Novosti i Publikacije
12.09.2023.
Ekonomska izdanja

Istraživanje o plaćanju poduzeća u Njemačkoj za 2023. godinu

Istraživanje o plaćanju poduzeća u Njemačkoj za 2023. godinu

Na povratku u loša stara vremena

U novom izdanju Coface istraživanja o iskustvu plaćanja poduzeća u Njemačkoj provedenog u srpnju i kolovozu 2023. sudjelovalo je 1.075 poduzeća.
 
Za razliku od prošle godine, ovogodišnje iskustvo plaćanja poduzeća nije bilo pod utjecajem posebnih događaja poput pandemije COVID-19 ili početka rata u Ukrajini i rezultirajućih pritisaka na cijene roba. Što je dovelo do normalizacije i približavanje brojki plaćanja za 2023. razinama prije pandemije. Ponovno je više poduzeća ponudilo uvjete plaćanja u 2023. (79% svih sudionika), što je usporedivo s 2019. (81%). Opća sklonost kratkim rokovima kreditiranja u Njemačkoj ostala je nepromijenjena: više od polovice ispitanih poduzeća zahtijevalo je da se plaćanja izvrše u roku od 30 dana u 2023., dok su ultradugi kreditni rokovi (120+ dana) i dalje rijetki.
 
Brojke kašnjenja plaćanja pokazuju koliko su vladine mjere potpore pomogle poduzećima posljednjih godina. Doista, sada kada su gotovo sve mjere potpore povezane s COVID-19 završile i utjecaj energetskih subvencija se ujednačio, broj poduzeća koja prijavljuju kašnjenja u plaćanju normalizirao se i povećao na udio od 76% u 2023., znatno iznad onog iz perioda 2020.-2022., ali ne tako visoko kao 2019. (85%). Ipak, vrijedi napomenuti da su brojke iznad pripandemijske razine u automobilskoj industriji, prometu i ICT-u. Prosječno trajanje kašnjenja plaćanja poraslo je na 30,1 dan u 2023. (+1,4 dana u odnosu na 2022.), što je i dalje osjetno ispod prosjeka prije pandemije od 39,7 dana. Većina sektora (isključujući drvoprerađivački, građevinski i tekstilni) zabilježila je povećanje trajanja kašnjenja plaćanja. S prosjekom od 22 dana najkraće su ove godine čekala poduzeća iz sektora papirne ambalaže, dok su najviše strpljenja morale imati poduzeća iz financijskog sektora s prosječnim kašnjenjem od 39,2 dana.
 
Iako ponašanje plaćanja ostaje u relativno dobrom stanju čak i nakon ovog pogoršanja, poduzeća su vrlo pesimistična u pogledu svojih poslovnih izgleda. Stav o njihovoj trenutnoj poslovnoj situaciji posebno je negativan ove godine jer samo 13% sudionika smatra da im je situacija bolja nego 2022., dok 41% smatra da je lošija. Izgledi za 2024. također nisu sjajni. Samo 20% sudionika očekuje oporavak poslovanja, dok se 28% sprema na još goru prognozu.
 
Iako se smanjio utjecaj pojedinačnih velikih rizika, poput poremećaja u globalnim lancima opskrbe, povećava se broj rizika koji istovremeno utječu na tvrtke. U tom je okruženju Njemačka izgubila podršku kao dobra poslovna lokacija u usporedbi s 2022., dok su Sjedinjene Države i Istočna Europa stekle popularnost. Kina je također postala nešto atraktivnija, ali je njezina podrška ostala na vrlo niskoj razini u povijesnoj usporedbi2. To je također rezultat strategije smanjenja rizika njemačkih poduzeća koja pokušavaju smanjiti svoju poslovnu ovisnost o pojedinim zemljama, dobavljačima ili kupcima. Ove godine se već 12% tvrtki sudionica odlučuje za smanjenje rizika, a najviše je pogođena tekstilna odjeća. U sljedeće tri godine 25% svih njemačkih tvrtki u našoj anketi očekuje da će koristiti strategiju smanjenja rizika za svoje poslovanje.

Preuzmite ovo izdanje : Istraživanje o plaćanju poduzeća u Njemačkoj za 2023. godinu (1,64 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English