Novosti i Publikacije
08.06.2020.
Ekonomska izdanja

Country & Sector risk barometar: Q2 2020 kvartalni izvještaj

Country & Sector risk barometar: Q2 2020 kvartalni izvještaj

Nekoliko tjedana nakon prvih ublažavanja mjera, čini se da se gospodarska aktivnost povećava u većini Europskih zemalja. Međutim, otprilike dva mjeseca nakon Kine, ovaj postupni i djelomični oporavak neće izbrisati učinke obuzdavanja na rast: dubina recesije 2020. (4,4% pad svjetskog BDP-a prema Coface-u) bit će jača nego u 2009. Unatoč očekivanom oporavku 2021. godine (+ 5,1%) - u slučaju izostanka drugog vala pandemije - BDP bi u Sjedinjenim Državama, Eurozoni, Japanu i Velikoj Britaniji ostao 2 do 5 bodova niži u odnosu na razinu iz 2019. godine. Očekivano povećanje ušteda predostrožnosti domaćinstava i otkazivanje poslovnih ulaganja zbog trajne nesigurnosti razvoja pandemije, kao i nenadoknadive prirode proizvodnih gubitaka u nekim sektorima (posebno uslužne djelatnosti i sirovine koje se koriste kao zapaljive) objašnjavaju nedostatak efekt brzog nadoknađivanja. Doduše, mjere koje su poduzele središnje banke pomogle su u stabilizaciji financijskih tržišta od travnja, posebno onih zemalja (posebno u zapadnoj Europi) koje su do sada pridonijele održavanju proizvodnih kapaciteta nekih kompanija, uglavnom povećanjem duga. Unatoč tome, oni odgađaju prilagodbe u pitanjima zaposlenosti i novčanog toka poduzeća.
 

Unatoč mjerama javne potpore, Coface predviđa da bi se korporativne insolventnosti trebale povećati za jednu trećinu u svijetu sada i u 2021. u odnosu na 2019.godinu. Kao što je već naglašeno u našem prethodnom Barometru od 4. travnja 2020., ovaj bi trend trebao utjecati na sva glavna zrela gospodarstva: Sjedinjene Države (+ 43%), Ujedinjeno Kraljevstvo (+ 37%), Japan (+ 24%), Francuska (+ 21%), Njemačka (+ 12%). Međutim, mnoga gospodarstva u nastajanju (+ 44% u Brazilu, + 50% u Turskoj) također će biti poremećena ekonomskim posljedicama mjera zaključavanja u kombinaciji s padom prihoda od turizma, novčanim isplatama radnika i prihodima povezanim s iskorištavanjem roba kojima su cijene pale.
 

Ovaj oštar porast broja insolventnosti odražava povećanje kratkoročnog kreditnog rizika poduzeća (od 6 do 12 mjeseci), od kojeg Coface procjenjuje prosječnu razinu svakog tromjesečja - po zemlji, na skali od osam stupnjeva - koristeći makroekonomske, financijske i mikroekonomske podatke. Za razliku od agencija za ocjenjivanje, Coface procjena rizika zemlje (CRA) nema za cilj srednjoročno mjeriti rizik nesolventnosti vlada. Coface je uzeo u obzir porast kreditnog rizika primijećen tijekom prethodnog tromjesečja, što je rezultiralo 71 padom ocjena CRA-e, tj. nešto više od 40% gospodarstava pokrivenih u cijelom svijetu. Isto se odnosi na 13 poslovnih sektora koji su ocijenjeni u 28 zemalja koji predstavljaju 88% svjetskog BDP-a, od čega je oko 40% smanjeno. Ne iznenađuje da je promet najviše pogođen zbog krize mobilnosti, a slijede ga automobilska industrija i trgovina na malo koji su već bili u slaboj poziciji prošle godine. Na drugom kraju spektra, najotporniji su farmaceutski i, u manjoj mjeri, poljoprivredno-prehrambeni, medijski i telekomunikacijski segmenti ICT sektora.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Country & Sector risk barometar: Q2 2020 kvartalni izvještaj (2,59 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English