Novosti i Publikacije
13.09.2022.
Ekonomska izdanja

Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Njemačkoj u 2022.: Poduzeća se pripremaju za novu krizu

Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Njemačkoj u 2022.: Poduzeća se pripremaju za novu krizu

Šesto izdanje Coface istraživanja o iskustvu plaćanja poduzeća u Njemačkoj provedeno je u srpnju i kolovozu 2022.[1], a sudjelovalo je 1070 poduzeća. Ovo je treće izdanje koje se održava u vrijeme pandemije COVID-19, ali prvo koje uzima u obzir utjecaj rata u Ukrajini i njegov učinak na trgovinu. Jedan od glavnih zaključaka ovogodišnjeg istraživanja je da je ponašanje plaćanja postalo malo restriktivnije: s plinskom krizom na vidiku, manji broj poduzeća nudi uvjete plaćanja (71%) u usporedbi s prošlom godinom (74%). Poduzeća ostaju oprezna i preferiraju naplatiti dugovanja što je prije moguće. Sukladno tome, sklonost kraćim rokovima kreditiranja ostala je nepromijenjena: više od polovice ispitanih poduzeća zahtijevalo je plaćanje unutar 30 dana, dok su ultradugi rokovi kreditiranja (120+ dana) i dalje rijetki.
 
Iako dvije i pol godine teške i složene gospodarske situacije uzimaju svoj danak, čini se da je trošak relativno manji: broj i trajanje kašnjenja plaćanja se povećao, ali samo u malom opsegu, i to počevši od vrlo niske razine. Iako se disciplina plaćanja u 2022. pogoršala u usporedbi s 2021., a 65% istraživanih poduzeća prijavilo je kašnjenje u plaćanju (+6pp na godišnjoj razini), to je još uvijek ispod razine koju smo vidjeli 2020. i daleko ispod razine prije pandemije (82% u prosjeku). Prosječno trajanje kašnjenja u plaćanju povećalo se na 28,7 dana u 2022. (+1 dan u odnosu na prethodnu godinu), nakon skraćenja za sedam dana u odnosu na prethodnu godinu u 2021. Većina sektora (isključujući pakiranje papira, poljoprivrednu hranu, strojeve i automobilsku industriju) prijavila je povećanje trajanja kašnjenja plaćanja. S prosjekom od 18,4 dana, tvrtke u sektoru pakiranja papira imale su najkraće vrijeme čekanja ove godine, dok su tvrtke u financijskom sektoru bile najstrpljivije, s prosječnim kašnjenjem od 35,0 dana (još uvijek ispod vrhunca 2021. od 35,8 dana u sektor strojeva).
 
Iako je ponašanje plaćanja i dalje vrlo pozitivno, poduzeća nikada nisu bila tako pesimistična u pogledu svojih poslovnih izgleda[2]. Dok je stav o trenutnoj situaciji ove godine više-manje neutralan - 23% sudionika smatra da im je poslovna situacija bolja nego 2021.; 22% smatra da je gora - pogled za 2023. vrlo je jasan. 38% anketiranih kompanija je pesimistično u pogledu 2023. godine, dok je samo 14% optimistično u pogledu svoje bliske budućnosti. Glavni razlog za to je velika količina rizika s kojima se tvrtke suočavaju. Već postojeći rizici, kao što su prekidi u globalnom proizvodnom lancu i sve veći troškovi neenergetskih proizvoda, i dalje su ključna briga za izvozne izglede tvrtki u 2022. Međutim, novi rizici - uključujući rat u Ukrajini i povezane sankcije, kao i rastuće cijene energije - također opterećuju umove tvrtki. COVID-19 trenutno je manji problem, iako su poduzeća itekako svjesna ekonomskog rizika bilo koje nove mutacije. U vezi s tim rizicima, fokus međunarodnog tržišta se pomaknuo. Njemačke tvrtke manje su usredotočene na Europsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, a više na zemlje koje nisu članice EU-a, možda kako bi zaobišle sankcije protiv Rusije. Osim toga, Kina je izgubila dio svoje popularnosti, dok su Sjedinjene Države ponovno ključna izvozna destinacija. Uz sve te prepreke na horizontu, ostaje pitanje: kako su se njemačke tvrtke snašle u gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom i u kakvom obliku ulaze u prijeteću plinsku krizu? Dok je 48% sudionika koristilo javnu potporu tijekom posljednjih 12 mjeseci 2021., taj je broj još uvijek iznosio 30% 2022., a 25% čak je koristilo državnu potporu u posljednja 3 mjeseca prije završetka javne potpore u lipnju 2022. Nije jasno je li te će tvrtke moći nastaviti bez mjera potpore, što se posebno odnosi na tvrtke koje koriste državne kredite (31% sudionika koji koriste mjere potpore), budući da krediti zahtijevaju početak otplate dvije godine nakon prijema. 

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____

[1] Istraživanje je provedeno između 27. lipnja i 14. kolovoza 2022.
[2] Coface objavljuje ankete o korporativnim plaćanjima u Njemačkoj od 2016.

 

Preuzmite ovo izdanje : Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Njemačkoj u 2022.: Poduzeća ... (939,50 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English