Novosti i Publikacije
28.09.2021.
Ekonomska izdanja

Globalni maloprodajni sektor vratio se u normalu?

Globalni maloprodajni sektor vratio se u normalu?

Pandemija COVID-19 utjecala je na globalnu aktivnost maloprodajnog sektora kroz mjere socijalne distance i zatvaranja trgovina. Međutim, učinak pandemije na maloprodajni sektor razlikuje se od zemlje do zemlje.
 
Koristeći Bayesov model strukturne vremenske serije, Coface je procijenio učinak pandemije COVID-19 na maloprodaju 2020. na uzorku nekoliko zemalja: dok su neke zemlje doista doživjele manji prihod u maloprodaji u 2020., u nekim je gospodarstvima učinak bio nula, pa čak i pozitivan kao naprimjer u sjevernoeuropskim zemljama.
 
Učinci su različiti prema segmentima, a trgovine odjećom su najviše pogođene. Unatoč većoj upotrebi web trgovina i nakon što je dosegao svoj vrhunac u drugom tromjesečju 2020., utjecaj pandemije na ovaj segment teško je procijeniti jer se razlikuje po zemljama: iako su se web trgovine ipak povećale u 2020., čini se da se njihov udio djelomično smanjio u Kanadi i Sjedinjenim Državama početkom 2021.
 
Općenito, COVID-19 bi trebao imati ograničen utjecaj na sektor maloprodaje, a očekuje se da će se segmenti s najviše utjecaja oporaviti čim se situacija ublaži. Međutim, poremećaji u pomorskom prometu koji uzrokuju probleme u opskrbi i veću inflaciju mogli bi biti prepreka oporavku maloprodajnog sektora u 2021. godini.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Globalni maloprodajni sektor vratio se u normalu? (621,50 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English