Novosti i Publikacije
05.07.2021.
Ekonomska izdanja

Istraživanje o uvjetima plaćanja u Aziji za 2021. godinu: Kraća kašnjenja u plaćanjima u vrijeme mjera potpore

Istraživanje o uvjetima plaćanja u Aziji za 2021. godinu: Kraća kašnjenja u plaćanjima u vrijeme mjera potpore

Više je poduzeća u Aziji i na Pacifiku nudilo kreditne olakšice u 2020. godini, jer se konkurencija pojačavala uslijed izazovnih ekonomskih uvjeta koje je stvorila COVID-19 pandemija. Međutim, poduzeća su imala različite reakcije na upravljanje kreditima unatoč suočavanju sa sličnim ekonomskim šokovima, uključujući smanjenu potražnju, raseljavanje radnika, veće materijalne troškove i poremećaje u poslovanju i lancima opskrbe. Poduzeća u Kini, Japanu, Singapuru i Maleziji skratila su uvjete plaćanja u 2020., dok su one u Australiji, Hong Kongu, Indiji i Tajvanu povećale svoje, prema najnovijem Coface Azija istraživanju o korporativnom plaćanju. Tajland je zadržao svoje uvjete plaćanja. U prosjeku, uvjeti kreditiranja u Aziji i na Pacifiku bili su uglavnom stabilni, krećući se sa 67 dana u 2019. na 66 dana u 2020. godini.
 
Coface istraživanje o korporativnom plaćanju u Aziji za 2021. godinu, provedeno od listopada 2020. do ožujka 2021. godine, pruža pregled razvoja ponašanja u plaćanju i prakse upravljanja kreditima za više od 2500 poduzeća širom azijsko-pacifičke regije tijekom pandemije. Ispitanici su s 9 tržišta i 13 sektora smještenih u azijsko-pacifičkoj regiji.
 

Unatoč oslabljenom gospodarskom okruženju, odgode plaćanja su se oporavile u 2020. godini, s prosječnim trajanjem dospijelih plaćanja na petogodišnji minimum zahvaljujući snažnim odgovorima državne politike. Kraća kašnjenja plaćanja primijećena su u 6 od 9 istraživanih gospodarstava i 10 od 13 sektora. Međutim, došlo je do nagomilavanja kreditnih rizika u Australiji i Hong Kongu, pri čemu su obje zemlje zabilježile snažan porast odgoda u plaćanjima, a što je najvažnije, nagli porast ultradugih kašnjenja u plaćanju (ULPD-ovi, tijekom 180 dana) koji su iznosili više od 2% godišnjeg prometa. U međuvremenu, sektor maloprodaje, građevinarstva i prometa, među najteže pogođenim pandemijom, zabilježio je najveći porast ULPD-a koji prelazi 2% njihovog godišnjeg prometa, što ukazuje na porast rizika novčanog toka.
 
Gledajući unaprijed, gospodarski izgledi su se poboljšali u 2021. u odnosu na 2020. godinu. Poslovna očekivanja u prodaji i novčanim tokovima tijekom sljedećih 12 mjeseci poboljšati će se jer poduzeća predviđaju nastavak gospodarskog oporavka 2021., a poduzeća u Australiji su najoptimističnija. Automobilska industrija je bila najsigurnija prema prodaji u godini koja je slijedila, a slijedili su je energija, metali, papir i farmaceutski proizvodi. Međutim, rizici za oporavak ostaju visoki usred pojave novih varijanti virusa, sporih stopa cijepljenja i nejednakog oporavka u regijama i sektorima. Slijedom toga, zadržavajući svoj optimizam, poduzeća se mogu sve više okretati alatima za upravljanje kreditima kao što su kreditne procjene i kreditno osiguranje kako bi ublažile rizike novčanog toka.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Istraživanje o uvjetima plaćanja u Aziji za 2021. godinu: Kraća ka... (1,17 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English