosno 79 dana. Ovoga puta, energetski sektor je onaj s najdužim kašnjenjem plaćanja, s 80,5 dana.
 
Unatoč poboljšanju likvidnosti plaćanja, većina poduzeća izjavila je da im je utjecaj pandemije na poljsko gospodarstvo ključna prepreka. Očekuje se da će mjere potpore vlade isteći nakon oporavka gospodarstva. Stoga anketirana poduzeća predviđaju da će to utjecati na likvidnost poslovanja, pogotovo jer je polovica njih koristila mjere likvidnosti kao što su izuzeća i odgode. Prema našem istraživanju, 7 od 12 sektora predviđa da će se iznos nepodmirenih potraživanja povećati tijekom sljedećih mjeseci. To također utječe na pogled poduzeća na njihovo poslovanje u 2021. Unatoč očekivanom gospodarskom oporavku, izazovi će vjerojatno naštetiti tvrtkama, jer gotovo dvije trećine predviđaju pogoršanje poslovne aktivnosti.

 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Preuzmite ovo izdanje : Coface anketa o korporativnim plaćanjima u Poljskoj 2021. godine: pro... (745,25 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English