Novosti i Publikacije
17.02.2022.
Ekonomska izdanja

Country & Sector Risk Barometar - Q4 2021. godina

Country & Sector Risk Barometar - Q4 2021. godina

Dvije godine od početka pandemije, globalno se gospodarstvo nastavlja oporavljati, ali se i dalje suočava sa značajnim izazovima. Nakon smirivanja u trećem tromjesečju, pojava Omicron varijante i njeno brzo širenje u sve regije svijeta istaknuli su nepredvidljivost pandemije, unatoč napretku u broju cijepljenih. Zbog čega je zdravstvena situacija ponovno zahtijevala uvođenje novih ograničenja ove zime u većini zemalja. Međutim, dok su neke europske zemlje uvele djelomične mjere izolacije, mjere su općenito bile mnogo manje drastične u većini zemalja nego tijekom prethodnih valova. Kao rezultat toga, izravni učinci na gospodarstva svakim dodatnim valom postaju sve manje značajni, iako su posljedice i dalje posebno negativne za izravno pogođene sektore kao što su zračni promet, turizam, hoteli i restorani. Drugim riječima, svijet je naučio živjeti s pandemijom.
 
Ipak, ovaj novi val pogoršao je jedan od glavnih čimbenika koji utječu na globalni oporavak: prekid u opskrbnom lancu. Nakon što su u početku utjecale na automobilsku industriju, prekidi u opskrbi proširile su se na većinu proizvodnih i građevinskih sektora, ostajući posebno izraženi početkom 2022. Iako je vrijeme povratka u normalu i dalje teško predvidjeti, čini se da je konsenzus - koji smo dijelili do nedavno - progresivno ublažavanje koje počinje u prvoj polovici moglo bi biti preoptimistično: poremećaji u opskrbnom lancu vjerojatno neće biti riješeni do sljedećeg ljeta, čak i ako će pandemija sigurno popustiti s povratkom sunčanih dana. Stoga, drugi veliki rizik istaknut u našem prethodnom Barometru, a to je trajni pad inflacije, također postaje sve značajniji, pogotovo jer rast cijena roba, potaknut kratkoročnom inercijom ponude i geopolitičke napetostima, ide dalje. Još uvijek podržana cijenama energije, inflacija je sada čvrsto ukorijenjena u proizvodnim cijenama u mnogim (razvijenijim) gospodarstvima, budući da poduzeća prenose povećanje troškova proizvodnje na potrošačke cijene. Međutim, treba napomenuti da dinamika inflacije nije ujednačena među zemljama: dok je temeljna inflacija vrlo visoka u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, ostaje prigušena u većini zemalja eurozone, gdje temeljni inflatorni pritisci ostaju u prosjeku prilično prigušeni. Takva heterogenost očito rezultira različitim monetarnim politikama s obje strane Atlantika (i Kanala!), što već ima značajan utjecaj na financijska tržišta i po svoj prilici dodatno će utjecati na međunarodne tokove kapitala. Doista, dok ECB ostaje u stavu čekanja i najavljuje da njegova kupnja imovine neće prestati u bliskoj budućnosti, Bank of England je već povećala stope u prosincu. Iznenađen nedavnim porastom inflacije i kojeg većina promatrača okrivljuje za zaostajanje u krivulji, FED se iznenada okrenuo i nagovijestio da je povećanje stope koje će još doći tijekom godine neizbježno, što će potaknuti monetarno pooštravanje u nekim zemljama u usponu - posebno onim suočeni s pritiscima na smanjenje deviznog tečaja i značajnim potrebama za vanjskim financiranjem. Čini se da je Kina iznimka u ovom kontekstu, jer su javne vlasti odlučile ublažiti monetarnu politiku kako bi osigurale prostor za disanje sektoru nekretnina i stabilizirale njegovo gospodarstvo, čije bi se usporavanje moglo pretvoriti u neku vrstu teškog prizemljenja.
 
U četvrtom tromjesečju 2021., s obzirom na još uvijek vrlo neizvjesno okruženje, Coface je napravio nekoliko promjena u svojim procjenama rizika, nakon valova nadogradnje u prethodnim tromjesečjima. Ukupno su nadograđene četiri procjene rizika zemlje, uključujući Dansku (A1), a dvije su snižene. Što se tiče sektorskih rizika, Coface je poboljšao dvanaest procjena, posebice u industriji papira i drva, gdje su cijene i dalje u porastu, te je spustio pet ocjena, uglavnom u energetskom sektoru u Europi, gdje su dobavljači posebno pogođeni rastom cijena.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Country & Sector Risk Barometar - Q4 2021. godina (1,53 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English