Novosti i Publikacije
18.01.2022.
Ekonomska izdanja

Istraživanje o plaćanjima u Maroku za 2021. godinu

Istraživanje o plaćanjima u Maroku za 2021. godinu

U drugom tromjesječju 2021. Coface je proveo svoje peto istraživanje o navikama plaćanja poduzeća u  Maroku kako bi pratio njihov razvoj i kašnjenja. Ponašanje plaćanja odražava razvoj kako ekonomske situacije tako i poslovnog okruženja.
 
Prema rezultatima ovog istraživanja, ugovoreni rokovi plaćanja u Maroku su još uvijek dugi, u prosjeku 79 dana. Iako su još uvijek visoki, značajno su se poboljšali, jer su se skratili za oko 14 dana u odnosu na naše istraživanje provedeno početkom 2019. Ipak, naši rezultati također pokazuju da su kašnjenja u plaćanjima i dalje široko rasprostranjena, pri čemu je gotovo polovica našeg uzorka prijavila više od tri mjeseca kašnjenja u plaćanjima u posljednjih šest mjeseci. Dok se bruto domaći proizvod (BDP) smanjio u 2020. (-6,3% prema procjeni za 2020., 2,5% u 2019., Coface predviđa 4,5% za 2021.), sve više poduzeća zabilježilo je pogoršanje.
 
Ovo pogoršanje posljedica je snažnog utjecaja pandemije COVID-19, popraćenog drastičnim vladinim mjera koje su ograničavale gospodarsku aktivnost (zabrana kretanja, policijski sat, zatvaranje granica za strane turiste, zatvaranje škola i radnih mjesta, zabrana putovanja). Unatoč državnim potporama kućanstvima, posebno najugroženijim (financijska pomoć za neformalne radnike ili osobe bez socijalne sigurnosti), i poduzeća (olakšan pristup kreditu u obliku zajmova Damane Relance, Damane Oxygene, Relance TPE; odgoda socijalnih naknada i porezi), posebno u najugroženijim sektorima (turizam, promet, aeronautika, automobilski sektor), krizu su osjetila i poduzeća. To se posebno odnosi na mala i vrlo mala poduzeća (VSE). Međutim, samo četvrtina ispitanika izjavila je da je primila pomoć.
 
Za 2021. gotovo pola ispitanih poduzeća očekuje da će rokovi plaćanja ostati stabilni, a više od trećine očekuje njiovo produljenje. Naši ispitanici smatraju da poboljšanje ekonomske situacije neće rezultirati skraćivanjem rokova plaćanja, zbog netransparentnosti razvoja pandemije i prestanka izvanredne situacije (očekuje se 31. siječnja 2022.).

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Istraživanje o plaćanjima u Maroku za 2021. godinu (1,56 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Pogledaj također


Morocco Country Risk Profile

Vrh
  • Croatian
  • English