Novosti i Publikacije
08.07.2021.
Ekonomska izdanja

Country & Sector Risk Barometar: Q2 2021 kvartalni izvještaj

Country & Sector Risk Barometar: Q2 2021 kvartalni izvještaj

Od početka pandemije prije 18 mjeseci, pristup cijepljenju jedan je od najvažnijih čimbenika u našem svakodnevnom životu. Isto vrijedi i za globalno gospodarstvo: izgledi za regije u kojima je značajan dio stanovništva već cijepljen ili je u procesu to je znatno bolji nego za ostale. Stoga je naša očekivana stopa globalnog rasta BDP-a za ovu godinu korigirana naviše (+ 5,6%), uglavnom zbog pozitivnih iznenađenja koja dolaze iz Sjedinjenih Država, čija je ocjena zemlje u ovom tromjesečju povećana na A2.
 
Ti poboljšani izgledi za rast odražavaju se u svjetskoj trgovini: nakon što je prošle godine opseg prodaje pao za oko 5%, naš model predviđanja ukazuje na 11-postotni rast ove godine. Unatoč recesiji 2020. godine, opseg međunarodne trgovine 2021. bio bi stoga gotovo 6% veći od razine prije krize. U ovom kontekstu snažnog rasta međunarodne trgovine, zemlje izvoznice roba imaju koristi od poboljšanja svojih uvjeta trgovine. Prema Coface novim modelima predviđanja za 13 roba, cijene bi trebale ostati visoke barem sljedećih šest mjeseci.
 
Ne iznenađuje što je nekim zemljma korigirana procjena rizika zemalje u ovom kvartalu, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, Ekvador, Republiku Kongo, Azerbajdžan, Bocvanu, Gvineju i Meksiko. Osim zemalja u razvoju i Sjedinjenih Država, Australija i Kanada su također imale korigiranu procjenu. Ukupno je u ovom tromjesečju korigirano 11 zemalja, s time da niti jednoj nije smanjen rajting unatoč rastućoj inflaciji i nastavljenim mjerama zaustavljanja koje će naštetiti domaćoj potražnji u nekoliko glavnih ekonomija u razvoju u sljedećim mjesecima.
 
Na sektorskom planu nadograđene su 53 sektorske ocjene. Uglavnom se tiču metalskog sektora i, u manjoj mjeri, papira i drva.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Country & Sector Risk Barometar: Q2 2021 kvartalni izvještaj (1,58 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English