Novosti i Publikacije
07.09.2021.
Ekonomska izdanja

Kakve su perspektive UAE-a nakon COVID-19?

Kakve su perspektive UAE-a nakon COVID-19?

Gospodarstvo UAE-a pogodilo je dvostruki šok 2020. Prvi se odnosio na pad cijena nafte nakon neslaganja između Rusije i Saudijske Arabije u ožujku 2020. godine, drugi je bio pandemija COVID-19. Prema preliminarnim procjenama, gospodarstvo UAE -a smanjilo se za 6,1% u 2020. Međutim, izgledi za rast su svjetliji za 2021. jer Coface očekuje rast od 3,1% ove godine zahvaljujući brzoj kampanji cijepljenja u UAE -u, oštrom oporavku globalno gospodarstvo i skok cijena energije.
 
Ipak, opseg oporavka razlikovat će se po sektorima. Očekujemo da će performanse u turizmu, građevinarstvu i maloprodaji biti u korak s novim varijantama virusa. Expo 2020, koji bi trebao započeti u listopadu 2021. nakon godinu dana odgode, privući će priljeve turizma u zemlju. Međutim, ne očekuje se da će se turistički učinak prije COVID-19 vratiti odmah i ovisit će o zdravstvenoj situaciji na lokalnom nivou i u zemljama podrijetla. Povratak turista i iseljenika u UAE, zbog njihovog statusa središta, uvelike će odrediti oporavak u građevinarstvu i nekretninama, međutim daljinski rad i kupnja mogli bi biti poteškoća. Kroz turizam, COVID-19 će također biti odlučujući za sektor maloprodaje, jedan od najraznovrsnijih i najrazvijenijih u regiji. Međutim, prodaja je podržana povećanom potražnjom jer su potrošači tijekom pandemije odgađali kupnju velikih karata.

 
Nafta i transport će imati koristi od oštrog globalnog i regionalnog ekonomskog oporavka, kao i oporavka trgovine. U srpnju 2021. UAE su se dogovorile s grupom OPEC+ o povećanju referentne referentne proizvodnje nafte. Unatoč izazovima, izgledi za naftni sektor UAE -a ostaju pozitivni, u skladu s nekim investicijskim projektima čiji je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta zemlje. Položaj UAE -a kao regionalnog trgovačkog središta podržat će njihov prometni sektor.
 
U tim će okolnostima normalizacija odnosa između UAE -a i Izraela biti isplativa za obje strane u smislu trgovine i ulaganja u različitim sektorima. S druge strane, mogu se pojaviti neke neočekivane napetosti sa Saudijskom Arabijom, dugogodišnjim saveznikom UAE, zbog konkurencije za status regionalnog središta. Međutim, očekuje se da će oni ostati ograničeni na gospodarsku sferu.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Kakve su perspektive UAE-a nakon COVID-19? (518,08 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English