Novosti i Publikacije
10.02.2021.
Ekonomska izdanja

Coface barometar Q4 2020 - Neravnomjeran oporavak

Coface barometar Q4 2020

Godinu dana nakon početka pandemije Covid-19 i najveće globalne recesije od kraja Drugog svjetskog rata, Coface procjenjuje da bi svjetski rast u 2021. godini mogao doseći prosječno + 4,3%, dok bi svjetska trgovina porasla za + 6,7% (nakon -5,2% u 2020.). Ove projekcije pretpostavljaju da su glavne zrele ekonomije sposobne cijepiti najmanje 60% svoje populacije do ljeta. Rezultirajući kolektivni imunitet mogao bi označiti kraj "stani i kreni", tj. uzastopne epizode zadržavanja koje su štetne za gospodarsku aktivnost. Pad poslovnih neuspjeha u 2020. godini u svim regijama svijeta (-12% širom svijeta, -22% u eurozoni, -19% u azijsko-pacifičkoj regiji i -3% u Sjevernoj Americi) jasno se može pripisati planu državne potpore i njihovim nastavkom će uvjetovati opstanak mnogih poduzeća ove godine. Coface predviđa da će utjecaj šoka uočenog 2020. godine povećati broj nesolventnosti u 2022. godini u odnosu na stopu iz 2019. godine od 16% u Španjolskoj, 13% u Francuskoj, 9% u Italiji i 6% u Njemačkoj, unatoč utjecaju različitih vladinih planova potpore.
 

U svom posljednjem kvartalnom Barometru, Coface predviđa neravnomjeran gospodarski oporavak.
 

Snažne nejednakosti među zemljama. Iako učinak Kine i drugih azijskih gospodarstava (npr. Tajvan, čija se procjena zemlje nadograđuje) potiče globalni rast, glavna zrela gospodarstva ove se godine neće vratiti na razinu BDP-a prije krize. A među njima će zemljama koje su jako ovisne o uslužnim djelatnostima (poput Španjolske ili Ujedinjenog Kraljevstva) ili koje zaostaju u procesu cijepljenja trebati više vremena da se oporave.
 

Sektorske nejednakosti. Među 23 poboljšanja u procjenama sektora u ovom tromjesečju, gotovo polovica pripisuje se automobilskom sektoru, čiji je rast povoljno iznenadio u drugoj polovici 2020., nakon čega slijede građevinarstvo i kemikalije. Ne iznenađuje što će mnoge uslužne djelatnosti dugoročno biti oslabljene zbog pandemije: prometni sektor je najviše pogođen, s 9 nižih ocjenaa.

Povećane nejednakosti u dohotku unutar zemalja. Najmanje kvalificirani radnici, mladi i žene pretrpjeli su više gubitaka posla od ostatka stanovništva, a potonje je prekomjerno zastupljeno u najkažnjavanijim uslužnim djelatnostima. Štoviše, primjeri iz prethodnih epidemija u 21. stoljeću ističu da će ovo povećanje nejednakosti u dohotku biti dugotrajno i potaknut će više socijalnih nemira. Potonji se javljaju u prosjeku godinu dana nakon pandemije.
 

Nabavite odmah cjelovitu verziju Barometra Q4!

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Coface barometar Q4 2020 - Neravnomjeran oporavak (2,40 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English