Novosti i Publikacije
21.10.2021.
Ekonomska izdanja

Country & Sector Risk Barometar: kvartalni izvještaj za Q3 2021. godine

Country & Sector Risk Barometar: kvartalni izvještaj za Q3 2021. godine

18 mjeseci od početka globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 gospodarstvo se nastavlja oporavljati. Ovaj trend gospodarskog oporavka najvećim je dijelom rezultat provođenju cjepljenja tijekom ljeta, osobito u razvijenim ekonomijama, koji je pridonio ublažavanju ograničenja kretanja. To je potaklo oporavak potražnje za uslugama s visokim kontaktom, kao što su prodaja roba široke potrošnje, te tvrtke koje pružaju usluge smještaja i rekreacije. Visoka razina štednje kućanstava akumulirana prošle godine, s jedne strane omogućena drastičnim padom potrošnje u razdoblju strogih mjera izolacije, a s druge strane povećanje dohotka potpomognut velikom potporom države predstavlja ključan čimbenik rasta potrošnje kućanstva u razvijenim gospodarstvima. Gospodarska situacija u zemljama u razvoju još uvijek varira od zemlje do zemlje: ovaj oporavak koristi izvozno orijentiranim zemljama, dok gospodarstva čija se gospodarstva temelje na pružanju usluga i dalje zaostaju za drugim zemljama.
 

Unatoč povoljnim izgledima - naše prognoze rasta globalnog BDP-a za 2021. i 2022. ostaju nepromjenjene - sve je više znakova o usporavanju globalnog oporavka. To objašnjava ponovni rast potražnje, izbijanja pandemije u ključnim dijelovima opskrbnog lanca rezultirala su prekidima u opskrbi, što je zauzvrat potaklo pritiske na cijene.
 

Poremećaji u lancu opskrbe zbog zagušenja u lukama, nedostatka kontejnera i brodova, kao i povećani proizvodni kapaciteti doveli su do nestašice i povećanja cijena, što počinje utjecati na proizvodnju i prodaju proizvođača diljem svijeta. Neravnoteža između ponude i potražnje potaknula je rast cijena roba i sirovina, što dovodi do veće inflacije u mnogim zemljama jer se prenose na potrošače. Velika zabrinutost u vezi s opskrbom, nedostatkom radne snage i inflacijom, uz dugotrajnu prijetnju COVID-19, dodaje se na popis rizika i neizvjesnosti. U međuvremenu, usporavanje gospodarstva u Kini također pridonosi slabijem oporavku.
 

Tijekom trećeg tromjesečja 2021. Coface je poboljšao svoje pokazatelje poslovnog rizika za 26 zemalja, uključujući Njemačku (A2), Francusku (A2), Italiju (A4), Španjolsku (A2), i Portugal (A2), zbog produljenog gospodarskog oporavka. Povećan izvoz robe u razvijene zemlje doprinosi povoljnijim pokazateljima poslovnog rizika u onim zemljama srednje i istočne Europe u kojima se gospodarstvo uglavnom temelji na izvozu (Poljska, Mađarska, Češka, itd.), zatim u nekim azijskim zemljama (Južna Koreja, Singapur, Hong Kong) i u Turskoj (B). Nakon negativnih korekcija razine poslovnog rizika u slučaju 78 zemalja zbog izbijanja pandemije prošle godine, ovih 26 pozitivnih korekcija treba dodati na prethodnih 16 koje su napravljene tijekom prve polovice ove godine. Tijekom ovog tromjesečja izvršeno je 30 pozitivnih korekcija poslovnog rizika koji se odnose na gospodarske sektore, a također predstavljaju poboljšanje u odnosu na niz negativnih korekcija iz prve polovice 2020. godine.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Country & Sector Risk Barometar: kvartalni izvještaj za Q3 2021. ... (6,78 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English