Novosti i Publikacije
08.11.2023.
Ekonomska izdanja

Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Francuskoj za 2023.: Dulja i češća kašnjenja plaćanja, manja poduzeća na granici pucanja

Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Francuskoj za 2023.: Dulja i češća kašnjenja plaćanja, manja poduzeća na granici pucanja

Coface istraživanje o plaćanjima poduzeća, koje je prošlog srpnja provedeno među 630 poslovnih subjekata, pokazalo je da je pružanje rokova plaćanja klijentima dobro uspostavljena praksa među poduzećima: 97% njih izjavilo je da to čine, bez obzira na sektor i veličinu tvrtke. Međutim, vrlo mala poduzeća (VSE) odobravaju znatno kraća kašnjenja, vjerojatno zbog općenito čvršće pozicije novčanog toka koja im ne dopušta toliko fleksibilnosti. Prosječni rok plaćanja u Francuskoj (48 dana) duži je nego u drugim europskim zemljama u kojima smo proveli slične studije, posebice u Njemačkoj;  međutim, kraći je od vremenskih okvira odobrenih u Aziji.
 
Kao rezltat toga, unatoč relativno dugim rokovima plaćanja, najmanje 82% poduzeća zabilježilo je kašnjenje u plaćanju svojih klijenata u posljednjih 12 mjeseci. Nadalje, većina je navela da su kašnjenja plaćanja učestalija i dulja nego lani. Važan čimbenik koji utječe na kašnjenja plaćanja je veličina poduzeća: 70% malih i srednjih poduzeća (SME i VSE) izvjestilo je o duljim kašnjenjima u plaćanjima, iako se već općenito moraju nositi s rokovima plaćanja dužim od prosjeka. Rezultati su tim više zabrinjavajući jer je polovica VSE-a izjavila da zakašnjela plaćanja imaju "vrlo važan" ili "kritičan" utjecaj na njihov novčani tok. Pogoršanje korporativnih navika plaćanja odražava se u broju nesolventnosti, s neospornim porastom koji je primijećen od početka godine koji je čak premašio razine prije Covida. Dok 50 posto tvrtki predviđa da će broj kašnjenja u plaćanju biti stabilan u idućih 12 mjeseci, trećina njih očekuje da će se kašnjenja događati i češće. Bez obzira na veličinu poduzeća, vrlo mali broj ispitanika očekuje smanjenje broja kašnjenja plaćanja.
 
Što se tiče trenutnih rizika, odgovori se izrazito razlikuju ovisno o tome je li tvrtka izvoznik ili posluje isključivo na francuskom tržištu. Odgovori u istraživanju koji se odnose na francusko tržište više su se odnosili na probleme zapošljavanja i uvjete financiranja (trošak i pristup). Nasuprot tome, izvoznici su posebno osjetljivi na rizike koji utječu na globalnu potražnju, opskrbne lance i cijene roba. Gledano po sektorima, tvrtke u uslužnoj djelatnosti uglavnom su navodile poteškoće pri zapošljavanju, dok su njihove kolege iz industrijskog sektora češće prijavljivale probleme s troškovima robe i rizike opskrbnog lanca. Glavni rizici koje su identificirale tvrtke u građevinskom sektoru bile su cijene roba (isključujući energiju), problemi pri zapošljavanju i, naravno, troškovi i pristup financiranju. Usred neizvjesne globalne geopolitičke pozadine koja pogoduje nearshoringu i friendshoringu, 12% anketiranih tvrtki izjavilo je da je već preselilo barem dio svojih aktivnosti. Fenomen nije nimalo beznačajan jer postotak prelazi 20% ako se uključe tvrtke koje razmišljaju o tome.

Preuzmite ovo izdanje : Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Francuskoj za 2023.: Dulja i ... (1,36 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English