Novosti i Publikacije
26.05.2021.
Ekonomska izdanja

Istraživanje o plaćanjima u Kini za 2021.: Kraća odgoda plaćanja za većinu sektora, osim u građevinarstvu, prehrani i automobilskoj industriji

Istraživanje o plaćanjima u Kini za 2021.: Kraća odgoda plaćanja za većinu sektora, osim u građevinarstvu, prehrani i automobilskoj industriji

Početak pandemije COVID-19 u 2020. povećao je razinu nesigurnosti u pogledu poslovnih izgleda, potaknuvši kineska poduzeća da pooštre mjere za upravljanje rizicima kao dio napora za poboljšanje stanja novčanog toka i da ostanu održivi u teškom ekonomskom okruženju. Coface istraživanje o korporativnim plaćanjima iz 2021. godine pokazuje da su se uvjeti plaćanja u 2020. godini u prosjeku skratili za 11 dana, na 75 dana, dok se raspodjela kreditnih uvjeta oslanja kraćem, a ne dužem razdoblju.
 
Udio ispitanika koji nude prosječne uvjete plaćanja između 31 i 60 dana povećao se s 20% na 30% u 2020. godini, podudarajući se s padom onih koji nude dulje od 120 dana na samo 13%.
 
Istraživanje je također naglasilo da je manje poduzeća doživjelo kašnjenja u plaćanju u 2020. godini, dijelom zbog strožih uvjeta plaćanja, ali možda i zbog podrške državne politike, uključujući porezne olakšice, jamstva za zajmove i odricanja od kamata. Unatoč teškom razdoblju, poduzeća su u 11 od 13 sektora izvijestila o kašnjenju plaćanja. Nije bilo promjena u maloprodaji, dok je u građevinarstvu porastao rok zaostalih plaćanja. Što se tiče prosječnih kašnjenja plaćanja (dana), građevinarstvo i energetika bili su znatno iznad prosjeka u 2020. godini. Međutim, zabrinjavajuće je značajno povećanje udjela poduzeća u ova dva sektora koja su prijavila ultra-duga kašnjenja plaćanja (ULPD, preko 180 dana) prelazeći 10% godišnjeg prometa, nagovještavajući ozbiljne rizike novčanog toka i podudarajući se s nedavnim podacima o neplaćanju kineskih obveznica.
 
S gospodarskim oporavkom koji se proteže na početak 2021. godine, poduzeća su optimističnija u pogledu izgleda za prodaju i novčanih tijekova za godinu koja slijedi. Međutim, oporavak nije bio dovoljno širok i i dalje je neravnomjeran u svim sektorima. Poduzeća su također prošle godine imale koristi od većih mjera fiskalne i novčane potpore, za koje se očekuje da će se ove godine dodatno smanjiti. Coface očekuje porast neispunjenih obveznica i nesolventnosti u 2021. godini, posebno među sektorima koji su akumulirali veće rizike novčanog toka u 2020. godini usred usporavanja kreditnog rasta. Istraživanje o korporacijskim plaćanjima u Kini 2021. provedeno je između veljače i travnja ove godine, a anketirano je preko 600 poduzeća u 13 širokih sektora smještenih u kontinentalnoj Kini.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Istraživanje o plaćanjima u Kini za 2021.: Kraća odgoda plaćanja z... (888,88 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English