Novosti i Publikacije
15.09.2020.
Ekonomska izdanja

Istraživanje o korporativnom plaćanju u 2020. za Njemačku: Njemačka poduzeća prebacila su se na "krizni način" i ponudila kraće uvjete plaća...

Njemačka poduzeća prebacila su se na "krizni način" i ponudila kraće uvjete plaćanja

Njemačka poduzeća prema četvrtom izdanju Coface istraživanja o korporativnom iskustvu plaćanja u Njemačkoj, provedenom u srpnju i početkom kolovoza 2020. od njih 753 većina želi unovčiti što je prije moguće. Ne iznenađuje što je COVID-19 i njegovi učinci na globalno i njemačko gospodarstvo dominantna tema ovog istraživanja. Jedno od glavnih otkrića je da se njemačka poduzeća brinu. Ove je godine samo 62% sudionika ponudilo uvjete plaćanja, što je znatno manje od 81% u 2019. godini (2017.: 83%, 2016.: 84%). Teško je jasno procijeniti je li nedostatak uvjeta plaćanja isključivo rezultat COVID-19 ili je to dio opće "nove normalnosti". To mogu razjasniti samo podaci sljedećih godina. Ipak, ove je godine više kupaca ukazalo na čvrstu likvidnost tržišta ili su COVID-19 i njegove učinke1 izričito naveli kao glavne razloge za nuđenje uvjeta plaćanja. Povećala se sklonost kraćim uvjetima plaćanja. Polovica anketiranih poduzeća zatražila je plaćanje između 0 i 30 dana.
 

Međutim, čak i uz ove brige, čini se da je trenutna tema "držimo se zajedno" - koja gotovo visi sa svakog prozora dječje sobe u Njemačkoj - prenosi i u poslovni svijet. Disciplina redovitih plaćanja porasla je 2020. godine, vjerojatno zato što su financijske poteškoće narasle zbog COVID-19, te bi u trenutnom kontekstu predugačka i / ili prevelika kašnjenja mogla poduzeće odvesti u nesolventnost. U 2019. godini 85% poduzeća prijavilo je kašnjenje plaćanja u odnosu na 68% u 2020. Iako se vrijeme odgađanja plaćanja u prosjeku smanjilo za samo jedan dan za sve ispitanike između 2019. i 2020. godine, izgledi se vrlo razlikuju od jednog do drugog sektora.
 
Vrijeme kašnjenja plaćanja u farmaceutskom sektoru2, koje je između 2019. i 2020. smanjeno za gotovo jedan tjedan na 27 dana, pokazalo se pozitivnim iznenađenjem. Suprotno tome, automobilski sektor doživio je dulja kašnjenja, jer se razdoblje povećavalo za 20 dana. Iznenađujuće je da je ICT3 sektor također imao znatan porast kašnjenja plaćanja za otprilike dva tjedna, iako je ovaj sektor trebao imati koristi od 6-tjedne blokade.
 
Gledajući prosječne dane naplate (DSO, dodavanje uvjeta plaćanja i kašnjenja u plaćanju), razdoblje DSO-a znatno se smanjilo za oko 9 dana između 2019. i 2020. Izgledi za poslovni razvoj izravniji su i vrlo negativni za 2020. godinu, a najviše je automobilska industrija pesimističan sektor. Izgledi bi vjerojatno bili još mračniji, da nema mjera državne pomoći od kojih je 48% ispitanika imalo koristi. Za 2021. godinu, u cjelini, svi su sektor osim jednog očekivali oporavak na pitanje ovog ljeta. Zapravo, graditeljstvo je taj trend potaknulo optimizmom 2020. i pesimizmom 2021., jer su knjige narudžbi još uvijek pune. Glavni rizici za izvozno poslovanje jako su se promijenili. Prošlogodišnji rizik broj jedan, američko-kineski trgovinski sukob, samo je marginalan u spektru rizika od 2020. Umjesto toga, 3 od 4 poduzeća COVID-19 i njegove učinke na globalno ili njemačko gospodarstvo imenovale su glavnim rizikom, uz poremećaj proizvodnih lanaca zbog pandemije. Ipak, rizici poput Brexita - koji je prisutan od našeg istraživanja iz 2017. - nisu nestali i mogli bi postati još hitniji s "No-Deal-Brexit" koji se nazire za 2021. Dakle, čak i uz malo svjetlije izglede za 2021., Njemačka je daleko od izlaska iz "kriznog načina".
 

-----

1 Ovo nije bio odgovor s višestrukim izborom. Umjesto toga, poduzeća u istraživanju koristile su kategoriju "ostalo" i zapisale odgovor..
2 Kako su pojedini sektori imali samo vrlo ograničen broj odgovora, kombinirali smo slične sektore radi snažnijeg uvida u taj sektor. Uz to, koristili smo iste kombinacije sektora kao u našoj anketi za 2019. godinu, kako bismo mogli usporediti rezultate.
3 ICT - Informacijske i komunikacijske tehnologije

 
 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Istraživanje o korporativnom plaćanju u 2020. za Njemačku: Njemačk... (780,65 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English